Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 25-04-2009
Aflevering 4
RubriekCommentaar
TitelScenario's voor de toekomst
CiteertitelNotariaat 2009/4, 5
SamenvattingMet de elpee 'Crisis, what crisis' speelde Supertramp halverwege de jaren zeventig muzikaal in op het sombere klimaat rond de eerste oliecrisis. De omslag van dit Notariaat Magazine is een knipoog naar de beroemde hoes van die elpee. Want in het notariaat is het C-woord de laatste tijd vaak gevallen. Maar er zijn ook genoeg notarissen die zeggen: 'Crisis, welke crisis?'
Auteur(s)E. Kortlang
Pagina5-5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws
TitelNieuws
CiteertitelNotariaat 2009/4, 6
SamenvattingToename hypotheekproductie ECH;

Lancering levenstestament;

Nalatenschapsmediation;

'Veel notaris voor weinig geld';

VMSN tien jaar;

Op weg naar Marrakech.
Pagina6-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOmslag
TitelNiet alleen kommer en kwel. De andere kant van de crisis
CiteertitelNotariaat 2009/4, 8
SamenvattingDe ene notaris start een nieuwe vestiging, de ander bouwt een kantoorpand op een bedrijventerrein. De ondernemende notaris ziet ook nu kansen.
Auteur(s)J. aan de Stegge
Pagina8-10
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGastcolumn
TitelTien jaar Wna: Ton Heerts (PvdA): 'Rotte appels moeten verwijderd'
CiteertitelNotariaat 2009/4, 11
Samenvatting'Het notariaat heeft het moeilijk. Berichten over dalende omzetten en dreigende faillissementen duiden op een beroepsgroep in het nauw. Er wordt ook wel gesproken over een spagaat: aan de ene kant moet de notaris de rechtsorde dienen, onafhankelijk en betrouwbaar zijn, aan de andere kant is de notaris blootgesteld aan de tucht en verleidingen van de markt. [...]'
Auteur(s)T. Heerts
Pagina11-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActueel
TitelEen dag op de ondernemersbeurs
CiteertitelNotariaat 2009/4, 13
SamenvattingOp 7, 8 en 9 april in de Jaarbeurs in Utrecht de Week van de ondernemer plaats. Guido Stuyt, kandidaat-notaris bij Van Putten Van Apeldoorn notarissen in Ede, bemande op 8 april de stand van de KNB. Een logboek.
Auteur(s)G. Stuyt
Pagina13-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAchtergrond
TitelOntslag en dan? Bijeenkomst voor kandidaat-notarissen
CiteertitelNotariaat 2009/4, 14
SamenvattingDoor de malaise in de vastgoedsector zullen er dit jaar binnen het notariaat zo'n duizend arbeidsplaatsen verloren gaan, zo luidt de verwachting. De KNB organiseerde in Utrecht een informatiebijeenkomst voor kandidaat-notarissen onder de noemer 'Ontslag en dan?'
Auteur(s)E. Heijligers
Pagina14-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActueel
TitelWaakhond blaft en piept tegen vastgoedfraude. Proef in Rotterdam met 'watchdog'
CiteertitelNotariaat 2009/4, 18
SamenvattingBinnenkort komt er een nieuw convenant om hypotheekfraude te bestrijden. Dat vraagt om een actievere houding van onder anderen notarissen, die meer moeten doen met Kadasterinformatie. 'Zoals alle betrokken partijen heeft ook het notariaat echt punten laten liggen', zegt de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus.
Auteur(s)L. van Almelo
Pagina18-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNotariaat & wetenschap
TitelNora van Oostrom-Streep: 'Leer studenten zelf te denken'
CiteertitelNotariaat 2009/4, 20
SamenvattingJuristen bezetten verantwoordelijke functies. Behalve juridische kennis wordt van hen integriteit verwacht, helaas gaat daar hun studie niet over. Nora van Oostrom-Streep haalt uit.
