Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 11-02-2012
Aflevering 2
RubriekNieuws
TitelNieuws
CiteertitelNotariaat 2012/2, 6
SamenvattingTuchtrechtelijk onderzoek naar van fraude verdachte notarissen
De Koninklijke NotariŽle Beroepsorganisatie (KNB) wil dat de kamers van toezicht in Alkmaar en Zwolle zo snel mogelijk een tuchtrechtelijk onderzoek starten naar de twee notarissen die verdacht worden van betrokkenheid bij vastgoedfraude.

Delegatie uit GeorgiŽ bezoekt KNB
OP 25 januari 2012 heeft de Koninklijke NotariŽle Beroepsorganisatie (KNB) een officiŽle delegatie van het Georgische ministerie van Justitie en de notariŽle beroepsorganisatie ontvangen. GeorgiŽ heeft in 2008 een nieuwe notariswet aangenomen die het beroep liberaliseert en Nederland heeft daarbij als voorbeeld gediend.

Haags kantoor wint ondernemersprijs
Het Haagse notariskantoor Lont & Lalmahomed is door de VBM Businessclub uitgeroepen tot ondernemer van het jaar. De VBM Businessclub is een organisatie voor en door allochtone en autochtone ondernemers in Den Haag.

'CliŽnten zijn geen eendagsvliegen'
Notaris Barbara van Kampen van Notariskantoor Barbara van Kampen zei begin februari in een interview met het Brabants Dagblad dat iedere notaris tegenwoordig moet nadenken over de waarde van zijn vak. Nu de woningmarkt in zwaar weer zit, merken ook notarissen dit aan hun klandizie. Volgens Van Kampen hoeft dit helemaal niet. Blijf creatief, is haar boodschap.

Huizenprijzen blijven tot 2015 dalen
De huizenprijzen zullen de aankomende jaren blijven dalen. Dit voorspellen economen van de Rabobank en ING. De komende vier jaar neemt de gemiddelde prijs jaarlijks 3 tot 5 procent af. Dit betekent volgens de Rabobank dat woningen in 2015 zo'n 30 procent goedkoper zijn dan in de topperiode van 2008.
Pagina6-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws
TitelSocialmedia
CiteertitelNotariaat 2012/2, 7
SamenvattingOndertussen op Twitter
Pagina7-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelMisverstanden uit de onderbuik - Rapport executieveilingen
CiteertitelNotariaat 2012/2, 8
SamenvattingDe beeldvorming over wantoestanden op executieveilingen werd tot nog toe vooral door onderbuikgevoelens gestuurd, vonden notarissen Palko Benedek en Willem van Delft van de Stichting NotariŽle Vastgoedveiling Gelderland. Maar objectieve gegevens over het functioneren van de veilingmarkt waren er vrijwel niet. In opdracht van de stichting is dat nu wel onderzocht. En wat blijkt? Handelaren en notariaat doen het, gegeven de huidige omstandigheden, zo slecht nog niet.
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina8-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelStelling: Het niet meer hoeven vragen naar een verklaring van erfrecht door banken leidt tot ongewenste bijeffecten
CiteertitelNotariaat 2012/2, 12
SamenvattingBanken hoeven van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voortaan geen verklaring van erfrecht te vragen als de erflater een echtgenoot achterlaat en er geen testament is. Alleen bij een rekeningsaldo hoger dan 100.000 euro of in complexe situatie is de verklaring wel nodig. Volgens BZK levert dit grote besparingen op voor wel 50.000 erfgenamen. Is de nieuwe werkwijze van banken gewenst? Zij de bijeffecten ervan wel positief? En wat betekent het voor de rechtszekerheid van consumenten?
Pagina12-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
Titel'Integere notaris heeft niets te vrezen'
CiteertitelNotariaat 2012/2, 14
SamenvattingDe 'Edelweissroute' is sinds 1 januari afgesloten. Executeurs moeten voortaan aangifte erfbelasting doen een blijven tot in lengte van dagen hoofdelijk aansprakelijk voor onvolledige en onjuiste aangifte. Verder krijgt de Belastingdienst inzage in de notariŽle derdengeldenrekening. Staatssecretaris Weekers van FinanciŽn verzekert vier weken na de invoering dat de belastingdienst 'terughoudend' met de nieuwe bevoegdheden zal omgaan.
Auteur(s)L. van Almelo
Pagina14-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
Titel'Voorkom erger' - Coaching en counseling voor het notariaat
CiteertitelNotariaat 2012/2, 16
SamenvattingHet notariaat is de afgelopen jaren sterk veranderd. Dit kan veel stress veroorzaken, wat weer kan resulteren in arbeidsongeschiktheid. Daarom kiest de Koninklijke NotariŽle Beroepsorganisatie (KNB) voor preventie in de vorm van 'Elestia': een telefonisch coachings- en counselingsdienst voor het notariaat.
Auteur(s)J. aan de Stegge
Pagina16-17
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
TitelVan die dingen ...
CiteertitelNotariaat 2012/2, 19
SamenvattingRoderik de Wilde, notaris in Zutphen: 'Op 9 januari 1902 kreeg notaris C.A.A.A. Benit van zijn Utrechtse ambtgenoten, Van Winter, Schnell, Van Kuijk en Everts, het inktstel ter gelegenheid van zijn twaalfdeneenhalfjarig jubileum als notaris.
(...)
Altijd spannend om in potjes te kijken. Uit ervaring weet ik dat blazen in een gevuld inktpotje niet aan te raden is.'

Hebt u ook een beeld, schilderij of ander bijzonder voorwerp dat te maken heeft met het notariaat, mail dan naar nm@knb.nl.
Pagina19-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStakeholders
Titel'De klant komt altijd eerst bij ons' - NOvAA-voorzitter Ter Harmsel
CiteertitelNotariaat 2012/2, 20
SamenvattingNotarissen moeten niet proberen te concurreren met accountants, meent NOvAA-voorzitter Dirk ter Harmsel. Liever dan de strijd zoekt hij de samenwerking. 'De kracht van je kennis is de kennis van je beperking. Daar kunnen we elkaar versterken.'
Auteur(s)M. Smilde
Pagina20-21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAmbt
TitelHoe anderen het doen - Specialisatie
CiteertitelNotariaat 2012/2, 22
SamenvattingSpecialiseren lijkt een trend die ook in andere beroepsgroepen speelt. Hoe gaat het daar en wat kan het notariaat daarvan leren? Notariaat Magazine nam een kijkje bij artsen, tandartsen, advocaten en rechters.
Auteur(s)H. van Wermeskerken
Pagina22-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelNotariŽle proces staat centraal - Praktijkhandboekenserie compleet
CiteertitelNotariaat 2012/2, 26
SamenvattingEind 2011 verscheen het vierde en laatste deel uit de serie Praktijkhandboeken voor het notariaat: het Handboek Ondernemingsrecht. Anders dan andere juridische handboeken richten deze werken zich specifiek op de notariŽle praktijk en staat het notariŽle proces centraal: wat moet de notaris allemaal doen om een transactie op juiste wijze te begeleiden en af te wikkelen? Leon Verstappen, mede-hoofdredacteur van de serie, zet voor Notariaat Magazine de schijnwerpers op vijf voorbeelden.
Auteur(s)L. Verstappen
Pagina26-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
Titel'DiscussiŽren vind ik soms heel lastig' - 'Nu moet ik afstand nemen. Nee, ik blijf niet langskomen voor "advies".'
CiteertitelNotariaat 2012/2, 29
Samenvatting'Tv-notaris' Nollie van Berge (65) neemt na veertig jaar afscheid van het notariaat met een symposium over 'De kunst van het testament en het testament in de kunst'. 'Ik vind het heerlijk om maatschappelijk actief te zijn.'
Auteur(s)A. Veilbrief
Pagina29-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelWeg met de individuele ministerieplicht
CiteertitelNotariaat 2012/2, 30
SamenvattingDe individuele notariŽle ministerieplicht is achterhaald en moet vervangen worden door een collectieve. Dit vindt Tweede Kamerlid Ard van der Steur (VVD).
Auteur(s)A. van der Steur
Pagina30-30
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSpecialisten
TitelUitgelicht
CiteertitelNotariaat 2012/2, 31
SamenvattingEPN Protocol Wilsonbekwaamheid

De notaris als ondernemingsrechtspecialist
Pagina31-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSpecialisten
TitelCursussen
CiteertitelNotariaat 2012/2, 31
SamenvattingVASN Cursusprogramma 2012

VMSN Cursusprogramma 2012
Pagina31-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSpecialisten
TitelVerenigingsnieuws
CiteertitelNotariaat 2012/2, 31
SamenvattingEPN-examen
Pagina31-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelHet oog van de meester ...
CiteertitelNotariaat 2012/2, 32
SamenvattingRuim anderhalf jaar geleden schreef het bestuur van de KNB in zijn toekomstvisie 'In Transitie' dat het beroep van notaris rust op twee pijlers, te weten de registratie en het advies. Beiden behoeven onderhoud, investeringen en innovatie om de meerwaarde van de notaris in het maatschappelijk verkeer toekomstbestendig te maken. De twee werkgroepen die aan de basis stonden van 'In Transitie' kwamen in hun advies tot de conclusie dat de registratiefunctie van de notaris - het formele belang van zijn tussenkomst - de komende tijd van minder maatschappelijk gewicht zal worden ervaren, in het bijzonder door de ICT.
Auteur(s)G. Sarneel
Pagina32-32
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelKNB Cursusagenda
CiteertitelNotariaat 2012/2, 35
Pagina35-35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Assen, 03-11-2011, ---
CiteertitelNotariaat 2012/2, 36
SamenvattingKandidaat-notaris werkt halftime als kandidaat-notaris op een notariskantoor en als fiscaal jurist op een accountants- en belastingadvieskantoor. Is dat toelaatbaar?
Pagina36-36
UitspraakECLI:NL:TNOKALM:2010:YC0703
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Amsterdam, 12-01-2012, ---
CiteertitelNotariaat 2012/2, 36
SamenvattingDe offerte van de notaris moet aansluiten op de beschrijving van de opdracht. Een rappelbrief van de notaris moet niet in de vorm van een (concept)declaratie worden gegoten.
Pagina36-37
UitspraakECLI:NL:TNOKAMS:2012:YC0753
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia
TitelPersonalia
CiteertitelNotariaat 2012/2, 38
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKanocolumn
TitelSokken
CiteertitelNotariaat 2012/2, 38
SamenvattingIk ben in blijde verwachting van ons tweede kind. Toen ik in verwachting was van onze eerste werd mij meer dan eens de vraag gesteld of ik minder ging werken. Ik werkte vier dagen en ben dat blijven doen na de komst van ons kindje. Dit bevalt prima. Natuurlijk zijn er momenten dat het schipperen is, maar de ervaring leert dat met een goede planning en goede afspraken in de combinatie gezin en werk goed te doen is. De vraag over minder werken is trouwens aan manlief nooit gesteld.
Auteur(s) Kano
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn