Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 14-02-2011
Aflevering 2
RubriekNieuws
TitelNieuws
CiteertitelNotariaat 2011/2, 6
SamenvattingBieden via internet bij executieverkoop woning:
Particulieren kunnen straks bij de gedwongen verkoop van een huis een bod doen via internet. Het is ťťn van de maatregelen die Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, neemt om een executieveiling aantrekkelijker te maken.

Verhuizen in BelgiŽ dure grap:
Het is erg duur om in BelgiŽ naar een koophuis te verhuizen. Onze zuiderburen zijn gemiddeld 14 procent van de aankoop- en transactiekosten van hun nieuwe koophuis kwijt.

Lichte stijging woningverkopen verwacht:
Dalende tarieven binnen de onroerendgoedpraktijk en voor 2011 een voorzichtige stijging van het aantal woningverkopen. Deze verwachtingen komen naar voren in het kwartaalbericht zakelijke dienstverlening van ING Economisch Bureau van januari 2011.

NotariŽle Case Days 2011:
Houthoff Buruma organiseert de NotariŽle Case Days 2011. Tijdens deze masterclass kan in twee dagen tijd kennis worden gemaakt met het notariaat van dit kantoor. Verschillende aspecten van het werken voor grote spelers uit het bedrijfsleven komen aan bod. Van besprekingen met cliŽnten tot het opstellen van een conceptakte en het uitbrengen van advies. Notariaat Magazine vroeg Hester Swane (35), recruiter bij Houthoff Buruma, naar dit initiatief.

Proefcampagne erfenisdossier KWF:
Afgelopen januari heeft KWF Kankerbestrijding door middel van een proefcampagne in de provincie Utrecht hun 'erfenisdossier' onder de aandacht gebracht. Aanleiding voor het samenstellen van dit dossier is de constatering van het KWF dat veel mensen niet weten hoe zij om moeten gaan met het opmaken van een testament.

CARDEC:
Om tot een betere financiŽle kantoorvoering te komen, heeft het bedrijf CARDEC een totaalproduct ontwikkeld waarmee de verantwoordelijkheid voor het voldoen van de nota bij de cliŽnt neergelegd kan worden.
Pagina6-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
TitelCommunicatietrainingen in het notariaat
CiteertitelNotariaat 2011/2, 8
SamenvattingLeren pitchen en jezelf presenteren hoort er tegenwoordig bij, ook in het notariaat. Presentatie- en mediatrainer Maritte Braspenning legt uit waarom.
Auteur(s)J. aan de Stegge
Pagina8-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelStelling: Moet tuchtrecht strenger?
CiteertitelNotariaat 2011/2, 12
SamenvattingStelling: Notarissen die over de grens gaan en daarbij aanwijzingen van toezichthoudende instanties negeren, moeten strenger door de tuchtrechter worden aangepakt.
Auteur(s)G. Laan
Pagina12-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
Titel'Het houdt de klank van je kantoor mooi'
CiteertitelNotariaat 2011/2, 14
SamenvattingIdealisme en het kweken van goodwill zijn de belangrijkste motieven voor notariskantoren om aan sponsoring te doen. De begunstigden zijn divers: van een operagezelschap tot een weeshuis in Sri Lanka. Een verhaal over de do's en don'ts van sponsoring. 'Je krijgt van de overheid een monopolie. Daar mag je best wat voor terugdoen.'
Auteur(s)P. Louwerse
