Wat is gratis scheiden?

Wat is gratis scheiden?

U gaat in goed overleg uit elkaar, maar jullie hebben niet genoeg geld. Hoe regelt u de scheiding dan? Soms kunt u gratis scheiden in Nederland. Als dat kan, hoeft u namelijk alleen de (lagere) griffiekosten aan de rechtbank te betalen en kost de scheiding dus (bijna) niets. Een gratis scheiding wordt mogelijk gemaakt door gesubsidieerde rechtshulp van de overheid.

De voorwaarde voor een gratis scheiding wordt bepaald aan de hand van het inkomen:

 

  • Uw jaarinkomen van het peiljaar (twee jaar geleden, dus voor 2018 is het peiljaar 2016) is gelijk aan of lager dan € 26.900,-. Als u minderjarige kinderen heeft, ligt deze grens op € 38.00,- per jaar.
    Met een inkomen onder deze grens betaalt u meestal alleen het griffierecht.

 

Het is vaak mogelijk om tijdens het echtscheidingsproces juridisch advies in te winnen bij een echtscheidingsadvocaat of gebruik te maken van mediation. Voor een bepaalde duur is dit dan mogelijk, ook afhankelijk van uw inkomen.

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarde? Volg dan de volgende stappen:

 

1. Aanvragen procedure
Via een aanvraagformulier vraagt u de scheiding aan.

 

2. Griffierecht betalen
Dit zijn de kosten van de rechtspraak die in elke juridische procedure betaald moeten worden. De griffierechten van een echtscheidingsprocedure bedragen € 291,- (2018) per koppel. Is er sprake van een laag inkomen dan is dit bedrag € 79,- (2018).

 

3. Controle
Alle documenten en aktes worden gecontroleerd. Als er een actie van jullie kant verwacht wordt hierin, hoort u dat vanzelf.

 

4. Ondertekenen
Na de controle ondertekenen jullie beiden de stukken.

 

5. Aanvragen scheiding

Als alle documenten gecontroleerd en ondertekend zijn, kan de aanvraag van de scheiding worden ingediend bij de rechtbank. Deze zal vervolgens op basis van alle documenten de echtscheiding uitspreken. Daarna kan de echtscheidingsbeschikking worden ingeschreven bij de gemeente en is de scheiding officieel.

Als u niet in aanmerking komt voor een gratis scheiding en toch zo goedkoop mogelijk wilt scheiden, moet u kijken of het mogelijk is de scheiding zo veel mogelijk zelf te regelen. Met een bijvoorbeeld een online scheiding, kunt u een heleboel kosten besparen.