Rechtsbijstand bij echtscheiding

Rechtsbijstand bij echtscheiding

In sommige gevallen is een scheiding een langdurig en kostbaar traject. Wanneer de echtscheiding te duur voor jullie, dan is mogelijk rechtsbijstand een optie.

 


Eigen rechtsbijstandverzekering

 

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u daar wellicht een beroep op doen. Vaak zijn de dekkingen voor echtscheiding meestal wel beperkt of kan het zijn er dat er een lange wachttijd is op uw verzekering. Dat betekent dat u bijvoorbeeld al minimaal 1 of in sommige gevallen zelfs 3 jaar een rechtsbijstandsverzekering moet hebben, voor u recht heeft op een vergoeding voor uw echtscheiding. De meeste dekkingen die een rechtsbijstandverzekering biedt, is bijvoorbeeld voor de kosten van een mediator. Met een mediator kunt u met uw partner hulp krijgen bij het maken van bepaalde afspraken over zaken waar jullie samen niet helemaal uit komen, bijvoorbeeld afspraken over het huis of de kinderen. Het bedrag dat u binnen een rechtsbijstandsverzekering kunt besteden aan een mediator en welke kosten mogelijk nog meer gedekt zijn, is dus volledig afhankelijk van uw verzekering. Het is dus belangrijk dat u eerst de polisvoorwaarden checkt.

 

Gesubsidieerde rechtsbijstand

 

Iedereen recht heeft op juridische hulp wanneer hij of zij dat nodig heeft, is de mening van de Nederlandse overheid. Voor mensen met een laag inkomen, is er gesubsidieerde rechtsbijstand wat een advocaat kan aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit kunt u niet zelf aanvragen. U kunt een beroep doen op gesubsidieerde rechtsbijstand wanneer jullie samen maximaal 38.000 euro verdienen. De Raad voor Rechtsbijstand kijkt naast het inkomen, ook naar het vermogen. Heeft u vermogen, zoals spaargeld, tweede huis, enzovoort en zit je daardoor in het heffingsvrij vermogen, dan heeft u geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand.

Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden alleen de kosten voor de advocaat en het rechterlijke proces worden vergoed. U betaalt zelf een eigen bijdrage. De hoogte hiervan varieert en is op basis van de hoogte van uw inkomen. Meer informatie over gesubsidieerde rechtsbijstand kunt u krijgen bij een juridisch specialis.

 

Scheidingshulp door Scheidingsprofs

Scheidingsprofs is de partner van Recht.nl op het gebied van scheiden. Samen met u kijken we welke dienst het beste bij uw situatie past.

Scheidingsprofs heeft als doel echtparen snel goed en voor een vast bedrag te laten scheiden. Bij Scheidingsprofs staan de juridisch experts altijd voor u klaar met advies, antwoord op vragen, handige documenten die je helpen alles vast te leggen en niets te vergeten.