Pagina14-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelTerug naar meer overheidsbemoeienis?
CiteertitelNotariaat 2011/2, 16
SamenvattingZes jaar ervaring en een goed ondernemingsplan volstaan om aan de slag te kunnen als notaris. Maar staatssecretaris Teeven sluit niet uit dat de overheid weer strakker de hand krijgt in benoemingen, en vindt de huidige toetsing op basis van een ondernemingsplan onvoldoende. Over het feit dat zo'n plan weinig zegt over toekomstig succes zijn voor- en tegenstanders het eens. Moet het huidige vestigingsbeleid op de schop?
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina16-17
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe Auditor: Marjolijn Boenders
CiteertitelNotariaat 2011/2, 19
SamenvattingMarjolijn Boenders is auditor en werkzaam als kandidaat-notaris bij notariskantoor Jacobse Hulsebosch & Doorduyn notarissen.
Pagina19-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelPartnerruil
CiteertitelNotariaat 2011/2, 20
SamenvattingAns Post (Hobbelink en Buitink) uit Winterswijk en Gert Smith (Triplaw) uit Groningen keken bij elkaar in de praktijk. Een bezoek aan een melkveehouder stond ook op het programma. Het vierde deel in de serie Notarisruil.
Auteur(s)A. Veilbrief
Pagina20-21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelNBVN timmert aan de weg
CiteertitelNotariaat 2011/2, 22
SamenvattingDe Nederlandse Branche Vereniging Notariaat (NBVN) bestaat nu ruim een halfjaar. Op de tweede algemene ledenvergadering die onlangs werd gehouden, konden de aanwezigen in vier parallelsessies met elkaar discussiŽren. Wat waren de uitkomsten? En hoe gaat het eigenlijk met de NBVN?
Auteur(s)M. Lindenhovius
Pagina22-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
Titel10 jaar ervaren: Elisabeth Dierckxsens
CiteertitelNotariaat 2011/2, 24
SamenvattingElisabeth Dierckxsens (34) werkte sinds 2001 als kandidaat-notaris voor verschillende kantoren. Sinds 2005 is ze estate planner en begin vorig jaar startte ze samen met Jaap Grijmans een eigen kantoor in Den Haag. Hun cliŽntŤle bestaat voor het grootste deel uit mkb-ondernemers.
Auteur(s)E. Heijligers
Pagina24-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelVerhoeven (D66) over de notariŽle koopakte
CiteertitelNotariaat 2011/2, 27
SamenvattingKees Verhoeven is lid van D66 in de Tweede Kamer. Hij is onder andere woordvoerder Woningmarkt, Economische Zaken en Consumentenbeleid. Voorheen werkte hij bij MKB Nederland.
Auteur(s)K. Verhoeven
Pagina27-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelKan KIK-aanlevering eenvoudiger?
CiteertitelNotariaat 2011/2, 28
SamenvattingOm het verwerken van akten binnen het Kadaster te automatiseren, is het project Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK) in het leven geroepen. Volgens notaris Jean-Louis Tielens kan dit ook anders. Hij doet een voorstel, het Kadaster reageert.
Auteur(s)J.L. Tielens , J. Vos , W. louwman
Pagina28-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekIngezonden brieven
TitelIngezonden brieven
CiteertitelNotariaat 2011/2, 32
SamenvattingPensioen, een onzekere zekerheid?! (Geert de Cock, oud-notaris te Valkenswaard)

Ambitie blijft: goed pensioen (Max Muntinga, directeur SNPF)
Pagina32-32
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelKNB Cursusagenda
CiteertitelNotariaat 2011/2, 33
Pagina33-33
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelEersteklasreizen
CiteertitelNotariaat 2011/2, 34
SamenvattingSommige uit het oog verdwenen thema's blijken zomaar ineens weer op de politieke agenda te verschijnen. Een centraal aandeelhoudersregister is er zo een. In een gesprek dat ik medio januari voerde met twee SP-Kamerleden kwam het terloops ter sprake. De SP had in december Kamervragen ingediend over faillissementsfraude en toen wij daarover in gesprek kwamen bracht ik dit oude idee te berde. Niet geheel toevallig, want binnen de KNB onderzoekt een commissie momenteel de mogelijkheden van een dergelijk register. Beide SP'ers reageerden enthousiast. Reden voor het bestuur om alle Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer een brief te sturen en hen alvast te informeren over ons onderzoek en de resultaten daarvan, die binnenkort bekend zullen worden.
Auteur(s)G. Sarneel
Pagina34-34
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 18-01-2011, 200.044.268/01 NOT 200.044.834/01 NOT 200.045.072/01 NOT
CiteertitelNotariaat 2011/2, 36
SamenvattingOnvoldoende zorgplicht bij ABC-transacties en nalatigheid in de waarschuwingsplicht jegens hypotheekverstrekkers.
Samenvatting (Bron)Het hof is van oordeel dat de door het BFT in eerste aanleg ingediende klacht in hoger beroep wordt uitgebreid. Het hof is van oordeel dat een dergelijke uitbreiding van de klacht ongeoorloofd is. Klagers brengen in hoger beroep naar voren dat de kamer kennelijk van oordeel is dat ingeval een klager heeft meegewerkt aan malafide constructies, danwel had moeten weten dat hij daaraan meewerkte, valse informatie heeft verstrekt en stukken heeft ondertekend die niet in overeenstemming waren met de werkelijke situatie, de betreffende klager alsdan geen "klaagrecht " meer toekomt. Volgens klagers lijkt de kamer te concluderen dat de door de notaris geschonden norm alsdan niet strekt tot de bescherming van klagers. Naar het oordeel van het hof is dit klachtenonderdeel terecht door klagers voorgesteld. Naar het oordeel van het hof is door de notaris onvoldoende aannemelijk gemaakt dat hij ten aanzien van klagers heeft voldaan aan zijn zorgplicht. Het hof verklaart dit klachtenonderdeel gegrond. Het hof is van oordeel dat het op de weg van de notaris had gelegen om verantwoording af te leggen over het al dan niet in persoon identificeren van de betrokken partijen in ieder van de door het BFT aangehaalde dossiers. Nu de notaris dit heeft nagelaten is, naar het oordeel van het hof, onweersproken gebleven dat de notaris ten aanzien van de betreffende dossiers niet heeft voldaan aan de voorschriften van de Wid. Anders dan de kamer is het hof van oordeel dat de klacht van het BFT op dit onderdeel gegrond dient te worden verklaard. Ten aanzien van de overige klachtonderdelen overweegt het hof dat het onderzoek in hoger beroep niet heeft geleid tot de vaststelling van andere beschouwingen en gevolgtrekkingen dat die vervat in de beslissing van de kamer, waarmee het hof zich verenigt. Het hof stelt, gezien het vorenstaande, vast dat de notaris de in artikel 98 lid van de Wna geformuleerde tuchtnorm in vrijwel alle onderzochte gevallen in ernstige mate heeft overtreden. Het hof acht, gelet op de aard en de ernst van de tuchtrechtelijk laakbare handelwijze van de notaris en het grote aantal ongeoorloofde transacties in een relatief kort tijdbestek, de maatregel van ontzetting uit het ambt passend en geboden. Het hof: - vernietigt de beslissing van de kamer voor zover daarin de klachten van het BFT en de KNB gedeeltelijk gegrond zijn verklaard, de klachten van klagers en het klachtonderdeel als bedoeld in rechtsoverweging 3.6 ongegrond zijn verklaard alsmede voor wat betreft de opgelegde maatregel; en in zoverre opnieuw rechtdoende: - verklaart de klachten van het BFT en de KNB alsmede de klachten van klagers en het klachtonderdeel als bedoeld in rechtsoverweging 3.6 van de bestreden beslissing gegrond; - legt aan de notaris de maatregel van ontzetting uit het ambt op; - bevestigt de beslissing van de kamer voor het overige onder verbetering respectievelijk aanvulling van gronden, zoals hiervoor in rechtsoverwegingen vermeld.
Pagina36-37
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2011:BP1083
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 28-12-2010, 200.055.413/01 NOT
CiteertitelNotariaat 2011/2, 37
SamenvattingBij verkoop krachtens rechterlijk bevel wordt het aandeel in de opbrengst van ťťn deelgenoot op de derdengeldrekening van de advocaat van haar tegenpartij gestort.
Samenvatting (Bron)Overmaken verkoopopbrengst naar derdengeldrekening. Ten aanzien van de klachtonderdelen a) en c) verenigt het hof zich met de beslissing van de kamer. Ten aanzien van klachtonderdeel b) overweegt het hof het volgende. Tijdens de mondelinge behandeling in hoger beroep is gebleken dat de nota van afrekening is verzonden naar het adres [X] 6 in plaats van naar [X] 6 E, het adres van klaagster. Het hof is van oordeel dat, gezien de onjuistheid van deze adressering de notaris onzorgvuldig heeft gehandeld en verklaart dit onderdeel van de klacht eveneens gegrond. Het hof is echter voorts van oordeel dat deze omissie van de zijde van de notaris niet dusdanig tuchtrechtelijk verwijtbaar is dat dit moet leiden tot een verzwaring van de maatregel. Het hof vernietigt de beslissing van de kamer van toezicht ten aanzien van de beoordeling van klachtonderdeel c), en verklaart dit klachtonderdeel, opnieuw rechtdoende, gegrond. Het hof bekrachtigt de bestreden beslissing voor het overige.
Pagina37-37
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2010:BO9071
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia
TitelPersonalia
CiteertitelNotariaat 2011/2, 38
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKanocolumn
TitelOpheffen of oprekken?
CiteertitelNotariaat 2011/2, 38
SamenvattingDe KNB heeft recentelijk een enquŤte gehouden over de vraag wat wij, kandidaten en notarissen, vinden van het voorstel om de nota's van makelaars en tussenpersonen niet meer via de de notaris uit te betalen. Liever lui dan moe en soms roomser dan de paus, zijn wij massaal geneigd zo'n voorstel toe te juichen.
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn