Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 09-05-2011
Aflevering 5
RubriekNieuws
TitelNieuws
CiteertitelNotariaat 2011/5, 6
SamenvattingAKD Rotterdam stop met vastgoednotariaat:
Advocaten- en notariskantoor AKD stopt per 1 juni 2011 met het vastgoednotariaat op de vestiging Rotterdam. Als gevolg daarvan worden twaalf notariŽle medewerkers ontslagen. Dat bevestigt Teije van Dijk, bestuurslid en advocaat-partner van de praktijkgroep Bouw en Vastgoed van AKD Rotterdam.

Kadaster lanceert magazine 'WOON-verhalen':
Het Kadaster publiceert het gratis magazine 'WOON-verhalen'. In het blad zijn human interest-verhalen te lezen en weetjes over wonen, verbouwen en verhuizen.

NMa: huizenhandelaren verdacht van kartel:
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt vijftien huizenhandelaren van kartelvorming. De handelaren zouden afspraken hebben gemaakt om huizen bij executieveilingen zo goedkoop mogelijk op te kopen, en later weer door te verkopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de NMa naar de handel op gedwongen veilingen van onroerend goed.

'Notaris moet starter te hulp schieten':
De sleutel voor het herstel van de woningmarkt ligt bij starters. Dat stelt Wegwijs Kenniscentrum in het Reddingsplan Woningmarkt. Doordat starter nauwelijks meer een woning kunnen kopen, zakt de hele verkoopketen in. Naast overheid, makelaars en banken zouden ook notarissen de starter te hulp moeten schieten. Hoofdredacteur Olaf Geysendorpher van Wegwijs vertelt welke rol notarissen daarbij kunnen spelen.

Europees grondinformatiesysteem bij Kadaster:
Vanaf 3 maart 2011 is het webportaal European Land Information Service (EULIS) ondergebracht bij het Kadaster in Nederland. Met EULIS kunnen aangesloten Europese landen elkaars gronden eigendomsinformatie inzien. Het Kadaster is verantwoordelijk voor de organisatie en administratieve afhandeling van de inzages.
Pagina6-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelSocialmedia
CiteertitelNotariaat 2011/5, 7
SamenvattingNieuws of dooie mus?

'Gefeliciteerd!'

Doorschuiven restschuld
Pagina7-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelLevenstestament verdient Europese Aanbeveling
CiteertitelNotariaat 2011/5, 8
SamenvattingSteeds meer ouderen willen dat hun belangen goed behartigd worden, ook als ze daartoe later zelf niet meer in staat zijn. Privaatrechtelijke initiatieven als het levenstestament en het recent geopende Centraal Levenstestamentenregister helpen daarbij, zeker ook omdat zij meerdere beroepsgroepen beter in staat stellen hun cliŽnten te adviseren. Maar kan ermee worden volstaan? Of is er, in navolging van andere Europese lidstaten, aanvullende wetgeving nodig?
Auteur(s)A. Bruins
Pagina8-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelStelling over innovatie in het notariaat
CiteertitelNotariaat 2011/5, 12
SamenvattingDit jaar stond de KNB Innovatieprijs in het teken van ICT. Het aantal genomineerden viel alleen tegen. Wordt er niet geÔnnoveerd in het notariaat? Is innovatie niet nodig? Of leent het notariaat zich daar niet voor? En als er al geÔnnoveerd wordt, gaat het dan niet vaak om procesinnovatie ('oude wijn in nieuwe zakken') en te weinig om het ontwikkelen van nieuwe toepassingen van producten en diensten?
Auteur(s)G. Laan
Pagina12-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht
TitelWrakingsgolf slaat over naar tuchtrechtspraak
CiteertitelNotariaat 2011/5, 14
SamenvattingOf je dit verschijnsel het 'Wilders-effect' mag noemen, is niet duidelijk. Maar ook tuchtrechters worden vaker gewraakt. De KNB vreest misbruik van het rechtsmiddel door notarissen en kandidaat-notarissen.
Auteur(s)L. van Almelo
Pagina14-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelOngehuwd samenwonen en koude uitsluiting
CiteertitelNotariaat 2011/5, 16
SamenvattingMoeders die ongehuwd samenwonen komen er na een scheiding vaak bekaaid vanaf. Meestal hebben ze geen recht op partneralimentatie of verrekening van inkomen of vermogen. Vergelijkbare financiŽle problemen hebben vrouwen die getrouwd zijn geweest onder koude uitsluiting. 'Er zijn genoeg argumenten voor de wetgever om in te grijpen', zegt Leon Verstappen, een van de auteurs van het onlangs verschenen rapport hierover. 'En de notaris moet extra alert zijn bij de advisering vooraf.'
Auteur(s)H. van Wermeskerken
Pagina16-17
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
TitelVan die dingen
CiteertitelNotariaat 2011/5, 19
SamenvattingRenť Meyer (notaris in Naarden): 'ik heb het beeldje (gemaakt door T. MoreŮo) geŽrfd van de jongste broer van mijn moeder, notaris Joop van Hall. Hij inspireerde mij om het notariaat in te gaan.

Hebt u ook een beeldje, schilderij of ander bijzonder voorwerp dat te maken heeft met het notariaat, mail dan naar nm@knb.nl
Pagina19-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBereiken, boeien en binden
CiteertitelNotariaat 2011/5, 20
Samenvatting'Wat kunt u doen om het publiek te bereiken, boeien en binden?' In een viertal workshops konden de bezoekers van de algemene ledenvergadering van de KNB hier meer over horen. Daarnaast hield staatssecretaris Teeven een toespraak en werd de KNB Innovatieprijs 2011 uitgereikt. Een impressie van een gevarieerd dagprogramma.
Auteur(s)G. Laan , M. Lindenhovius
Pagina20-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelTwijfels over Basisregistratie Adressen en Gebouwen
CiteertitelNotariaat 2011/5, 24
SamenvattingAuto's hebben een kenteken, personen een burgerservicenummer en adressen en gebouwen een BAG-identificatienummer. Dat klinkt eenvoudig, maar voor de notaris wordt het er niet gemakkelijker op.
Auteur(s)W. van Hoeflaken
Pagina24-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
Titel10 jaar ervaren: Martine Boersen
CiteertitelNotariaat 2011/5, 26
SamenvattingMartine Boersen (34) startte haar loopbaan bij BarentsKrans op de sectie personen- en familierecht. Sinds juni 2006 is zij werkzaam bij Van Elten Van de Griend Netwerk Notarissen. Dit jaar wordt ze daar notaris.
Auteur(s)M. Lindenhovius
Pagina26-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelArd van der Steur (VVD) over de notariŽle koopakte
CiteertitelNotariaat 2011/5, 29
SamenvattingArd van der Steur is lid van de VVD Tweede Kamerfractie. Hij is woordvoerder voor de Commissie Justitie.
Pagina29-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVragen staat vrij
CiteertitelNotariaat 2011/5, 30
SamenvattingElk nummer beantwoordt een panel van in- en externe deskundigen allerlei vragen van (kandidaat-)notarissen. Die kunnen gaan over arbeidsvoorwaarden, verzekeringen, de notariŽle praktijk of een ander onderwerp. Deze keer zijn de experts:

Caroline van Kordelaar (Secretaris Beleidsontwikkeling bij de KNB):
Bestaat er vanuit de beroepsorganisatie misschien zoiets als een richtlijn voor beloning van een kandidaat-notaris met vaste waarneming?

Nynke Janssen (Secretaris Praktijkuitoefening bij de KNB):
Een akte is gerectificeerd door middel van een proces-verbaal van verbetering, als bedoeld in artikel 45 lid 2 van de Wet op het notarisambt (Wna). Kan ik een afschrift afgeven van de akte met de aangepaste inhoud?
Mag een waarnemer een akte passeren waarin zijn broer als partij optreedt?

Karine Brouwer (Senior Broker bij Aon Risk Solutions):
Is het niet voordeliger om zelfstandig zorg te dragen voor het sluiten van een excedent beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Pagina30-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
Titel'Goede registers bieden rechtszekerheid'
CiteertitelNotariaat 2011/5, 32
SamenvattingMet een goed gevoel kijkt het bestuur terug op het symposium 'In Transitie' en op de daaropvolgende Algemene Ledenvergadering van 19 april. Velen van u waren aanwezig tijdens de workshops. Ook het aantal aanwezigen bij het huishoudelijk gedeelte viel niet tegen.

Bijzonder nieuwsgierig waren we natuurlijk naar de rede van staatssecretaris Teeven, waarmee de dag werd geopend. Zoals altijd waren zijn woorden helder en direct. Hij gaf de KNB complimenten maar hij sprak ook zijn zorgen uit. Tevens ging hij in op vragen die hem vanuit de leden van de KNB hadden bereikt. Daarbij gaf hij onder meer zijn visie op het eventueel onderbrengen van diverse registers bij de KNB.
Auteur(s)G. Sarneel
Pagina32-32
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelKNB Cursusagenda
CiteertitelNotariaat 2011/5, 33
Pagina33-33
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Den Bosch, 21-10-2010, KLN 10.02
CiteertitelNotariaat 2011/5, 36
SamenvattingHet gedurende lange tijd nalaten om de belanghebbenden bij de afwikkeling van een nalatenschap waarin de notaris als executeur optreedt te informeren.
Pagina36-36
UitspraakECLI:NL:TNOKSHE:2010:YC0550
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 30-11-2010, 200.052.738/01 NOT
CiteertitelNotariaat 2011/5, 36
SamenvattingUitstel om het verbeuren van de waarborgsom te voorkomen. Communicatie via de advocaat.
Samenvatting (Bron)Het hof is met betrekking tot klachtonderdeel 4.1. van oordeel dat door de notaris niet gemotiveerd weersproken is gesteld dat hij op 13 maart 2009 telefonisch overleg met mr. Verhoeven heeft gehad. Het hof acht het aannemelijk dat tijdens dit overleg is afgesproken uitstel tot betaling van de waarborgsom te verlenen, tenzij steekhoudende argumenten van de koper de notaris anders zouden dwingen. Een uitstel van zeven werkdagen is een redelijke termijn. De klacht is dan ook ongegrond. Met betrekking tot klachtonderdeel 4.2. dient een onderscheid gemaakt te worden tussen de communicatie met klager vůůr het inschakelen van een advocaat, mr. Verhoeven, door klager en nŠ de inschakeling. Vůůr het moment van inschakelen van mr. Verhoeven is het hof van oordeel dat klager onvoldoende heeft gesteld om te kunnen oordelen dat de notaris klager onvoldoende heeft geÔnformeerd. Na het inschakelen van mr. Verhoeven heeft de notaris terecht via deze gecommuniceerd. Dit klachtonderdeel acht het hof tevens ongegrond. Het hof vernietigt de beslissing van de kamer waarvan beroep en, opnieuw rechtdoende, verklaart de klachten ongegrond.
Pagina36-37
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2010:BO9078
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 16-11-2010, 200.058.488/01 NOT en 200.055.519/01 NOT
CiteertitelNotariaat 2011/5, 37
SamenvattingEen klacht is alleen ontvankelijk indien de indiener ervan een eigen belang bij de uitspraak heeft. Collegiaal optreden bij het overnemen van een zaak. Zorgvuldige voorbereiding.
Samenvatting (Bron)Naar het oordeel van het hof maakt de enkele omstandigheid dat een notaris belang heeft bij een goed functioneren van het notariaat in het algemeen, hem niet tot belanghebbende bij het handelen of nalaten van iedere individuele notaris. Daartoe is vereist dat die de notaris een eigen belang heeft bij een tuchtrechtelijke uitspraak over het handelen en/of nalaten van die (andere) notaris. Het hof is van oordeel dat zodanige betrokkenheid van de notaris te dezen niet is aangetoond. De beslissing moet in zoverre worden vernietigd. Vervolgens dient het hof te beoordelen het klachtonderdeel welke ziet op het collegiaal handelen van de oud-notaris ten opzichte van de notaris. Anders dan de kamer is het hof van oordeel dat de oud-notaris te dezen onjuist heeft gehandeld. Hij heeft opdracht gekregen tot het verlijden van een akte van levering met een nagenoeg passeerklaar dossier afkomstig van de notaris. Het had dan ook in de rede gelegen dat de oud-notaris in het kader van de op hem rustende verplichting zich te gedragen als een goed collega, contact zou hebben opgenomen met de notaris. Nu de oud-notaris dit heeft nagelaten heeft hij tuchtrechtelijk laakbaar gehandeld en wel dermate laakbaar dat het hof de maatregel van waarschuwing passend en geboden acht.
Pagina37-37
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2010:BP2050
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia
TitelPersonalia
CiteertitelNotariaat 2011/5, 38
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKanocolumn
TitelOp de minuut
CiteertitelNotariaat 2011/5, 38
SamenvattingHet is een gewone werkdag, 's ochtends rond tien over acht. Ik arriveer als tweede op kantoor en beleef - steeds weer met verwondering - de dagelijkse gang van zaken. Die is als volgt.
Auteur(s) Kano
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn