Home > voor particulieren > Juridisch nieuws > Advocaat helpt cliënt van regen in de drup

Advocaat helpt cliënt van regen in de drup

Als je in een juridische procedure verzeild raakt, bedenk dan goed of je verplicht een advocaat nodig hebt en of je die ook daadwerkelijk kunt betalen. Daarmee bespaar je jezelf een hoop zorgen.

 

Ik heb een vraag

Stel hier uw vraag en bel daarna met JuroFoon voor advies



 m  v
 

Je hoeft geen gesjeesde rechtstudent te zijn om als beunhaas op te treden. Vorig jaar zijn er namelijk 1322 advocaten voor de tuchtrechter gebracht, waarvan in 300 gevallen de klachten gegrond zijn verklaard. Voor 110 advocaten was er een waarschuwing, 67 advocaten kregen een berisping, 22 advocaten een voorwaardelijke schorsing, 32 een onvoorwaardelijke schorsing en 3 een schorsing voor onbepaalde tijd. Dertien advocaten werden van het tableau geschrapt.

Onder de maat presteren
De meeste straffen zijn opgelegd aan advocaten die onder de maat presteerden of zich niet aan de gedragsregels hielden. Beatrice had voor haar juridische procedure ook zo’n advocaat in de arm genomen. Al snel kwam ze erachter dat ze dat beter niet had kunnen doen.

Advocaat laat bezwaartermijn lopen
Beatrice uit Weert wilde in 2007 bezwaar maken tegen een besluit van het toenmalige UWV inzake haar arbeidsonschiktheidsuitkering. Aan een bezwaarschrift zit een termijn gebonden dus moest het tijdig worden ingediend. Beatrice had hiervoor een advocaat in de arm genomen, hoewel dit in dit geval niet verplicht is. De advocaat diende vervolgens een bezwaarschrift in. Hij was echter te laat met het indienen waardoor het UWV het bezwaarschrift dus te laat ontving. Het bezwaar van Beatrice werd niet in behandeling genomen.
 
Advocaat verschijnt niet
Gelukkig voor Beatrice kon ze tijdens een hoorzitting komen uitleggen waarom haar bezwaar te laat was ingediend. Omdat Beatrice haar advocaat gemachtigd had om haar belangen te behartigen, was het dus aan de advocaat om uit te komen leggen waarom hij het bezwaar te laat had ingediend. In sommige gevallen kan een te laat ingediend bezwaarschrift toch nog in behandeling worden genomen. Een uitgelezen kans voor de advocaat om zijn eerste fout goed te maken, maar hij kwam niet ter zitting opdagen.

Advocaat verschijnt opnieuw niet
De advocaat zou Beatrice ook bijstaan in haar letselschadezaak. Toen haar zaak diende voor de rechtbank, kwam de advocaat evenmin opdagen waardoor Beatrice ook daar van rechtsbijstand verstoken bleef. Wel kreeg ze een rekening van de advocaat gepresenteerd, terwijl er afspraken gemaakt waren over een flinke kostenreductie. Beatrice was het toen beu en diende een klacht in tegen haar advocaat. De Raad van Discipline gaf haar gelijk en legde de advocaat  een voorwaardelijke schorsing op voor de duur van twee weken met een proeftijd van één jaar een passende maatregel.

Lees ook: Misverstanden over advocaten (6): geen strafblad

Bron: Raad van Discipline ’s-Hertogenbosch, 1 november 2010, LJN YA1106

11 november 2010

Deel dit bericht met je vrienden:
Plaats dit bericht op Hyves   Plaats dit bericht op Facebook   Plaats dit bericht op Twitter   Plaats dit bericht op Linkedin  

Meld u aan voor de gratis juridische nieuwsbrief

Stuur door   Printversie   Bewaar in favorieten

Voor direct juridisch advies belt u 0900-1411

Elke werkdag van 8.00u tot 20.00u bereikbaar

(80cpm max 40 euro)



Relevante rechtsgebieden:
Consumentenrecht


 Reacties:

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit artikel
Uw reactie wordt geplaatst op deze website. Heeft u een juridische vraag, gebruik dan het bovenstaande formulier

Naam

Reactie
Reacties dienen inhoudelijk relevant te zijn en te voldoen aan algemene fatsoensnormen. Met name het plaatsen van persoonlijke gegevens van derden wordt niet toegestaan. JuroFoon behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen.



Auteursrecht JuroFoon
Het overnemen van artikelen is alleen toegestaan met voorafgaande schriftelijke toestemming van JuroFoon. Lees meer over de voorwaarden.