Auteur(s)J. aan de Stegge
Pagina20-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekInterview
TitelAart van Velten neemt afscheid als hoogleraar: 'Alles begint met plezier in je werk'
CiteertitelNotariaat 2009/4, 24
SamenvattingMet het notariaat stopte hij al eerder, maar nu is er ook een eind gekomen aan zijn bijzonder hoogleraarschap. Aart van Velten (70) nam op 17 april afscheid van de VU. Een afscheidsgesprek dat die naam eigenlijk niet mag hebben. Want Van Velten gaat nog wel even door.
Auteur(s)A. Maandag
Pagina24-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGastcolumn
TitelVeel gescheer, weinig wol
CiteertitelNotariaat 2009/4, 26
SamenvattingDe inhoudsopgave van het februarinummer van Notariaat Magazine stelde me een heuse polemiek over een notariŽle belangenvereniging in het vooruitzicht. Eindelijk een polemiek!
Auteur(s)J. Ophuis
Pagina26-26
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGastcolumn
TitelHet belang van uw toekomst
CiteertitelNotariaat 2009/4, 27
SamenvattingIn tijden van nood leert men zijn vrienden kennen. Een bekend en ook waar clichť dat de komende tijd zijn waarde nog zal aantonen. Met die stelling willen wij graag onze reactie beginnen op de columns van de heren Van Mourik en Holtman in het februarinummer van NM en die van de heer Janssens in het maartnummer.
Pagina27-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDe notaris onder dak
TitelDe notaris onder dak: Roosendaal
CiteertitelNotariaat 2009/4, 28
SamenvattingWaar werkt de notaris? In een landhuis met notenhouten lambrizering en glas in lood, of een klein jarenzeventigpand temidden van design en moderne kunst? Of kan hij zijn cliŽnten ook heel fraai ontvangen met behulp van het plaatselijke woonwarenhuis? Truus van Gog fotografeert overal in het land kantoren die haar aanspreken, om wat voor reden dan ook. De begeleidende tekst is van Annet Huyser. [...] Deze maand notariskantoor Rademakers Van Kreij Notarissen te Roosendaal.
Auteur(s)A. Huyser
Pagina28-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht 's-Gravenhage, 11-02-2009, 08-17
CiteertitelNotariaat 2009/4, 36
SamenvattingBij een aantal ABC-transacties voldoet de notaris niet aan zijn zorg- en informatieplicht dan wel verleent zijn dienst in gevallen waarin dienstweigering geboden was en blijft herhaaldelijk in gebreke in de nakoming van verplichtingen uit hoofde van de Wet MOT of WID.
Pagina36-37
UitspraakECLI:NL:TNOKSGR:2009:YC0129
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht 's-Gravenhage, 11-02-2009, 08-33 en 35
CiteertitelNotariaat 2009/4, 37
SamenvattingTwee kandidaat-notarissen zijn als waarnemer dan wel als behandelaar betrokken geweest bij een aantal ABC-transacties op het kantoor van de notaris. Ondanks de interne, mogelijk afhankelijke, positie van de kandidaat-notarissen op het betreffende notariskantoor gold voor hen de in artikel 98 lid Wna neergelegde tuchtnorm, die immers zowel op notarissen als kandidaat-notarissen rust.
Pagina37-37
UitspraakECLI:NL:TNOKSGR:2009:YC0126
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGeachte redactie
TitelGeachte redactie...
CiteertitelNotariaat 2009/4, 38
SamenvattingIn het meest recente Notariaat Magazine reageert Gerard Megchelsen op mijn column 'Glad ijs'. Megchelsen leidt uit mijn column af dat ik het antedateren door een bepaald kantoor als 'mineur' vergrijp zou zien, en dat 'blijkbaar' de notariŽle studenten tijdens hun studie in deze zin gedoceerd worden.
Auteur(s)N. van Oostrom-Streep
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn