Ik wil scheiden, wat nu?

Ik wil scheiden, wat nu?

U wilt gaan scheiden. Ondanks het feit dat het uw keuze is, is het niet leuk. Veel emoties komen daarbij kijken. Maar hoe pakt u het nu aan? U moet het uiteraard gaan vertellen aan uw partner. Daarna moet u aan de slag met het regelen van de scheiding. Wij geven u graag een aantal tips hoe u het aan kunt pakken.

 

1. Denk erover na
Weet u zeker dat scheiden de beste optie is? Is relatietherapie niet nog een idee? Als u echt geen mogelijkheid meer ziet om er samen uit te komen, dan is scheiden de enige optie.

2. Vertel het aan uw partner
Kies hiervoor een rustig moment. Bijvoorbeeld in het weekend als er geen verplichtingen zijn en u niet de volgende dag aan het werk moet. Breng de boodschap rustig en duidelijk. Praat vooral vanuit je eigen gevoel en maak geen verwijten naar de ander. Emoties mogen aanwezig zijn. Houd ook rekening met een heftige reactie van uw partner. U zit waarschijnlijk al een tijdje met de gedachte en voor uw partner kan het bericht als donderslag bij heldere hemel komen. Na het brengen van de boodschap geeft u elkaar even wat ruimte om het te laten bezinken. Meteen in de regelstand is niet nodig.

 

3. Communiceer met elkaar
Om een scheiding soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat jullie nog goed met elkaar kunnen praten. Dit zorgt ervoor dat alles veel sneller, beter en gemakkelijker geregeld kan worden. Het is handig als u daarbij je gevoelens even opzij kunt zetten.

 

4. Het belang van de kinderen
Een open deur, maar zet de kinderen altijd op de eerste plaats. In de chaos van een scheidingsproces wordt dit snel uit het oog verloren. Handel in het belang van het welzijn en geluk van de kinderen. De kinderen hebben niet om een scheiding gevraagd, dus moet u er samen voor zorgen dat zij bij op de eerste plaats staan.

 

5. Gebruik een stappenplan
Een echtscheiding kost veel tijd en energie door alles wat er nu geregeld moet worden. Het is dus belangrijk dat je niets vergeet. Het huis, een regeling voor de kinderen, alimentatie, de financiën, de verzekeringen, het pensioen, enzovoort. Zo veel waar je afspraken over moet maken. Een handig stappenplan geeft houvast en zorgt ervoor dat u volgens de juiste volgorde de zaken regelt. Op deze manier ziet u niets over het hoofd en kunt u een goed echtscheidingsconvenant gaan indienen bij de rechter. U doorloopt het scheidingsproces rustiger, omdat u zeker weet dat er niets zal worden vergeten.

 

6. Wees er voor je kinderen
Het gezin zal in een soort van rouwperiode komen. Het leven wordt voor iedereen nu heel anders. Belangrijk is dat, een beetje afhankelijk van de leeftijd, het voor de kinderen duidelijk is dat u er altijd voor ze bent om ze te steunen en om mee te praten. Zij moeten leren omgaan met hun nieuwe leven. Let goed op signalen dat het misschien niet goed met ze gaat, want sommige kinderen zijn niet echte praters. Dus let bijvoorbeeld goed op dingen in hun gedrag dat ze voorheen niet toonden. Dan kunt u ook snel ingrijpen. Op deze site kunt u handige tips vinden hoe je je kinderen door de scheiding kunt helpen.

 

7. Zoek hulp
Zoek de juiste hulp voor jullie scheiding. Kunnen jullie er samen uitkomen en goede afspraken maken, dan is online scheiden een goede optie.

 


Hebben jullie zaken waar jullie het niet meteen eens over zijn, dan kan je er met mediation wellicht goed uit komen samen.


Kunnen jullie niet meer door een deur en hebben jullie veel ruzie? Dan zult u beiden een eigen advocaat moeten nemen.

 

8. Vergeet het testament niet
Hoogstwaarschijnlijk heeft u een testament opgesteld toen je trouwde of toen jullie kinderen kregen. Vergeet nu u gaat scheiden dan ook niet uw testament aan te passen. Uw nabestaanden kunnen voor vervelende situaties komen te staan wanneer u het niet aanpast.

 

9. Pensioenverdeling
Bij een scheiding moet ook het opgebouwde ouderdomspensioen verdeeld worden. In de Wet verevening pensioenrechten staat hier alles over beschreven. Wanneer u binnen twee jaar na de scheiding het pensioen verdeeld, scheelt dat een hoop administratief geregel via uw ex en krijgt u het rechtstreeks uitbetaald. Meer over de pensioenverdeling bij scheiding kunt u hier terugvinden.

 

10. Het leven na de scheiding
Ondanks het feit dat u degene was die wilde scheiden, moet u weer kunnen genieten van het leven. U zult eerst door een verwerkingsperiode gaan. Daarna is het weer tijd om leuke dingen te gaan. Met en zonder uw kinderen. Dus plan leuke uitjes en dinertjes en ga er lekker op uit.