Wat is de beste keuze: een advocaat of een mediator bij een scheiding?

Wat is de beste keuze: een advocaat of een mediator bij een scheiding?

Eén van de eerste keuzes die gemaakt moet worden als er een beslissing is genomen om te gaan scheiden heeft betrekking op het doorlopen van een echtscheidingstraject. Veel mensen vragen zich hierbij af wat een betere keuze is: om gebruik te maken van een advocaat of juist van een mediator bij een echtscheiding. Dit is echter een situatieafhankelijke overweging. We leggen uit welke factoren hierbij van belang zijn en wat de consequenties zijn van het maken van deze keuzes.

Verschil mediation en het laten vertegenwoordigen door een echtscheidingsadvocaat

Het voornaamste verschil tussen het laten vertegenwoordigen door een mediator of door een echtscheidingsadvocaat is de vorm van ondersteuning. Bij advocatuur is er sprake van vertegenwoordiging, belangenbehartiging en afvaardiging en zal een rechter uiteindelijk een oordeel moeten geven. Bij mediation is er sprake van begeleiding en bemiddeling en zal de visie van de rechter meer een bevestiging zijn. Een ander groot verschil tussen de twee opties is dat er op individuele basis gebruik wordt gemaakt van een echtscheidingsadvocaat en dat scheidende partners gezamenlijk gebruik maken van de diensten van een mediator.

Mediation is een vorm van het doorlopen van een echtscheidingsprocedure waarbij de scheidende partners samen in overleg gaan om de afspraken vorm te geven die van belang zijn om een scheidingsprocedure te doorlopen. Een mediator zorgt hierbij, zoals aangegeven, voor de waardevolle begeleiding bij het doorlopen van het traject.

Wanneer kiezen voor mediation en wanneer voor vertegenwoordiging van een advocaat?

De stelregel bij het maken van een keuze tussen mediation en wanneer vertegenwoordiging van een advocaat een betere keuze is, kan eenvoudig uit het bovenstaande opgemaakt worden. Als beide scheidende partners bereid zijn om gezamenlijk het scheidingstraject te doorlopen (dus “on speaking terms zijn”) en er is het vertrouwen dat ze in staat zijn om dit traject tot een goed einde te brengen, kan mediation een optie zijn. Het is hierbij wel van groot belang dat de situatie niet te ingewikkeld is zoals het geval kan zijn bij een verdeling van veel bezittingen, hoge schulden of een eigen bedrijf.

De gevolgen van een keuze tussen een echtscheidingsmediator en een echtscheidingsadvocaat

Hoewel de consequenties van een specifieke keuze in dit geval niet de beslissende factor zullen zijn bij een afweging tussen een echtscheidingsmediator en een echtscheidingsadvocaat, is het voor de volledigheid wel goed om de belangrijkste te benoemen. De voornaamste consequentie is vooral te vinden op financieel gebied. Door het gezamenlijk gebruik van de diensten van een mediator (en hierdoor de besparing van de inzet van juridische uren) is mediation veruit de voordeligste optie. Daarnaast is er door het deels zelfstandige karakter van mediation veel minder sprake van afhankelijkheid. Mediation biedt hierdoor veel meer ruimte aan scheidende partners om zelf het tempo van het doorlopen van het proces te bepalen. In de praktijk komt het erop neer dat een scheidingsprocedure door gebruik te maken van mediation in een veel korter tijdsbestek kan worden doorlopen dan bij andere vormen van juridische dienstverlening het geval kan zijn.

Geschikte advocaat of mediator vinden

Judex.nl is gespecialiseerd op juridisch gebied en heeft als voornaamste doelstelling om rechtzoekenden van waardevolle informatie en de benodigde inzichten te voorzien die van belang zijn bij het maken van een overwogen keuze voor juridische dienstverlening. Judex biedt transparantie, gemak en kwaliteit op juridisch gebied. Daarnaast kunt u gebruik maken van ons netwerk van juridische dienstverleners om u te laten ondersteunen bij een juridisch traject. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.