Wat is bemiddeling bij scheiding?

Wat is bemiddeling bij scheiding?

Er zijn diverse manieren om een scheidingstraject te doorlopen. Naast de keuze voor individuele vertegenwoordiging bij een scheidingstraject kan er gekozen worden voor bemiddeling bij scheiding. Dit is een traject dat kan worden doorlopen als de scheidende partners er vertrouwen in hebben dat ze in goed overleg de scheiding kunnen voltooien.

Gebruik maken van een bemiddelaar bij het scheiden

Het gebruik maken van een bemiddelaar bij het scheiden wordt ook wel  mediation genoemd. Een mediator biedt de scheidende partners de benodigde begeleiding bij het doorlopen van een echtscheidingstraject. Praktisch komt het erop neer dat beide scheidende partners gezamenlijk gebruik maken van de diensten van een mediator. Deze persoon zal het stel begeleiden in het doorlopen van de scheidingsprocedure, dus bij het opstellen van de rechtsgeldige echtscheidingsdocumenten (zoals het  echtscheidingsconvenant en een eventueel  ouderschapsplan). Daarnaast zal een mediator het scheidend stel begeleiden bij de juridische stappen die wettelijk verplicht zijn in deze situatie.


Wanneer er gekozen kan worden voor bemiddeling bij een echtscheiding 

Doordat de scheidende partners gezamenlijk gebruik maken van de diensten van een mediator en zijn uiteindelijk zelf de keuzes maken die betrekking hebben op het opstellen van de echtscheidingspapieren, is het een essentiële voorwaarde dat de partners on speaking terms zijn en er het vertrouwen in hebben dat ze in goed overleg deze scheidingsprocedure kunnen doorlopen. Alleen dan kan er gekozen worden voor bemiddeling bij een echtscheiding. Een mediator zal immers een volledig neutrale rol vervullen en geen oordeel vormen. Daarnaast is er bij mediation geen sprake van vertegenwoordiging of afvaardiging.

Voordelen van echtscheidingsbemiddeling

De belangrijkste voordelen van echtscheidingsbemiddeling liggen op financieel gebied. Door het gezamenlijk gebruik van de diensten van een echtscheidingsmediator wordt er immers een behoorlijke besparing gedaan op de inzet van juridische uren. De keuze voor echtscheidingsbemiddeling is dan ook de meest voordelige vorm van het doorlopen van een echtscheidingsprocedure en dan ook vele malen voordeliger dan een keuze om gebruik te maken van afzonderlijke advocaten.    

Praktische manier om een geschikte echtscheidingsbemiddelaar te vinden

Er zijn een groot aantal echtscheidingsbemiddelaars die hun diensten aanbieden. Dit maakt de keuze voor een geschikte echtscheidingsbemiddelaar niet eenvoudig omdat dit vak een vrij beroep is en iedereen zich als bemiddelaar op het gebied van echtscheidingen mag aanbieden zonder hiervoor over de benodigde diploma’s of andere bewijzen van vaardigheden te beschikken. 

Judex.nl is gespecialiseerd op juridisch gebied en houdt zich bezig met het informeren en bieden van inzichten aan scheidende stellen die de intentie hebben om gebruik te maken van juridische dienstverlening. Om deze scheidende stellen het benodigde inzicht in de juridische sector te bieden, en hierdoor te helpen bij het maken van een veilige keuze voor een geschikte echtscheidingsbemiddelaar, hebben we een netwerk opgebouwd van mediators. We hebben een aantal eisen gesteld waaraan mediators moeten voldoen om aan te sluiten bij ons netwerk om de kwaliteit van onze dienstverlening. Deze eisen hebben onder andere betrekking op een MfN- of ADR certificering, de werkwijze en de prijsstelling van de mediator. Op deze manier kunnen we rechtzoekenden een veilige keuze garanderen. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.