De nieuwe vorm van de flitsscheiding

De nieuwe vorm van de flitsscheiding

Scheiden buiten de rechter om, kon tot 1 maart 2009. Daarna werd het afgeschaft. Maar wat was de flitsscheiding nu precies, waarom bestaat het niet meer en wat is nu het beste alternatief?

 

Wat is de flitsscheiding

De flitsscheiding was de naam voor een bepaalde manier van uit elkaar gaan waarbij het huwelijk door een ambtenaar van de gemeente werd omgezet in een geregistreerd partnerschap. Het geregistreerde partnerschap kon vervolgens eenvoudig worden ontbonden. Hier was geen rechter voor nodig (alleen als er minderjarige kinderen in het gezin waren). Het ontbinden kon bijvoorbeeld via een notaris of online. Door een wetswijziging is de flitsscheiding bij een gemeenteambtenaar niet meer mogelijk sinds 1 maart 2009.

 

 

Het alternatief: de online echtscheiding

De flitsscheiding was de snelste manier van scheiden. U kon hierdoor snel uit elkaar wanneer er geen gedoe was tussen u en uw partner en u samen geen kinderen had.
Als u nu snel wilt scheiden, dan is een online scheiding momenteel de manier die het meest lijkt op een flitsscheiding. U regelt alles zelf samen met uw aanstaande ex-partner. Samen maakt u alle afspraken en legt u ze vast in de documenten die u toegestuurd krijgt. U stuurt de documenten terug en daarna wordt alles geregeld. U hoeft niet zelf naar de rechtbank, dat doet een juridisch expert voor u. u ontvangt vanzelf een bericht wanneer de rechter de scheiding heeft uitgesproken. Daarna wordt het ingeschreven in de registers van uw gemeente.

 

Voor wie

Een online echtscheiding is dus echt alleen geschikt voor echtparen die nog goed met elkaar kunnen communiceren en samen alle afspraken kunnen maken rondom de scheiding

 

Voordelen


De drie grote voordelen van online scheiden zijn:

  • Snelste manier van scheiden: al binnen enkele weken kan je gescheiden zijn;
  • Goedkoopste manier van scheiden: een vast bedrag, geen bijkomende kosten of kosten achteraf;
  • Makkelijkste manier van scheiden: U maakt zelf alle afspraken in overleg en legt dit vast.

 

Nadelen

 

Er zijn ook nadelen te benoemen van een online echtscheiding:

  • Het kan alleen als je in goed overleg uit elkaar gaat. Zodra er ruzie ontstaat over bepaalde zaken, is het lastig zelf samen nog de echtscheiding goed af te wikkelen
  • Je moet zorgen dat je voor bepaalde zaken wel de juiste hulp krijgt, zoals een makelaar of taxateur voor het woonhuis mocht dat verkocht moeten worden.