home menu webtrail content zoeken
HVG Home > Actueel > Nieuwsbericht
 Zoeken
zoeken
 

Nieuws

Werken via managementovereenkomst toch arbeidsovereenkomst

13 augustus 2007 - De Hoge Raad heeft op 13 juli 2007 een belangrijk arrest gewezen, waarin de vraag centraal stond of een managementovereenkomst diende te worden gekwalificeerd als arbeidsovereenkomst. Deze vraag werd opgeworpen door een derde-belanghebbende, namelijk het pensioenfonds PGGM. Indien de managementovereenkomst als arbeidsovereenkomst kon worden aangemerkt kon PGGM op grond van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfspensioenfonds pensioenpremies in rekening brengen aan de instelling met wie door de Management BV de managementovereenkomst was gesloten.

Stichting Thuiszorg Rotterdam had een managementovereenkomst gesloten met een Management BV. Op basis van deze overeenkomst verrichtte de enig aandeelhouder en directeur van deze BV, de heer X, onbezoldigd werkzaamheden als algemeen (statutair) directeur bij de stichting. Zijn BV bracht een management-fee in rekening bij de stichting. Met de managementovereenkomst beoogden partijen een overeenkomst van opdracht te sluiten. Echter, in de managementovereenkomst stonden veel 'arbeidsovereenkomstachtige' bepalingen, zoals doorbetaling van de management-fee tijdens ziekte en vakantie, opzegtermijnen in lijn met het arbeidsrecht, een vergoeding bij beëindiging van de managementovereenkomst en een vaste en variabele onkostenvergoeding. Voorts was van belang dat de statuten van de stichting bepaalden dat de algemeen directeur een natuurlijk persoon is in dienst van de stichting.

PGGM stelde dat de heer X feitelijk werkzaam was op basis van een arbeidsovereenkomst en dat de stichting daarom pensioenpremies voor hem moest afdragen. De kantonrechter ging hier niet in mee en oordeelde -in lijn met een arrest van de Hoge Raad uit 1990- dat alleen natuurlijke personen als werknemer partij bij een arbeidsovereenkomst kunnen zijn. PGGM gaat hiertegen in hoger beroep.

Het Hof overweegt dat voor beantwoording van de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen de stichting en de heer X het niet alleen aankomt op de bedoeling van partijen bij het sluiten van die overeenkomst maar tevens op de wijze waarop vervolgens aan die overeenkomst uitvoering is gegeven. Het Hof loopt de vereisten voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst langs. Het Hof oordeelt dat de uitvoering van de overeenkomst tussen de stichting en de heer X zodanig is vormgegeven dat sprake is van een gezagsverhouding, de heer X diende de werkzaamheden persoonlijk te verrichten, en de management-fee kon worden beschouwd als tegenprestatie voor de verrichte werkzaamheden (loon). Het Hof concludeert daarom op basis van de feiten dat er -ondanks het bestaan van de managementovereenkomst- sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen de stichting en de heer X. De stichting heeft vervolgens cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad heeft de aangevoerde cassatiemiddelen verworpen en bevestigt de uitspraak van het Hof dat de overeenkomst tussen de stichting en de heer X dient te worden gekwalificeerd als een arbeidsovereenkomst. De Hoge Raad overweegt dat niet een enkel kenmerk van een bepaalde rechtsverhouding beslissend is, maar dat het gaat om een totaaloordeel. Daarbij is de kwalificatie die partijen zelf aan hun overeenkomst hebben gegeven niet zonder meer doorslaggevend.

Conclusie
In dit belangrijke arrest heeft de Hoge Raad bepaald dat een overeenkomst tot het verrichten van werkzaamheden gesloten met een vennootschap toch als een arbeidsovereenkomst kan worden gekwalificeerd. Bij de beoordeling of sprake is van een arbeidsovereenkomst is niet alleen van belang wat partijen zelf hebben beoogd bij het sluiten van de overeenkomst, maar ook de wijze waarop feitelijk uitvoering is gegeven aan de overeenkomst. Hoewel kan worden gesteld dat de stichting en de heer X hun overeenkomst (en de uitvoering daarvan) niet 'handig' hebben ingekleed, bevestigt deze uitspraak dat voorzichtigheid geboden blijft bij het verrichten van werkzaamheden op basis van een managementovereenkomst. Het tijdig inwinnen van goed juridisch (en fiscaal) advies had waarschijnlijk veel narigheid kunnen voorkomen.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met de sectie Arbeidsrecht van Holland Van Gijzen.

home menu webtrail content zoeken