Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Scheiden kost geld. Er moet immers een heleboel geregeld worden. U heeft in ieder geval een advocaat nodig. Wat kost een advocaat? En hoe kunt u hierin wat besparen? We zetten het op een rij.

 

Uurtarief advocaat

Een advocaat rekent met een uurtarief. De hoogte hiervan kan variëren, meestal van circa € 50,- tot € 230,- per uur. Door uw advocaat wordt u altijd vooraf geïnformeerd over de kosten. Het belangrijkste uitgangspunt is dat het tarief dat je advocaat rekent in verhouding staat tot de kwaliteit van de diensten die geleverd worden. Heeft u geen ingewikkelde scheiding, dan hoeft het uurtarief ook niet heel hoog te zijn. Het belangrijkste is dat uw wensen en behoeften ten aanzien van de scheiding centraal staan. Houd er rekening mee dat sommige advocaten nog kantoorkosten 6% rekenen. Het btw-tarief is trouwens 21%.

 

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Wellicht komt u in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Bijvoorbeeld omdat u te weinig verdient om een advocaat te kunnen betalen. Voor gesubsidieerde bijstand moet u aan een aantal voorwaarden voldoen Eén daarvan is zoals eerdergenoemd het inkomen, maar bijvoorbeeld ook het vermogen dat u heeft. U kunt niet zelf gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen. Dan kan alleen een advocaat doen. Dat doet hij of zij bij de Raad voor de Rechtspraak. Er zal altijd een eigen bijdrage worden berekend. De hoogte hiervan hangt ook af van uw inkomen en vermogen.

 

Gezamenlijke advocaat

Kunt u nog redelijk communiceren met uw aanstaande ex-partner? Dan kunt u ook een gezamenlijke advocaat nemen. Dat scheelt een heleboel geld. De voorwaarde is dat u samen in overleg met elkaar goede kunt maken over alles wat u moet regelen.

 

Geen advocaat

Helemaal scheiden zonder advocaat kan nog niet in Nederland. Het echtscheidingsverzoek moet altijd door een advocaat ingediend worden bij de rechtbank. Er is een tijdje terug wel een wetsvoorstel door oud-staatssecretaris Teeven bij de Tweede Kamer ingediend, die het in de toekomst mogelijk moet maken een scheiding aan te vragen bij de gemeente. Tot die tijd komt een online scheiding het meest in de buurt van scheiden zonder advocaat. Een online scheiding regelt u namelijk helemaal zelf. U krijgt de juiste documenten toegezonden die u samen invult. Samen maakt u alle afspraken die nodig zijn en stelt u, indien nodig, een ouderschapsplan op voor de minderjarige kinderen. De ingevulde documenten retourneert u naar de juridisch specialist en bij akkoord zal hij of zij voor jullie het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank.