Hoe werkt het aanvragen van een scheiding?

Hoe werkt het aanvragen van een scheiding?

Het besluit dat u wilt gaan scheiden betekent dat u leven heel erg gaat veranderen. Het is belangrijk dat u de echtscheiding samen goed regelt en goede afspraken maakt waar u beiden achter staat.

 

De juiste hulp


Alleen een rechter kan de scheiding officieel maken. Om dit te kunnen doen, moet er een verzoek tot echtscheiding worden ingediend. Naast het verzoek tot echtscheiding wordt ook het echtscheidingsconvenant ingediend. In dit document staan alle afspraken vastgelegd die u en uw partner gemaakt hebben over onder andere:

  • De financiën (vermogen, maar ook schulden);
  • De woning;
  • Het ouderdomspensioen;
  • De kinderen. Bij minderjarige kinderen maken jullie ook een ouderschapsplan waarin alles beschreven staat over de
  • opvoeding en verzorging van de kinderen, inclusief alimentatie;
  • Eventuele partneralimentatie

Het indienen van het verzoek tot echtscheiding kan alleen gedaan worden door een juridisch expert die daartoe bevoegd is, bijvoorbeeld een advocaat of mediator.

 

Echtscheidingsadvocaat


Wanneer u niet met elkaar kunt praten en niet tot afspraken kunt komen, kunt u allebei een eigen advocaat nemen. Het gevaar bestaat dat u recht tegenover elkaar komt te staan in de rechtbank en de scheiding een langdurig en kostbaar proces wordt.

 

Mediator

 

U kunt ook samen een mediator inschakelen. Dit doet u wanneer u nog wel met elkaar kunt praten, er op een vredige manier uit wilt komen met elkaar, maar toch een paar discussiepunten hebben waar jullie samen niet uit komen. Een mediator faciliteert gesprekken tussen jullie beiden waarbij jullie samen op zoek gaan naar de oplossing voor die punten waar jullie niet uit komen. De mediator begeleidt het proces en er wordt uitgegaan van het zelf oplossend vermogen van beide partijen. Zodra jullie eruit zijn, leggen jullie alle afspraken vast in het convenant. De mediator kan vervolgens het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Zodra deze de scheiding heeft uitgesproken, worden jullie geïnformeerd. De scheiding is officieel zodra deze is verwerkt in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente.

 

 

Online scheiden

 

U gaat op goede voet uit elkaar, je kunt over alles samen goede afspraken maken, dan is een online echtscheiding wellicht het meest interessant. U kunt dan al met 4 tot 5 weken gescheiden zijn. Bovendien is het de meest goedkope manier van scheiden. U kiest een onlinescheidingspakket dat het beste bij u past en betaalt hier een vast bedrag voor.
Bij het aanvragen van een pakket ontvangt u digitaal de documenten die u in moet vullen. U wordt hierbij stap voor stap begeleidt, zodat niets vergeten wordt. De ingevulde documenten vormen bij elkaar het echtscheidingsconvenant. U retourneert de documenten. Vervolgens controleert een juridisch specialist ze en zorgt daarna voor de afhandeling van de scheiding bij de rechtbank. Net als bij scheiden met een mediator, ontvangt u vanzelf thuis bericht zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken.

 

 

Scheiden met subsidie


Heeft u niet voldoende geld om hulp in te schakelen voor uw echtscheiding of om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten? De Nederlandse overheid vindt dat iedereen in Nederland rechtsbijstand moet kunnen krijgen en zal een bijdrage doen aan de kosten. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel toevoeging genoemd.