Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed

U bent getrouwd, maar wilt graag apart van elkaar leven en toch getrouwd blijven. Kan dat op een ‘officiële’ manier? Dat kan, dit heet namelijk: scheiden van tafel en bed.

 

Wat is scheiden van tafel en bed

Bij scheiden van tafelen bed blijft u officieel getrouwd, maar woont u niet meer in hetzelfde huis. U deelt ook niet meer de gezamenlijke bezittingen. U bent dus ook niet meer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld schulden die uw ex aangaat na de scheiding. Het verschil met normaal scheiden is dat u wel officieel getrouwd blijft en de onderhoudsplicht in stand blijft. U mag niet met iemand anders trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dat mag pas als u officieel gescheiden bent. Een scheiding van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk, niet bij een geregistreerd partnerschap.

 

Waarom kiezen voor scheiden van tafel en bed?

In sommige sociale kringen kiest men voor scheiden van tafel en bed uit geloofsovertuiging, maar steeds vaker kiezen mensen hiervoor vanwege financiële of fiscale redenen.
Door te kiezen voor een scheiding van tafel en bed, kunnen er fiscale voordelen zijn voor jullie. Bijvoorbeeld in de vorm van heffingskortingen. De pensioenrechten kunt u nu ook al gaan verdelen, zonder fiscale gevolgen. Ook het verdelen van de overwaarde van een van de woningen waar je in woont, is mogelijk. Dit doet u door een extra hypotheek te nemen, waarvan de hypotheekrente aftrekbaar is, als de uitbetaling van de helft van die overwaarde niet op andere wijze beschikbaar is. U kunt ook blijven samenwonen na tafel en bed. Het is ook handig als er sprake is van een eigen bedrijf. U bent gescheiden van tafel en bed, dan kan een eventuele schuld niet worden verhaald op de partner van degene die het bedrijf is gestart.

 

Procedure

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is vrijwel gelijk aan de procedure van een echte echtscheiding. U heeft een advocaat nodig. De rechter zal de scheiding van tafel en bed toewijzen als is hij of zij ervan overtuigd is dat een relatie ‘duurzaam is ontwricht’. Ook is een ouderschapsplan verplicht bij minderjarige kinderen en moeten er afspraken gemaakt worden over zaken als de boedelverdeling, vermogen, de woning, verzekeringen, enzovoort.

Ondanks dat je getrouwd blijft met elkaar, moeten al deze zaken geregeld worden. Ook alimentatie mag niet worden vergeten. De scheiding van tafel en bed wordt opgenomen in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. Deze beschikking moet binnen zes maanden worden ingeschreven anders verliest deze haar kracht.

 

Beëindigen scheiding van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed kunt u behouden zolang als u leeft. u kunt er ook voor kiezen het op een gegeven moment te beëindigen en uw huwelijk officieel te laten ontbinden. Het is ook mogelijk weer bij elkaar te komen en de scheiding van tafel en bed te laten beëindigen door de rechter te laten weten dat u weer officieel getrouwd wilt zijn.