Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 14-03-2011
Aflevering 3
RubriekNieuws
TitelNieuws
CiteertitelNotariaat 2011/3, 6
SamenvattingBritse bv-vorm vaak misbruikt:
In bijna twee derde van de faillissementen van Nederlandse bedrijven met de rechtsvormen 'Euro-bv' of 'Limited' is sprake van wanbeleid. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad.

'Geen beperking marktwerking':
Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vindt het aantal nieuwe notariskantoren geen beperking van de marktwerking in het notariaat. Dat antwoordt hij op de vragen van het Tweede Kamerlid Van der Steur (VVD).

Iets meer waardering voor gewijzigde successiewet:
De afwezigheid van begunstigend overgangsrecht bij de wijziging van de Successiewet 1956 in 2010 ervaren notarissen als een gemis. Wel hebben de wetswijzigingen een iets hogere waardering van de wet opgeleverd.

Samenlevingsovereenkomst halve prijs op Valentijnsdag:
Doehetzelfnotaris.nl lanceerde op Valentijnsdag 2011 ťťn dag lang een bijzondere actie voor consumenten die officieel willen gaan samenwonen. Voor het opstellen van een samenlevingsovereenkomst kregen consumenten bijna 50 procent korting. Advocaat HJ van der Tak (48), een van de oprichters van doehetzelfnotaris.nl, licht de actie toe.

Echtscheidingshotel:
Een beetje tegenstrijdig is het wel. Uitgerekend op Valentijnsdag lanceerde juridisch-productontwikkelaar A2 Legal de formule Echtscheidingshotel. Bij deze formule kunnen echtparen die willen scheiden, kiezen uit een selectie met hotels om daar in twee dagen tijd hun scheiding te regelen.

Pagina6-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekInnovatie
TitelAllesvoornotaris.nl
CiteertitelNotariaat 2011/3, 7
SamenvattingDeze geheel nieuwe website voor het notariaat is ontwikkeld door twee notarissen in nauwe samenwerking met Dirict, een ICT-bedrijf dat zich specifiek op het notariaat richt.
Doel is een modern, interactief notarieel medium te bieden en de efficiŽntie voor notariskantoren te vergroten.
Pagina7-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelSturen op risico's
CiteertitelNotariaat 2011/3, 8
SamenvattingHet Bureau Financieel Toezicht (BFT) wordt integraal toezichthouder voor het notariaat en krijgt de toezichtstaken toegewezen die eerder onder de hoede vielen van de kamers van toezicht. Wat zijn de vertrekpunten van deze nieuwe vorm van toezicht? Waar krijgen (kandidaat-)notarissen mee te maken?
Auteur(s)G. Laan
Pagina8-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelStelling: Aandeelhoudersregister: wondermiddel?
CiteertitelNotariaat 2011/3, 12
SamenvattingVolgens PvdA'ers Jeroen Recourt en Ed Groot moet er een openbaar register komen voor aandelen in BV's en niet beursgenoteerde NV's. Notarissen kunnen dan zien wie er achter allerlei transacties zitten en zo effectiever vastgoedfraude tegengaan. Zij stelden dit voor tijdens de behandeling van de wijzigingen in de Wet op het notarisambt, eind januari. Staatssecretaris Frank Weekers (VVD) van FinanciŽn gaat nu serieus bekijken of zo'n register de moeite waard is. Is dat ook zo?
Auteur(s)M. Lindenhovius
Pagina12-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
TitelTwitter-notaris of troubleshoot-notaris?
CiteertitelNotariaat 2011/3, 14
SamenvattingPrijs maal akte, dat is het verdienmodel van het notariaat. Maar wat doen notarissen als de prijzen onder druk staan en het aantal akten afneemt? Notariaat Magazine woonde een brainstormsessie bij over verdienmodellen.
Auteur(s)W. van Hoeflaken
Pagina14-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelNotaris als executeur
CiteertitelNotariaat 2011/3, 16
SamenvattingZijn vakkennis en bijzondere positie maken de (kandidaat-)notaris bij uitstek geschikt als executeur. Dat zou hij meer kunnen uitdragen, stelt Hans Stubbť van de Nederlandse Organisatie voor Executeurs (NOVEX). Gecertificeerd executeurschap kan daarbij helpen. Daarmee kan de notaris zich onderscheiden van andere beroepsgroepen en beroepsgenoten. En consumenten biedt het meer inzicht in zijn deskundigheid.
Auteur(s)A. Bruins
Pagina16-17
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe auditor: Erwin van Bolhuis
CiteertitelNotariaat 2011/3, 19
SamenvattingErwin van Bolhuis is auditor en werkzaam als notaris bij Blank Prevoo van Bolhuis notarissen.
Pagina19-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelPartnerruil
CiteertitelNotariaat 2011/3, 20
SamenvattingPeggy Dukker (Dukker Notarissen) uit Amsterdam en Roland van Mourik (Hekkelman Advocaten en Notarissen) uit Nijmegen keken bij elkaar in de praktijk. Twee verschillende werelden. Deel vijf in de serie Notarisruil.
Auteur(s)A. Veilbrief
Pagina20-21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
Titel5 x effectief adviseren
CiteertitelNotariaat 2011/3, 22
SamenvattingVolgens 'In transitie', de beleidsvisie van de KNB die op de komende algemene ledenvergadering centraal staat, ligt de toekomst van het notariaat in het versterken van de afdviesfunctie. Maar hoe geef je een goed advies? Catalina Auer geeft vijf tips.

