Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 10-04-2010
Aflevering 4
RubriekVoorwoord
TitelInspireren
CiteertitelNotariaat 2010/4, 5
SamenvattingMedio maart was het bestuur van de KNB uitgenodigd om bij een bijeenkomst te zijn van de werkgroepen die een voorstel voorbereiden over de toekomst van het notariaat. De werkgroepen vloeien voort uit de regiobijeenkomsten die vorig najaar zijn georganiseerd op verschillende plaantsen in het land. De leden van de werkgroepen denken niet alleen na over wat wenselijk zou zijn voor henzelf, maar ook welke voorstellen realistisch zijn en welke kunnen rekenen op brede steun in het notariaat.
Auteur(s)E. Kortlang
Pagina5-5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws
TitelNieuws
CiteertitelNotariaat 2010/4, 6
SamenvattingDe Brauw sponsort FOAM;

Deterink alleen verder;

Geen meervoud voor eenpitters;

Register geschorste notarissen;

Jubileumboekje;

Geweld in spreekkamer;

e-Court geen rechtbank meer;

In the picture.
Pagina6 -7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFamiliepraktijk
TitelEchtscheiding. Naar de notaris en/of de advocaat en/of de rechter...
CiteertitelNotariaat 2010/4, 8
SamenvattingNotarissen konden echtscheidingen van begin tot eind afhandelen tot de flitsscheiding werd afgeschaft. Een nieuw wetsvoorstel biedt de notaris weer meer bevoegdheden. Volgens sommigen gaat het te ver, volgens anderen gaat het nog lang niet ver genoeg.
Auteur(s)H. van Wermeskerken
Pagina8-10
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFamiliepraktijk
TitelWat vinden de specialistenverenigingen?
CiteertitelNotariaat 2010/4, 10
SamenvattingAdvocaten en notarissen kunnen het maar moeilijk eens worden op het punt van hun rol bij de echtscheiding. Dat blijkt ook uit de positie van de twee specialistenverenigingen, vFAS en VMSN, over het wetsvoorstel.
Pagina10-10
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
TitelPro deo-advies, fair trade-koffie en flexwerken. Goed doen omdat het moet
CiteertitelNotariaat 2010/4, 1213
SamenvattingOok in het notariaat is maatschappelijk verantwoord ondernemen bezig aan een opmars. Kantoren kiezen voor duurzame mobiliteit en groene energie, kijken steeds meer naar de privť-werkbalans en adviseren goede doelen en stichtingen tegen vriendelijke tarieven. 'Ik wil dat ook mijn kinderen en kleinkinderen nog van een mooi wereld kunnen genieten.'
Auteur(s)J. Enklaar
Pagina12-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
TitelAllochtonen en het notariaat. Multicultureel talent
CiteertitelNotariaat 2010/4, 14
SamenvattingIn de collegebanken van universiteit en hogeschool neemt het aantal studenten notarieel recht met een culturele achtergrond toe, dus ook in de beroepspraktijk zal hun aantal mondjesmaat toenemen. 'Ik werd al gebeld door Turkse makelaars. Ik spreek de taal en begrijp de culturele achtergrond. Dat is een voordeel.'
Auteur(s)R. Didde
Pagina14-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKwaliteit en toezicht
Titel'Notariaat mag trots zijn op peer reviews'
CiteertitelNotariaat 2010/4, 16
SamenvattingHet eigen kwaliteitssysteem van het notariaat in de vorm van peer reviews trekt nationaal de aandacht. De intercollegiale toetsingen zijn vernieuwend. Deskundigen op het gebied van kwaliteit en integriteit volgen de ontwikkelingen binnen het notariaat dan ook op de voet. Nu de eerste reeksen peer reviews zijn afgerond komen de reacties: 'Dit is een doordachte aanpak, hier mag de sector trots op zijn.' Het systeem wordt gezien als een voorbeeld voor andere (juridische) sectoren.
Auteur(s)L. Beker
Pagina16-17
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAmbt
TitelPieter Kalbfleisch (NMa) over marktwerking in het notariaat: Buckle up, it's the law
CiteertitelNotariaat 2010/4, 20
SamenvattingPieter Kalbfleisch is voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Voor een jurist - Kalbfleisch was eerder advocaat en rechter - voelt hij zich opvallend senang in een door economische principes gedreven omgeving. Alles is economisch te wegen, vindt hij, ook de diensten van een notaris.
Auteur(s)M. Smilde
Pagina20-21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAmbt
TitelRepliek op de NMa
CiteertitelNotariaat 2010/4, 22
SamenvattingPieter Kalbfleisch, voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), geeft in het interview eerder in dit nummer zijn uitgesproken mening over de marktwerking in het notariaat. Anna de Vries, voorzitter van de belangen-Leges, en Arnoud Wilod Versprille, deelnemer van de KNB-werkgroep Toekomstdiscussie, reageren.
Auteur(s)M. Smilde
Pagina22-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelDe elektronische koopakte als kand. Het moet niet, maar het mag
CiteertitelNotariaat 2010/4, 23
SamenvattingDe digitalisering gaat steeds verder. In het vorige nummer van dit blad schreef Dick Batenburg over de onderhandse akte in elektronische vorm. Het wetsvoorstel dat zoiets mogelijk moet maken, is nu ook de Eerste Kamer gepasseerd. We mogen aannemen, dat ook elektronische koopakten binnen afzienbare tijd een realiteit zullen zijn.
Auteur(s)G. Lekkerkerker
Pagina23-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBuitenland
TitelHet notariaat in Quťbce: een persoonlijke impressie. Liberalisering kent ook schaduwzijden
CiteertitelNotariaat 2010/4, 24
SamenvattingIn januari 2009 bezocht de Broederschap der NotariŽle Studenten te Leiden (BNSL) samen met enkele docenten Montrťal om kennis te maken met het notariaat in Quťbec. Deze studiereis is de aanleiding voor enkele kanttekeningen bij de eerdere bijdrage over het notariaat in Quťbec in Notariaat Magazine van januari 2010.
Auteur(s)P. Huijgen
Pagina24-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDe betrokken notaris
TitelLeerlingen enhousiast krijgen
CiteertitelNotariaat 2010/4, 27
Samenvatting'Sinds 1995, toen ik benoemd werd tot notaris, vervul ik bestuursfuncties bij allerlei organisaties. Ik doe dat omdat het leuk is, maar ook omdat ik het een goede manier vind om invulling te geven aan mijn maatschappelijke betrokkenheid. Het is een verlengstuk van mijn functie als notaris. Ook in die functie heb je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Mijn toegevoegde waarde zie ik in mijn juridische achtergrond. Ik kan ook met een collectebus langs de deuren gaan. Maar ik denk dat mensen meer aan me hebben als ik als jurist in een bestuur zit en een organisatie door het oerwoud van wetten en regels leid.'
Auteur(s)A. Huyser
Pagina26-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelMeer werk genereren bij bestaande en nieuwe cliŽnten
CiteertitelNotariaat 2010/4, 28
SamenvattingHoe zorg ik dat mijn medewerkers en ik voelde werk hebben? Hoe zorg ik dat ik mijn cliŽnten aan mij bind? Hoe zorg ik dat 'shoppers' bij mij hun notarieel werk laten doen? Ik wil best aan marketing, relatiebeheer en acquisitie doen, maar hoe pas ik dat toe in de praktijk?
Pagina28-28
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelNieuwe Archiefregeling brengt vrijwel geen verandering
CiteertitelNotariaat 2010/4, 28
SamenvattingOp 1 april is een nieuwe Archiefregeling in werking getreden. Deze vervangt de drie tot dan toe geldende regeling met betrekking tot duurzaamheid, toegankelijkheid en archiefruimten. Het doel van de Archiefregeling is gelijk aan dat van de regelingen die ze vervangt: risico's van brand, water en vocht en natuurlijk of technologisch verval voorkomen en zo het vlijvende behoud van erfgoed waarborgen. De facto verandert er vrijwel niets voor het notariaat.
Pagina28-28
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelWerkgroepen Toekomstdiscussie presenteren rapport
CiteertitelNotariaat 2010/4, 29
SamenvattingVanaf het najaar 2009 voert het notariaat een brede discussie over de toekomst van het vak en van de beroepsgroep. Op verschillende sessies in het land werden ideeŽn - rijp en groen - gespuid. Vanaf het begin van dit jaar hebben twee werkgroepen zich gebogen over de uitwerking van de verschillende suggesties. Half maart presenteerden de twee werkgroepen hun voorlopige bevindingen in Nunspeet. In de woorden van een van de werkgroepleden, Arnaud Wilod Versprille, waren het nog 'adviezen in wording', want er wordt nog driftig gediscussieerd over de voorstellen.
Pagina29-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelPraktijkuitoefening antwoordt
CiteertitelNotariaat 2010/4, 29
SamenvattingWat te doen met een cliŽnt die niet in staat is de akte te ondertekenen? Is het gebruik van de term notaris beschermd? Aan de afdeling praktijkuitoefening van de KNB worden allerlei vragen gesteld over de meest uiteenlopende praktijkonderwerpen. In deze rubriek zullen praktijkvragen worden besproken.

