Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 28-03-2009
Aflevering 3
RubriekCommentaar
TitelEen barre tijd, een nieuwe koers?
CiteertitelNotariaat 2009/3, 5
SamenvattingConcurreren op prijs levert vooral veel verliezers op. ik heb dit al meer gezegd. Velen zullen daar tegenin brengen dat er voor de onroerendgeodpraktijk geen keus is. Het blijkt niet mogelijk goed voor het voetlicht te krijgen waarin een kantoor zich onderscheidt. Daarom geeft voor de klant de prijs de doorslag.
Auteur(s)E. Kortlang
Pagina5-5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOmslag
TitelGaat de notaris ook hypotheekadvies verstrekken? 'We zijn te bescheiden'
CiteertitelNotariaat 2009/3, 6
SamenvattingDe politiek vindt dat de notaris poortwachter moet zijn. Dat kan alleen als de notaris eerder in het proces van onroerendgoedtransacties wordt ingeschakeld. De notaris zou ook de koopakte moeten opstellen en kritisch naar het hypotheekadvies moeten kijken. Onder notarissen is voorzichtige bijval voor invoering van 'het Amsterdamse model'.
Auteur(s)R. Didde
Pagina6-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActueel
TitelBlijven werken aan diversiteit. Zes nominaties KNB-Innovatieprijs
CiteertitelNotariaat 2009/3, 12
SamenvattingOp 21 april krijgt een van de zes kantoren uit het rijtje op de rechterpagina de KNB-Innovatieprijs. Daarmee wordt het kantoor beloond voor het gevoerde diversiteitsbeleid. Maar met alleen een prijs kom je er niet, zegt jurylid Els Unger, voorzitter van de commissie diversiteit van de Orde van Advocaten.
Auteur(s)J. Enklaar
Pagina12-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAchtergrond
TitelBetere samenwerking goede doelen en notariaat. Nieuwe richtlijnen afwikkeling nalatenschappen
CiteertitelNotariaat 2009/3, 14
SamenvattingDe brancheorganisatie van erkende goede doelen VFI en de notariŽle specialistenvereniging EPN hebben richtlijnen opgesteld voor de afwikkeling van nalatenschappen waarin goede doelen als erfgenaam of legataris een rol spelen. 'Hiermee kan het notariaat sneller en efficiŽnter werken'.
Auteur(s)A. Bruins
Pagina14-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGastcolumn
TitelTien jaar Wna. 'Koopcontract via notaris'
CiteertitelNotariaat 2009/3, 17
SamenvattingTien jaar Wna heeft een duidelijke verbetering gegeven: notariskantoren werken bedrijfsmatiger, er is meer openheid gekomen, notarissen zijn zich gaan specialiseren en jonge kandidaat-notarissen hebben meer kansen gekregen om door te stromen. Maar er is ook een donkere kant van bedrijfsmatig werken: het meer gericht zijn op winst heeft geleid tot een aantal zwarte schapen in het notariaat.
Auteur(s)F. Teeven
Pagina17-17
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAchtergrond
TitelOp de barricade tegen vooroordelen. 'De notaris als grijze man met akte'
CiteertitelNotariaat 2009/3, 18
SamenvattingOm jongeren kennis te laten maken met het werk van de notaris geven ambassadeurs van de KNB voorlichting op scholen en universiteiten. 'Jongeren hebben achteraf meestal een positiever beeld van het notariaat', zegt communicatieadviseur Suzan Derks van de KNB. Helaas valt de opkomst wel eens tegen, bleek op de beroepenavond 2 maart in Zwolle.
Auteur(s)A. Bruins
Pagina18-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNotariaat & wetenschap
TitelPim Huijgen: 'Je moet mensen informeren'
CiteertitelNotariaat 2009/3, 20
SamenvattingHij acht de tijd rijp voor een informatiecampagne over het familierecht en is tegen het digitaal ondertekenen van akten. Het woord is aan Pim Huijgen.
Auteur(s)J. aan de Stegge
Pagina20-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAchtergrond
TitelNotaris moet meer adviseren bij bedrijfsopvolging. 'Wacht niet totdat je zelf gebeld wordt'
CiteertitelNotariaat 2009/3, 24
SamenvattingBij bedrijfsopvolgingen zijn notarissen nog steeds slechts het sluitstuk; zij stellen vaak alleen de akte op. Hun rol zou echter veel groter kunnen zijn. Ook benutten ze niet ten volle de mogelijkheden van het nieuwe Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek. Dat blijkt uit een onlangs gepresenteerd onderzoek naar bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. 'Notarissen houden teveel vast aan wat ze gewend zijn.'
Auteur(s)M. Lindenhovius
Pagina24-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGastcolumn
TitelStemmingmakerij
CiteertitelNotariaat 2009/3, 27
SamenvattingIn het Notariaat Magazine van februari 2009 verzorgen Holtman en Van Mourik gastcolums over de notariŽle belangenvereniging. Wat valt op? Negatief en de suggestie wekkend een behoorlijke achterban te dienen. Daarover twijfel ik. Het zal toch niet zo zijn dat er in deze barre tijden veel notarissen en kandidaat-notarissen zijn die baat hebben bij de (wat ik niet anders kan omschrijven dan) stemmingmakerij van de heren?
Auteur(s)J. Janssens
Pagina27-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDe notaris onder dak
TitelDe notaris onder dak
CiteertitelNotariaat 2009/3, 28
SamenvattingWaar werkt de notaris? In een landhuis met notenhouten lambrizering en glas in lood, of een klein jarenzeventigpand temidden van design en moderne kunst? Of kan hij zijn cliŽnten ook heel fraai ontvangen met behulp van het plaatselijke woonwarenhuis? Truus van Gog fotografeert overal in het land kantoren die haar aanspreken, om wat voor reden dan ook. De begeleidende tekst is van Annet Huyser. [...] Deze maand notariskantoor Bolscher Van der Brug Huzink Notarissen te Amersfoort.
Auteur(s)T. van Gog , A. Huyser
Pagina28-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelPraktijkuitoefening antwoordt
CiteertitelNotariaat 2009/3, 35
SamenvattingWaar gebruik ik aktepapier voor? Wat te doen met een cliŽnt die niet in staat is de akte te ondertekenen? Is het gebruik van de term notaris beschermd? De afdeling praktijkuitoefening van de KNB bespreekt in deze rubriek vragen over uiteenlopende praktijkonderwerpen.

Mag een notaris gelden in depot houden zonder dat daar een in dat verband aan de notaris opgedragen dienst aan ten grondslag ligt?
Pagina35-35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Breda, 06-10-2008, ---
CiteertitelNotariaat 2009/3, 36
SamenvattingUitbetalen van koopsommen zonder dat deze onder de notaris berusten. Handelen in strijd met de administratieverordening.
Pagina36-36
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Dordrecht, 14-10-2008, 04/08
CiteertitelNotariaat 2009/3, 36
SamenvattingDepotgelden ten onrechte uitgekeerd.
Pagina36-36
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Roermond, 01-12-2008, KL6/2008
CiteertitelNotariaat 2009/3, 37
SamenvattingDe notaris heeft gelden waarover een procedure wordt gevoerd vastgehouden. De notaris handelde zorgvuldig.
Pagina37-37
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Breda, 08-12-2008, ---
CiteertitelNotariaat 2009/3, 37
SamenvattingAlgemene voorwaarden onder meer inzake beperkte rentevergoeding zijn niet verenigbaar met de intentie van artikel 25 Wna en in strijd met de eer en het aanzien van het ambt. Mogelijkheid van een declaratiegeschillenprocedure mag niet worden ingeperkt.
Pagina37-37
Artikel aanvragenVia Praktizijn