Verzoekschrift scheiden

Verzoekschrift scheiden

Het aanvragen van een scheiding gaat door het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank. Dit verzoekschrift kunt u gezamenlijk indienen, maar ook alleen, wanneer uw partner niet wil scheiden.

 

Het gemeenschappelijke verzoekschrift

Het gemeenschappelijke verzoekschrift dient u in bij de rechtbank, nadat u samen een echtscheidingsconvenant heeft opgesteld. Alle afspraken hebben jullie samen gemaakt en vastgelegd. Het convenant stuurt u mee met het verzoekschrift. Dit mag u niet zelf doen, alleen een advocaat kan dit. Het verzoekschrift moet naast het convenant nog een aantal onderdelen bevatten:

  • Een gedateerd en gewaarmerkt afschrift van de huwelijksakte;
  • Een gedateerd BRP-uittreksel met de vermelding van adres en nationaliteit van zowel jou als je partner.

 

Als u samen kinderen heeft:

  • Een gedateerd en gewaarmerkt ouderschapsplan;
  • Een gedateerd en gewaarmerkt afschrift van de geboorteakte van ieder minderjarig kind.

Alle documenten mogen maximaal drie maanden voor het indienen zijn opgevraagd.

 

Het eenzijdige verzoekschrift

Als u degene bent die wilt scheiden en uw partner niet, dan kunt u een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding indienen. Dit doet dan uw advocaat dan voor jou. Hij/zij zorgt er vervolgens voor dat uw partner een kopie van dit verzoekschrift krijgt. Uw partner kan daarna een eigen advocaat inschakelen en (eventueel) een bezwaar te maken tegen het verzoekschrift dat u heeft ingediend. Dit moet uw partner binnen zes weken doen nadat het verzoekschrift is ontvangen. Afhankelijk van de uitkomst, zal de rechter een uitspraak gaan doen of gaan er nog een aantal zittingen plaatsvinden.

 

Scheidingshulp door Scheidingsprofs

Scheidingsprofs is de partner van Recht.nl op het gebied van scheiden. Samen met u kijken we welke dienst het beste bij uw situatie past.

Scheidingsprofs heeft als doel echtparen snel goed en voor een vast bedrag te laten scheiden. Bij Scheidingsprofs staan de juridisch experts altijd voor u klaar met advies, antwoord op vragen, handige documenten die je helpen alles vast te leggen en niets te vergeten.