Een cliŽnt geeft aan niet meer gehuwd te zijn, terwijl uit het GBA blijkt dat dit nog wel het geval is. Hoe kan dit?

Mag de notaris ervan uitgaan dat de op de persoonslijst van een cliŽnt genoemde kinderen alle kinderen zijn?
Pagina29-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelBerichten van het Kadaster
CiteertitelNotariaat 2010/4, 30
SamenvattingIn toenemende mate vragen notarissen de bewaarders van het Kadaster om de conceptakten te beoordelen op inschrijfbaarheid. Aan deze vraag kan het Kadaster vanwege de hoeveelheid telefonische contacten (15.051 in het jaar 2009) helaas geen gevolg geven.
Pagina30-30
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelKNB registreert gegevens over notarissen en kandidaat-notarissen
CiteertitelNotariaat 2010/4, 30
SamenvattingDe KNB registreert verschillende persoonsgegevens van notarissen en kandidaat-notarissen.
Pagina30-30
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelSpecialisatieopleiding Projectontwikkeling voor 5e keer van start
CiteertitelNotariaat 2010/4, 31
SamenvattingIn september 2010 zal de NotariŽle Specialisatieopleiding Projectontwikkeling, georganiseerd door de KNB en het CPO (het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs van de Radbout Universiteit Nijmegen) voor de vijfde keer van start gegaan.
Pagina31-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelBlik op onroerend goed, fraudebestrijding en toezicht
CiteertitelNotariaat 2010/4, 31
SamenvattingOp het gebied van onroerend goed, fraudebestrijding en toezicht vinden er nogal wat ontwikkelingen plaats. Bijna allemaal hebben deze direct of indirect invloed op uw prakijk of bieden juist nieuwe kansen voor u. Daarom en wegens het grote succes van de Praktijkdag Notariaat 2009 organiseert de KNB een praktijkdag gewijd aan deze onderwerpen.
Pagina31-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelKNB Cursusagenda
CiteertitelNotariaat 2010/4, 31
Pagina31-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelSuccessiewetcampagne KNB mikt op slecht bereikbare doelgroep. Ga eens na wat je nalaat Punt NL
CiteertitelNotariaat 2010/4, 32
SamenvattingWoensdag 21 april start de KNB een voorlichtingscampagne om mensen te attenderen op de noodzaak een testament te laten maken of herzien. De campagne loopt twee maanden en richt zich op doelgroepen die door de landelijk dekkende kwaliteitsmedia matig worden bereikt.
Pagina32-33
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelCommissie 'Dor Hout'. Verordening beroeps- en gedragsregels opgeschoond
CiteertitelNotariaat 2010/4, 34
Samenvatting'Dor hout snoeien.' Dat is de opdracht van de commissie die zich buigt over de Verordening beroeps- en gedragsregels. 'Onze opdracht was: maak het korter en leesbaarder en probeer het overtollige eruit te halen.'
Auteur(s)J. Enklaar
Pagina34-34
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGluren bij de buren
TitelNotarissen versterken positie in Oostenrijk
CiteertitelNotariaat 2010/4, 35
SamenvattingHet Oostenrijkse notariaat heeft, meer dan andere Europese notariaten, te maken met concurrentie van advocaten, belastingadviseurs en anderen. De beroepsgroep zet daarom zwaar in op kwaliteit van de dienstverlening.
Auteur(s)H. van Wermeskerken
Pagina35-35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtspraak
TitelKamer van Toezicht 's-Gravenhage, 04-01-2010, 09-08
CiteertitelNotariaat 2010/4, 36
SamenvattingOnvoldoende controle of aan alle statutaire vereisten voor de transactie was voldaan. De onervaren invalnotaris krijgt een lichtere maatregel.

Uitspraak: waarschuwing.
Pagina36-37
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia
TitelPersonalia
CiteertitelNotariaat 2010/4, 38
SamenvattingRecent tot notaris benoemd;

Eervol ontslag op verzoek;

Overleden;

Wijziging plaats vestiging;

Wijziging ringen;

Toewijzing protocol;

Carriťre.
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKanocolumn
TitelNo-taal
CiteertitelNotariaat 2010/4, 38
SamenvattingToen ik op een notariskantoor ging werken, en dit geldt eigenlijk voor iedereen die bij een notariskantoor in dienst treedt, stond ik in het begin met mijn oren te klapperen over de taal die daar gebezigd werd. Het is niet alleen de nogal oubollige aktetaal die verbazing wekt: heden de, verleden voor, waarvan akte, comparant, minuut, passeren, etc. maar veel meer nog de spreektaal.
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOnroerendgoedpraktijk
TitelDossier Noord/Zuidlijn. Metrobuirzen en opstalrecht
CiteertitelNotariaat 2010/4, 18
SamenvattingPolitiek mijnenveld, financieel zwart gat en schrik van omwonenden: de Noord/Zuidlijn is vooral als hoofdpijndossier in het nieuws geweest. Maar notarieel is het ambitieuze bouwproject goed geregeld.
Auteur(s)A. Veilbrief
Pagina18-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht 's-Gravenhage, 11-11-2009, 17-2009
CiteertitelNotariaat 2010/4, 36
SamenvattingNotaris passeert notariŽle volmacht in een psychiatrisch ziekenhuis zonder vooroverleg met de behandelaar van de comparante, die aldaar was opgenomen.

Uitspraak: berisping.
Pagina36-36
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 09-03-2010, 200.016.909/01 NOT
CiteertitelNotariaat 2010/4, 37
SamenvattingDe notaris heeft de vereiste oplettendheid betracht bij het vaststellen van de wilsbekwaamheid. Het enkele niet hanteren van het stappenplan leidt niet tot klachtwaardig handelen.

Uitspraak: klacht ongegrond.
Samenvatting (Bron)Onder de omstandigheden ligt het voor de hand dat de instrumenterende notaris bijzonder alert dient te zijn bij het vaststellen of de door hem in het testament van een erflater opgenomen uiterste wilsbeschikking ook werkelijk overeenstemt met diens in vrijheid bepaalde wil. Het hof overweegt alles overziend dat in het onderhavige geval de notaris de vereiste extra oplettendheid heeft betracht. Dit blijkt uit de wijze waarop de notaris met de moeder van klager heeft gecommuniceerd en uit het feit dat de notaris zijn kandidaat-notaris heeft geÔnstrueerd bij het passeren aanwezig te zijn om de moeder van klager te observeren, opdat aldus zoveel mogelijk zou komen vast te staan dat de in het testament opgenomen uiterste wilsbeschikking van de moeder van klager met haar wil overeen kwam, dat de testatrice wist wat de gevolgen van haar testament waren en dat zij haar wil in vrijheid heeft kunnen bepalen. Het hof komt tot het oordeel dat de klacht ongegrond is en de beslissing van de kamer van toezicht niet in stand kan blijven.
Pagina37-37
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2010:BL7915
Artikel aanvragenVia Praktizijn