Advocatenblad

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Advocatenblad
Datum 18-03-2011
Aflevering 4
RubriekVan de orde - Van de deken
TitelAgnes & Jan - de deken is Jongerius niet
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 3
SamenvattingHet kabinet wil 18 miljard bezuinigen en daar moet ook staatssecretaris Fred Teeven natuurlijk zijn stenen aan bijdragen. Hij liet zijn oog op de bedrijfstak van de rechtspraak vallen en zo zal ook de advocatuur deze dans niet ontspringen. Het meest direct zullen we geraakt worden door de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand: er loopt een bezuinigingsproject van 50 miljoen euro en daar zal het nodige aan nieuwe bezuinigingen bij komen. En dat terwijl het volume van de gefinancierde rechtshulp met name door Salduz juist zal toenemen.
Auteur(s)J. Loorbach
Pagina3-3
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelOrde boos op Leers
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 2
SamenvattingDe orde ergert zich aan de 'vooringenomenheid' waarmee minister Gerd Leers van Integratie en Asiel de asiel- en vreemdelingenadvocatuur bejegent. Leers suggestie in de media dat asiel- en vreemdelingenadvocaten kansloze procedures voeren voor eigen gewin is onjuist en ongefundeerd, schreef de Orde aan de minister.
Auteur(s) Scheltema
Pagina2-2
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelAmbient intelligent law-office
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 5
SamenvattingDe Star Trek passie die menig nerd koesterde, beleef ik opnieuw met het lezen over de mogelijkheden van ambient intelligence in de advocatuur. Hoe ziet bijvoorbeeld advocatenkantoor Freshfiels, Bruckhaus & Deringer er in 2020 uit? Ambient intelligence stelt de advocaat in staat een ongekende persoonlijke en kantoorefficiŽntie te bereiken, de juridische kwaliteit cutting edge te maken en dramatisch te bezuinigen op overheadkosten. De winstmarges per uur kunnen wel stijgen met 70%.
Auteur(s)H. Veenendaal
Pagina5-5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelIntussen op het Binnenhof ... worden nieuwe Advocatenwet en zwarte lijst jaar uitgesteld
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 6
SamenvattingHoe komt die zwarte lijst er eigenlijk uit te zien? Volgens het voorgestelde artikel 8 Advocatenwet maakt de NOvA schriftelijk een lijst openbaar met de namen van onvoorwaardelijk en onherroepelijk geschorste en geschrapte advocaten. De vorm is vrij. Het kan een actuele lijst op de website van de Orde zijn of periodieke publicatie in bijvoorbeeld het Advocatenblad.
Auteur(s)M. Verburgh
Pagina6-6
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelRabobank schikt met cliŽnten Legal Point
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 6
SamenvattingDe Rabobank betaalt de crediteuren van de Stichting Derdengelden Advocatenkantoren LPR Advocaten BV in Rotterdam en de Stichting Derdengelden Legal Point Advocaten in Barendrecht 335 duizend euro. Dat zegt curator Jorrit van der Heide (Pels Rijcken). Daarmee krijgen de cliŽnten van Legal Point al hun geld terug.
Auteur(s)L. van Almelo
Pagina6-6
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelLaptop mee de bajes in? Vijf vragen over het digitale (straf)dossier
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 7
SamenvattingChristiaan Baardman, ex-advocaat en raadsheer bij het Haagse hof, adviseerde de Rechtspraak over de juridische aspecten van het digitale strafdossier. Hij beantwoordt vragen van advocaten.
Auteur(s)T. Sillevis Smitt
Pagina7-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelKabinet koerst af op privatisering rechtspraak
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 9
SamenvattingMinister Opstelten geeft geen duimbreed toe aan Kamerfracties en beroepsorganisaties. Rechtspraak en geschillenbeslechting moeten zichzelf bedruipen, vindt de regering.
Auteur(s)M. Bakker
Pagina9-9
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelZSM: binnen zes uur uit en thuis
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 11
SamenvattingSinds 1 maart loopt in Utrecht de pilot ZSM: een lik-op-stuk afdoening in eenvoudige strafzaken door het OM op het politiebureau. De verdachte is binnen zes uur uit en thuis. Bij Utrechtse advocaten roept deze 'wasstraat' vragen op.
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina11-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelOude jaargangen Advocatenblad digitaal
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 13
SamenvattingHet Advocatenblad is een van de honderd veel geraadpleegde tijdschrifttitels die de Koninklijke Bibliotheek de komende jaren conserveert en gratis beschikbaar stelt.
Auteur(s)A. Langendoen
Pagina13-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelNieuwe beslagsyllabus In het oog springende wijzigingen
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 14
SamenvattingHet Landelijk overleg van de voorzitters van de sectoren civiel van de rechtbanken heeft op 14 februari jl. een nieuwe versie van de beslagsyllabus vastgesteld. Deze syllabus dient primair als handleiding voor voorzieningenrechters bij het beoordelen van beslagrekesten, maar advocaten kunnen daar natuurlijk ook hun voordeel mee doen door hun rekesten hier op af te stemmen.
Auteur(s)H. Vestjens
Pagina14-14
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelRol advocaten in LibiŽ cruciaal
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 15
SamenvattingAdvocaten in de havenstad Benghazi speelden een hoofdrol in de Libische opstand die een maand geleden begon. Ze stonden aan de wieg van de protesten tegen het bewind van Gadhaffi en richtten de Voorlopige Nationale Raad op.
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina15-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelCamera Justitia
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 17
SamenvattingVolgende week strijkt het Movies that Matter Festival weer neer in Den Haag. In het Camera Justitia Programma dingen zeven films naar de Camera Justitia Award.
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina17-18
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelVrije keuze rechtshulpverlener in Šlle procedures
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 18
SamenvattingHet recht om met een rechtsbijstandspolis zelf 'een rechtshulpverlener' te kiezen geldt ook in procedures zonder verplichte procesvertegenwoordiging door advocaten. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam op 8 maart jl. gezegd in een kort geding van een verzekerde tegen DAS (482300 KG ZA 11-212 HJ/JWR). De voorzieningenrechter gaat daarmee in tegen het standpunt van de minister van Veiligheid en Justitie, die in november vorig jaar aan de Tweede Kamer schreef dat de vrije keuze zich beperkt tot procedures met verplichte procesvertegenwoordiging door advocaten.
Auteur(s)L. van Almelo
Pagina18-18
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelChina pakt mensenrechtenadvocaten hard aan
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 19
SamenvattingDe vrees van de Chinese autoriteiten dat de opstanden in het Midden-Oosten overslaan naar China leidde vorige maand tot een golf van arrestaties van mensenrechtenactivisten en advocaten.
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina19-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht
TitelDe pijn van de tucht Hoe hard raakt een tuchtzaak advocaten?
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 20
SamenvattingWat stelt zo'n tuchtprocedure nou eigenlijk voor? Advocaten storten hun hart uit. Met tips van (ervarings)deskundigen.
Auteur(s)T. Sillevis Smitt
Pagina20-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStrafrecht
TitelIntrekkingsverbod dagvaardingen leidt tot gÍnante zittingstaferelen en vrijspraken Nieuw landelijk strafprocesreglement werkt als fuik
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 24
SamenvattingHet Landelijk strafprocesreglement dat 1 januari jl. in werking trad, verbiedt intrekking van dagvaardingen kort voor de zitting. Daardoor worden sommigen verdachten 'gedwongen voor onzinnige zaken de gang naar de rechter te maken'.
Auteur(s)D. Brouwer
Pagina24-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelTwee jaar praten over het ei van Columbus Verordening op nummerherkenning op 1 april in College van Afgevaardigden
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 28
SamenvattingNa twee jaar praten lijkt dan binnenkort eindelijk de nummerherkenning te kunnen worden ingevoerd. AR-lid en onderhandelaar Jan Leliveld schrijft over de lastige kwesties in dit proces en verdedigt de gemaakte afspraken.
Auteur(s)J. Leliveld
Pagina28-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelLidmaatschap van internationale specialisatievereniging of buitenlandse balie 'Ken jij nog een goede advocaat in Qatar?'
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 32
SamenvattingSteeds vaker worden Nederlandse advocaten lid van of actief in een internationale specialisatievereniging of balie. Dat kost tijd, energie en geld, maar: 'Zelf pionieren in vreemde jurisdicties is zeer riskant, daarom moet je wel buitenlandse advocaten kennen.'
Auteur(s)M. Knapen
Pagina32-35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMoordkuil
TitelMijn eerste digitale les
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 37
SamenvattingOp 17 december 2010 waren er sneeuw en ijzel, een situatie die geknipt is voor deelname aan de experimentele Eerste Digitale Les. In je leunstoel met je laptop op schoot, in afwachting zijn van de dingen die komen gaan. Het zou over Algemene Voorwaarden gaan.
Auteur(s)E.A.M. Santen
Pagina37-37
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekEven opfrissen
TitelWat is ook alweer het uitgangspunt van de ontnemingsmaatregel?
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 39
SamenvattingBij illegale hennepkwekerijen leidde de ontnemingsmaatregel ertoe dat de veroodeelde uiteindelijk slechter af was dan voordat hij aan zijn kweekavontuur begon. Een aantal uitspraken lijkt daar verandering in te brengen.
Auteur(s)H. Sytema
Pagina39-39
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKantoorartikelen
TitelMeer rendement door meer structuur
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 40
SamenvattingPrimitive halten Ordnung, das Genie beherrscht das Chaos. Achterhaald, aldus Gerard Sas. Een opgeruimd leven is belangrijk. Voor uw kantoorgenoten, cliŽnten en het thuisfront. Helaas besteedt de beroepsopleiding geen aandacht aan het op orde houden van de praktijk.
Auteur(s)G. Sas
Pagina40-41
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelInvesteren in communicatie loont
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 41
SamenvattingMoet je advocaten nog iets leren over 'communicatie'? Kun je ze nog iets leren over communicatie? Dat is toch hun vak? Tot op zekere hoogte is dat inderdaad zo, maar advocaten leren vooral te communiceren in conflictsituaties. En dan geldt met name 'hoe presenteer ik een (juridisch) zo waterdicht mogelijke versie van het verhaal van mijn cliŽnt?' en: 'Wat klopt er niet aan de argumenten van de tegenpartij?'
De 'taal van de advocaat' lijkt daarmee een beetje op het mes van de slager: nuttig, scherp en goed in het ontleden. Maar helaas weinig geschikt om constructief te communiceren. Sommige advocaten kunnen het wel, maar velen laten dat liever over aan mediators.
Auteur(s)D. Stuyling de Lange
Pagina41-41
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelTransfers
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 43
Pagina43-44
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken geschillencommissie
TitelGeschillencommissie Advocatuur, 13-05-2009, ADV 08-0185
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 45
SamenvattingAdvocaat nalatig bij voorlichting over aanwenden rechtsmiddel; signalering van cliŽnte omtrent onjuistheden genegeerd; vordering schadeloosstelling cliŽnte niet onderbouwd en niet toewijsbaar.
Pagina45-45
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht
TitelHof van Discipline, 11-06-2010, ---
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 46
SamenvattingGrievende mededelingen aan journalist.
Pagina46-46
UitspraakECLI:NL:TAHVD:2010:YA0977
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht
TitelRaad van Discipline 's-Hertogenbosch, 11-01-2010, ---
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 46
SamenvattingDerdengelden gebruiken voor declaratie.
Pagina46-47
UitspraakECLI:NL:TADRSHE:2010:YA0283
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht
TitelRaad van Discipline 's-Hertogenbosch, 11-01-2010, ---
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2011, nr. 4, p. 47
SamenvattingOnjuist informeren deken.
Pagina47-47
UitspraakECLI:NL:TADRSHE:2010:YA0285
Artikel aanvragenVia Praktizijn