Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 14-06-2011
Aflevering 6
RubriekNieuws
TitelNieuws
CiteertitelNotariaat 2011/6, 6
SamenvattingLidstaten mogen notaris uit buitenland niet weren:
EU-lidstaten mogen de toegang tot het beroep van notaris niet aan eigen onderdanen voorbehouden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie (hof) in Luxemburg dinsdag 24 mei bepaald.

Miljoenenfraude in vastgoedsector:
Bij een onderzoek naar bijna 1300 bedrijven in de vastgoedsector heeft de Belastingdienst voor een miljard euro aan verzwegen omzet gevonden. Het onderzoek vond plaats in het kader van operatie 'Nokvorst'. In de helft van de gevallen werden onregelmatigheden geconstateerd. Zo werd omzet buiten de boeken gehouden door constructies met stromannen.

Hypotheek krijgen wordt stuk moeilijker:
Vanaf augustus kunnen huizenkopers nog maximaal 110 procent van de waarde van hun nieuwe woning lenen. Ook moeten ze de helft van hun hypotheek aflossen.

Weg met addertjes onder het gras:
15 maart startte de Consumentenbond de campagne 'Begrijp je geld?! Weet waar je voor teken'. Met deze campagne daagt de bond de financiŽle sector uit om eenvoudige financiŽle producten te verkopen. Tijdens de campagne kunnen banken en verzekeraars aangeven welke eenvoudige producten ze willen ontwikkelen. Consumenten kunnen onbegrijpelijke financiŽle producten opsturen naar de Consumentenbond. Ook speurt de bond zelf naar ingewikkelde producten. Woordvoerder Barbara den Uijl van de Consumentenbond licht de campagne toe.

Handboek Corporate Governance herzien:
Tijdens het symposium Corporate Governance op 30 mei is de vernieuwde versie van het Handboek Corporate Governance gepresenteerd. Het Handboek is een kleine tien jaar geleden voor het eerst verschenen. Het gaat in op diversiteit van bestuur, codes, risicobeheer en de onderlinge rol van commissarissen en bestuurders. Door de financiŽle crisis en gewijzigde regelgeving is de rol van de aandeelhouders veranderd. De nadruk is weer meer komen te liggen op 'stewardship', dienend leiderschap in organisaties.
Pagina6-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelSocialmedia
CiteertitelNotariaat 2011/6, 7
SamenvattingCampagne koopakteonline.nl

Nationaliteitsvereiste

Onvindbare erfgenamen
Pagina7-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelOordeel NMa executieveilingen achterhaald
CiteertitelNotariaat 2011/6, 8
SamenvattingDe NMa bracht eind april een alarmerend persbericht uit over de gang van zaken bij executieveilingen. Maar de alarmfase is allang voorbij, zeggen notarissen, nu vrijwel alleen nog op regioveilingen wordt geveild. En ook het nieuwe wetsontwerp 'Verbetering van de executoriale verkoop van onroerende zaken' lijkt achterhaald: notarissen hebben internetveilen allang geregeld.
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina8-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelSpeurtocht naar onbekende erfgenamen. Kan de notaris genealogische kennis verzilveren?
CiteertitelNotariaat 2011/6, 12
SamenvattingNiet elke notarispraktijk is toegerust voor uitgebreid erfgenamenonderzoek. Expertise van genealogen is regelmatig nodig. Genealogisch onderzoeker Sandra Klerks en notaris Johan Stotijn willen kennis en kunde samenbrengen om erfgenamen op te sporen voor niet opgeŽiste nalatenschappen. Hun eerste case is bijna rond.
Auteur(s)A. Bruins
Pagina12-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelStelling: Is het nieuwe BV-recht wel zo flexibel?
CiteertitelNotariaat 2011/6, 14
SamenvattingDoel van de Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht is meer vrijheid van inrichting en een betere aansluiting bij de praktijk. Maar is dat ook zo? Kijk maar naar de gevolgen voor de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van bestuurders.
Pagina14-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
TitelZwaaien naar de zoekmachine
CiteertitelNotariaat 2011/6, 16
SamenvattingElk notariskantoor heeft een website. Met een website ben je aanwezig op het internet, maar hoe zorg je dat de site ook wordt opgemerkt? Vijf tips om de vindbaarheid van je website te vergroten.
Auteur(s)P. Steeman
Pagina16-17
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
TitelVan die dingen
CiteertitelNotariaat 2011/6, 19
SamenvattingBoudewijn Waaijer (notaris in Amsterdam): 'Ik kreeg deze Vrouwe Justitia in 1993 bij mijn promotie in Nijmegen van Bram en Rob, mijn paranimfen en ware vrienden. (...)
Voor mij staat het beeldje symbool voor een prachtige dag en vriendschap.'

Hebt u ook een beeld, schilderij of ander bijzonder voorwerp dat te maken heeft met het notariaat, mail dan naar nm@knb.nl
Pagina19-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAmbt
TitelTweede Kamer is vůůr informatieplicht
CiteertitelNotariaat 2011/6, 20
SamenvattingDat de notaris de fiscus, politie en justitie desgevraagd informatie moet gaan verstrekken over het betalingsverkeer dat via zijn rekening loopt, staat vast. Alle partijen in de Tweede Kamer zijn er voorstander van. Voor sommige partijen gaat het voorstel niet ver genoeg.
Auteur(s)L. van Almelo
Pagina20-21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
Titel'Laat zien waarin je de beste bent'
CiteertitelNotariaat 2011/6, 22
SamenvattingWat is een missie en wat hebben notariskantoren eraan? Notariaat Magazine legde een drietal missies van notariskantoren voor aan een strategie-expert. De kantoren reageren.
Auteur(s)G. Laan
Pagina22-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
Titel10 jaar ervaren: Luc Sturm
CiteertitelNotariaat 2011/6, 24
SamenvattingLuc Sturm (36) is na zijn afstuderen gestart bij Andersen Legal. Vervolgens werkte hij bij Baker & McKenzie Amsterdam en bij STvB op CuraÁao. Sinds 2008 is Luc kandidaat-notaris bij het team OR Transacties bij Lexence. Hij is gespecialiseerd in het Nederlandse vennootschapsrecht.
Auteur(s)M. Lindenhovius
Pagina24-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelKNB, neem voortouw voor opstellen uniforme erfpachtvoorwaarden
CiteertitelNotariaat 2011/6, 27
SamenvattingBanken stellen zwaardere eisen aan het verstrekken van een hypothecaire geldlening dan enkele jaren geleden. Maar wie een hypotheek nodig heeft om een huis op erfpachtgrond te kopen, is vaak compleet kansloos bij de bank. Hierdoor worden woningen op erfpachtgrond feitelijk onverkoopbaar. Het probleem doet zich voornamelijk voor bij particuliere erfpacht, maar ook bij gemeentelijke erfpacht komen moeilijkheden voor.
Waarom schrikken de banken toch terug als een huis op erfpachtgrond staat?
Auteur(s)M. Robbers
Pagina27-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelLouis Bontes (PVV) over de notariŽ koopakte
CiteertitelNotariaat 2011/6, 29
SamenvattingLouis Bontes is lid van de PVV Tweede Kamerfractie. Hij is woordvoerder voor de Commissie Veiligheid en Justitie.
Pagina29-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVragen staat vrij
CiteertitelNotariaat 2011/6, 30
SamenvattingElk nummer beantwoordt een panel van in- en externe deskundigen allerlei vragen van (kandidaat-)notarissen. Die kunnen gaan over arbeidsvoorwaarden, verzekeringen, de notariŽle praktijk of een ander onderwerp. Deze keer zijn de experts:

Nathalie van Leeuwen (CoŲrdinator Cursussen en Congressen bij de KNB):
'In Transitie' is voor de KNB de leidraad voor concrete beleidsmaatregelen voor de komende paar jaar. Maar hoe werkt die toekomstvisie door in het aanbod van cursussen en congressen van de KNB?

Caroline van Kordelaar (Secretaris Beleidsontwikkeling bij de KNB):
Kan ik aanspraak maken op drie studieverlofdagen voor de examenvoorbereiding Beroepsopleiding Notariaat Pakket I?

Willem Geselschap (Directiesecretaris bij de KNB):
Op grond van het Reglement contanten mag een notaris geen bedragen van 15.000 euro of meer in contanten in ontvangst nemen. Mag ik een dergelijk bedrag wel contant aan een cliŽnt uitbetalen?

Max Muntinga (Directeur Stichting Notarieel Pensioenfonds):
Kan de dekkingsgraad van het notarieel pensioenfonds niet worden verhoogd door de pensioenpremie wat te laten stijgen?
Pagina30-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelWel of geen afgeleid staatsgezag? Wat mij betreft wel!
CiteertitelNotariaat 2011/6, 32
SamenvattingHet Europese Hof van Justitie vindt dat lidstaten van de Europese Unie niet langer elkaars onderdanen mogen weigeren die over de grens willen gaan werken als notaris. Het zogenoemde nationaliteitsvereiste mag niet worden afgedwongen, omdat - aldus het hof - de notaris geen afgeleid staatsgezag uitoefent. Ik ben benieuwd wat dit betekent voor de behandeling in de Eerste Kamer van het wetsvoorstel dat voorziet in het laten vervallen van het nationaliteitsvereiste. Deze behandeling is eind 2008 - na mondeling overleg met de toenmalig staatssecretaris van Justitie - opgeschort, in afwachting van bovenstaande uitspraak van het hof.
Auteur(s)G. Sarneel
Pagina32-32
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelKNB Cursusagenda
CiteertitelNotariaat 2011/6, 33
Pagina33-33
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelBeleid verplichte excedentverzekering wordt heroverwogen
CiteertitelNotariaat 2011/6, 34
SamenvattingHet KNB-bestuur heeft de bezwaren van enkele leden tegen de ledenbijdrage voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering ongegrond verklaard. Wel heeft het bestuur besloten tot een heroverweging van het beleid van de verplichte excedentverzekering over te gaan.
Pagina34-34
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 05-04-2011, 200.009.266/01 NOT
CiteertitelNotariaat 2011/6, 36
SamenvattingOnvoldoende informatie door de notaris over de inhoud van een allonge bij de koopakte.
Samenvatting (Bron)Partijen verschillen van mening welke informatie de oud-notaris heeft verstrekt met betrekking tot de inhoud van de allonge. Het hof heeft geen aanleiding om te twijfelen aan de geloofwaardigheid van de verklaringen van de getuigen [X] en klager. Gelet op die verklaringen is het hof van oordeel dat klager erin is geslaagd bewijs te leveren van zijn stelling dat de oud-notaris hem niet op de inhoud van de allonge en op de daarmee verband houdende voor hem nadelige gevolgen heeft gewezen. Het had op de weg van de oud-notaris gelegen om partijen nader te informeren over de inhoud en de gevolgen van de allonge, maar hij heeft dat niet gedaan. Het hof legt de oud-notaris de maatregel van berisping op.
Pagina36-36
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2011:BQ1614
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 08-03-2011, 200.071.687/01 NOT
CiteertitelNotariaat 2011/6, 36
SamenvattingVoorlichting niet zorgvuldig genoeg. Formulering van de volmacht. Proceskosten van de executeur ten laste van de boedel?
Samenvatting (Bron)Het hof acht het aannemelijk dat de akte van verdeling zoals deze door de notaris is opgemaakt, voor klager niet voldoende duidelijk en innerlijk tegenstrijdig is geweest. Naar het oordeel van het hof had de notaris in de gegeven omstandigheden uitdrukkelijk in de volmacht dienen op te nemen dat de akte van verdeling een toedeling van het gehele erfpachtrecht inhield, zodat daarover geen enkel misverstand meer zou kunnen bestaan. Onder de kosten van vereffening van de nalatenschap verstaat het hof de kosten wegens handelingen die objectief noodzakelijk zijn bij de afwikkeling van een nalatenschap (ook indien geen sprake is van formele vereffening als bedoeld in Afdeling 4.6.3. BW). Het hof is van oordeel dat uitgangspunt moet zijn dat de handelingen worden verricht ten behoeve van een algemeen belang de afwikkeling van de nalatenschap ten behoeve van de gemeenschappelijke erfgenamen en niet ten behoeve van een individueel belang. Het hof legt de notaris de maatregel van waarschuwing op.
Pagina36-37
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2011:BQ0031
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia
TitelPersonalia
CiteertitelNotariaat 2011/6, 38
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKanocolumn
TitelZenuwpijn
CiteertitelNotariaat 2011/6, 38
SamenvattingEen goed onderwerp voor bij de vrijdagmiddagborrel is altijd de marktwerking in het notariaat. De discussie laait iedere keer hoog op als het over vaste versus vrije tarieven gaat. En deze discussie beperkt zich niet tot de vrijdagmiddagborrel, maar gaat vaak gestaag verder tijdens ringvergaderingen, ledenraadsvergaderingen en soms tijdens debatten in de politieke arena.
Auteur(s) Kano
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn