Wat kost mediation?

Wat kost mediation?

Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij de keuze welke procedure het beste kan worden doorlopen bij een scheiding. Hierbij speelt niet alleen de onderlinge relatie tussen de man en vrouw een rol, maar ook de kosten zijn uiteraard van belang. Veel mensen willen dan ook graag weten wat mediation kost aangezien dit in de meeste gevallen de voordeligste manier van scheiden is. Het praktische probleem hierbij is dat de juridische sector een zeer gecompliceerde structuur heeft waardoor het lastig is om de kosten die een specifieke mediator in rekening brengt vast te stellen. Judex.nl biedt hierin inzicht door het aanbod van echtscheidingsmediators op een overzichtelijke manier op een rijtje te zetten.

Waarom de kosten voor een mediator bij een echtscheiding relatief laag zijn

Mediation is een vorm van een echtscheidingsprocedure waarbij de scheidende partners gezamenlijk gebruik maken van de diensten van een mediator. Deze mediator biedt waardevolle ondersteuning aan de scheidende partners bij het vormgeven van rechtsgeldige echtscheidingsdocumenten zoals een echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan. Uiteraard heeft deze persoon een neutrale rol omdat beide partners gebruik maken van de diensten van een mediator. Deze persoon heeft dan ook een begeleidende rol en geen oordelende functie. Het scheidende stel kan te allen tijde terugvallen op de ervaring en expertise bij vragen of onduidelijkheden en als zij zelf dreigen vast te lopen in het traject. Daarnaast zal de mediator het stel begeleiden bij de juridische stappen die wettelijk gezien moeten worden doorlopen bij echtscheidingen.   

De achterliggende gedachte van echtscheidingsmediation is dat het scheidende stel uiteindelijk zelf de echtscheidingspapieren vormgeven. Dit, in combinatie met het gezamenlijk gebruik van de diensten van een mediator, verklaart duidelijk waarom de kosten voor een mediator bij een echtscheiding relatief laag zijn. De keuze voor mediation is dan ook vele malen voordeliger dan andere vormen van scheiden waarbij er sprake is van een afzonderlijke ondersteuning en vertegenwoordiging.

Wat kost een mediator?

De kosten van een mediator zijn afhankelijk van de vorm en de intensiteit van de ondersteuning. De meest voordelige optie is het online scheiden waarbij de ondersteuning volledig op afstand wordt aangeboden. Het is uiteraard ook mogelijk om een meer persoonlijkere keuze te maken waarbij het traject wordt doorlopen aan de hand van één of meerdere afspraken op het kantoor van de mediator.

De kosten voor een mediator zijn afhankelijk van de tijdsduur die deze juridisch partner in een scheiding moet steken. De meeste mediators werken op basis van een uurloon. Voor een gemiddelde scheiding zijn tussen de twee en vijf sessies nodig die zo’n anderhalf uur zullen duren. 

Naast de keuze met betrekking tot de locatie kan er ook een keuze worden gemaakt die betrekking heeft op de intensiteit van de ondersteuning. Hierbij zijn er diverse opties:

  • Het proces volledig zelf doorlopen
  • Het verstrekken van documenten en controle door de scheidingsmediator
  • Volledige online begeleiding in een controle in vorm van een totaalpakket

Het belang van een keuze voor een geschikte echtscheidingsmediator

Mediation is een voordelige vorm van het doorlopen van een echtscheidingsprocedure, mits het traject op een soepele manier kan worden doorlopen. De keuze voor een geschikte echtscheidingsmediator, die een ondersteuning biedt die volledig aansluit op de wensen van het scheidende stel, is dan ook van zeer groot belang. De emoties kunnen bij een echtscheiding wel eens hoog oplopen en ten koste gaan van het mediationproces. Als de belangen ver uit elkaar komen te liggen zal het proces voortijdig moeten worden afgebroken. In dat geval zullen de partners (afzonderlijk) het gehele proces opnieuw moeten starten. Op dat moment is er veel geld verloren aan de mediator zonder dat er vooruitgang is geboekt. 

Om de bovenstaande situatie te voorkomen, is het dus van belang om goed inzicht te hebben in het aanbod en de bijbehorende kosten van de beschikbare echtscheidingsmediators. Judex.nl biedt kwaliteit, transparantie en gemak op juridisch gebied door het aanbod van geschikte mediators overzichtelijk op een rijtje te zetten. Op deze manier kan er op een eenvoudige manier een overwogen keuze gemaakt worden. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.