1. Hebt u haast, ga dan zitten
2. Stel uzelf de vraag: waarom moet ik dit nu doen?
3. Eerst de relatie, dan pas de inhoud
4. Afspraak is afspraak. Maar wat hebben we eigen afgesproken?
5. Van welke planeet komt u? En uw cliŽnt?
Auteur(s)M. Lindenhovius
Pagina22-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOnderwijs
Titel'Kandidaten moeten leren assertief te zijn'
CiteertitelNotariaat 2011/3, 25
SamenvattingZelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling zijn een must voor de kandidaat-notaris in deze tijd. Maar hoe pak je dat aan? Notariaat Magazine zet de mogelijkheden op een rij.
Auteur(s)H. van Wermeskerken
Pagina25-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
Titel10 jaar ervaren: Ivar Franken
CiteertitelNotariaat 2011/3, 28
SamenvattingIvar Franken (33) kwam als kandidaat in 2002 bij Dierckxsens Van Tilburg Lijzen Notarissen terecht en werd zes jaar later tot notaris benoemd. In 2005 rondde hij de opleiding tot EPN estate planner af. Sinds 2010 runt hij samen met Antoine van Grinsven het kantoor in Kaatsheuvel.
Auteur(s)E. Heijligers
Pagina28-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelSharon Gesthuizen (SP) over de notariŽle koopakte
CiteertitelNotariaat 2011/3, 31
SamenvattingSharon Gesthuizen is lid van de SP Tweede Kamerfractie. Zij is woordvoerder Economische Zaken en Justitie.
Pagina31-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelBeneficiair aanvaarden wordt 'onbetaalbaar'
CiteertitelNotariaat 2011/3, 32
SamenvattingVorige week nam ik deel aan een gesprek van de vast commissie voor Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer over kostendekkende griffierechten. Aanleiding voor dat gesprek zijn de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet-Rutte op de rechtspraak. Het uitgangspunt voor die bezuinigingen is dat niet de overheid maar de private sector opdraait voor het overgrote deel van de kosten van de rechtspraak. Het Nederlands Juristenblad (12-11-2010 - afl. 39) wijdde hier in november vorig jaar al uitgebreid aandacht aan. Desondanks lijken de verregaande consequenties van deze bezuinigingen nog maar weinig los te maken; niet bij het grote publiek, maar ook nog niet bij juristen zelf.
Auteur(s)G. Sarneel
Pagina32-32
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelKNB Cursusagenda
CiteertitelNotariaat 2011/3, 35
Pagina35-35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 14-12-2010, 200.062.078/01 NOT
CiteertitelNotariaat 2011/3, 36
SamenvattingDe flitsscheiding in het buitenland.
Samenvatting (Bron)De kamer heeft uitvoerig uiteengezet en gemotiveerd dat de klacht gegrond is, aangezien de oud-notaris niet aannemelijk heeft kunnen maken dat de nadelen van de flitsscheiding in verband met de Duitse nationaliteit van klaagster met klaagster zijn besproken. Uit het onderzoek in hoger beroep is naar voren gekomen dat klaagster betwist dat zij de informatieve brief heeft ontvangen met daarin een waarschuwing met betrekking tot de eventuele rechtsgevolgen van een flitsscheiding. Nu de oud-notaris niet voldoende aannemelijk heeft kunnen maken dat klaagster voormelde informatieve brief heeft ontvangen en het onderzoek in hoger beroep voorts niet heeft geleid tot andere beschouwingen en gevolgtrekkingen omtrent de klacht dan die zijn vervat in de beslissing van de kamer, verenigt het hof zich met de beslissing van de kamer. Het hof bekrachtigt de beslissing van de kamer van toezicht.
Pagina36-36
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2010:BO9083
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Amsterdam, 02-12-2010, ---
CiteertitelNotariaat 2011/3, 36
SamenvattingOnderhandse biedingen bij executieveiling niet aan de eigenaar van het onderpand doorgegeven.
Pagina36-36
UitspraakECLI:NL:TNOKAMS:2010:YC0553
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Amsterdam, 02-12-2010, ---
CiteertitelNotariaat 2011/3, 37
SamenvattingOnvoldoende voorlichting aan de partijen. Verzuim om een schriftelijke bevestiging van het gesprek te zenden.
Pagina37-37
UitspraakECLI:NL:TNOKAMS:2010:YC0554
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia
TitelPersonalia
CiteertitelNotariaat 2011/3, 38
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKanocolumn
TitelThe fear of 088
CiteertitelNotariaat 2011/3, 38
SamenvattingMaandagochtend 09.00 uur. De telefoon rinkelt. De receptioniste kijkt op het scherm en ziet dat het nummer met 088 begint. Haar hartslag raakt licht verhoogd en met klamme handen neemt ze de telefoon op. Haar angstige vermoedens worden bevestigd: het Kadaster. De medewerker windt er geen doekjes om en geeft direct aan dat wij binnen tien minuten een VTV-tje (verzoek tot verbetering) kunnen verwachten.
Auteur(s) Kano
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn