Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 17-03-2012
Aflevering 3
RubriekNieuws
TitelNieuws
CiteertitelNotariaat 2012/3, 6
SamenvattingING kwartaalbericht onvolledig
Het kwartaalbericht over het notariaat van het Economische Bureau van ING vermeldt onvolledige cijfers. Zo staat er in het bericht dat het aantal notarissen vorig jaar per saldo met 2 procent is afgenomen.

Civiel partnerschap moet huwelijksvermogensrecht vervangen
Het huwelijksvermogensrecht moet worden afgeschaft. Echtenoten moeten zelf in contract kunnen vastleggen wat de gevolgen van huwelijk en echtscheiding zijn.

Valentijnsactie levert meer aktes op
Een speciale actie op Valentijnsdag heeft de notarissen van de website doehetzelfnotaris.nl dit jaar veel werk opgeleverd. De online notaris bood cliënten de mogelijkheid om op 14 februari een samenlevingscontract voor een lager tarief op te laten stellen.

‘Bingoën en taarten eten met bejaarden’
Trip Notarissen uit Almere bestond in februari dertig jaar. Voor notaris Fineke van Leusden reden genoeg om de handen eens uit de mouwen te steken met het hele team. Alle medewerkers brachten een bezoekje aan een bejaardenhuis in de stad.

Oplichters ontmaskerd
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft kantoor Bogdang notarissen uit Utrecht gesommeerd de activiteiten onmiddellijk te staken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit een niet bestaand kantoor is.
Pagina6-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws
TitelSocial media
CiteertitelNotariaat 2012/3, 7
SamenvattingOndertussen op Twitter
Pagina7-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB
TitelHet Roer is om, de koers wordt nog bepaald
CiteertitelNotariaat 2012/3, 8
SamenvattingDe onrust die – vooral – sinds medio februari de notariële gemoederen teistert is op 6 maart 2012 uitgemond in het wegsturen van het bestuur van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Dit gebeurde tijdens een extra ledenraadsvergadering, bijeen geroepen op initiatief van de groep ‘Notaris voor rechtszekerheid’. Een unieke situatie.
Auteur(s)H. van Wermeskerken
Pagina8-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBuitenland
TitelNotariële grenzen verder open
CiteertitelNotariaat 2012/3, 13
SamenvattingNadat het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft gezegd dat de nationaliteitseis voor notarissen moet vervallen, wil de Europese Commissie een stap verdergaan: ook de beroepskwalificaties van gereglementeerde beroepsgroepen uit het buitenland moeten worden erkend. Misschien brengt het verzet in Nederland de Commissie nog op andere gedachten. Want welke eisen kun je stellen aan de notariële immigrant? En zijn de uitvoeringsproblemen niet veel groter dan de behoefte aan een notariaat zonder grenzen?
Auteur(s)L. van Almelo
Pagina13-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
TitelNotarissen moeten af van toetsenbordvrees
CiteertitelNotariaat 2012/3, 16
SamenvattingBegin februari organiseerde de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) de praktijkcursus Notaris 2.0. Deelnemers die dachten te leren hoe zij moeten werken met Twitter of Facebook kwamen bedrogen uit. De dag was vooral bedoeld om branchegenoten van toetsenbordvrees af te helpen. ‘Communiceer op het internet in de taal van je cliënt, dan ben je spekkoper’, aldus cursusleidster Jannetta Dorsman.
Auteur(s)J. Hendriks
Pagina16-17
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelStelling: Dienstweigering door notarissen bij het ontbreken van een energielabel is disproportionele sanctie
CiteertitelNotariaat 2012/3, 18
SamenvattingEen notaris mag vanaf 2013 de akte van levering van een gebouw niet passeren zolang een energielabel ontbreekt. Maar is dienstweigering wel de juiste maatregel? De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt van niet. Hoewel het prettig is dat het notariaat wordt gewaardeerd voor de rechtszekerheid die het ambt biedt, en dit onze rol bevestigt bij onroerendgoedtransacties, is het vanuit het oogpunt van de consument een hele zware sanctie. De KNB vindt een bestuurlijke boete een beter en adequater middel. Deze sanctie wordt in veel ander lidstaten van de Europese unie toegepast en past beter bij de aard van de ‘overtreding’.
Pagina18-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelWele vereniging moet ik kiezen?
CiteertitelNotariaat 2012/3, 20
SamenvattingTwee verenigingen voor ondernemingsrechtspecialisten binnen het notariaat zien tegelijk het licht. Beide willen het specialisme zichtbaar maken. Waarin verschillen ze van elkaar?
Auteur(s)P. Steeman
Pagina20-21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStakeholders
Titel‘Mensen willen vooral zekerheid en betrouwbaarheid’ – Nationale ombudsman Brenninkmeijer
CiteertitelNotariaat 2012/3, 22
SamenvattingAlex Brenninkmeijer is de nationale ombudsman en behandelt, samen met zijn circa 170 medewerkers, jaarlijks duizenden klachten over overheidsinstanties. In het jaarverslag, dat 21 maart verschijnt, reflecteert hij op het woord ‘vertrouwen’. Mensen moeten vertrouwen hebben in een systeem, maar moeten ook kunnen vertrouwen op een individu, in zijn stelling. ‘Juridische professionals moeten zich extra bewust zijn van het belang van relatie.’
Auteur(s)M. Smilde
Pagina22-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelEen goede gedegen analyse – Banken over het Rapport Executieveilingen
CiteertitelNotariaat 2012/3, 26
SamenvattingBanken reageren lovend op het onderzoek van de Stichting Notariële Vastgoedveiling Gelderland naar het functioneren van een executieveilingen. Ook het idee om vrijwillige veilingen te organiseren, valt in goede aarde. Maar dat ze te weinig zouden doen om de opbrengst te verhogen, is echt onzin, vinden ze. Veel méér dan ze nu al doen, kan eigenlijk niet, en het houdt een keer op. ‘Als iemand met een pot bier op de bank blijft zitten, schiet het niet erg op.’
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina26-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOnderwijs
TitelVaardigheden, vaardigheden, vaardigheden – Nieuwe beroepsopleiding gereed
CiteertitelNotariaat 2012/3, 28
SamenvattingDe notariële beroepsopleiding is in de afgelopen vier jaar van de grond af opnieuw opgebouwd. Het resultaat: een praktijkgerichte leergang met een flinke dosis zelfstudie, specialisatie, en veel aandacht voor praktische vaardigheden en de persoonlijke ontwikkeling van de kandidaat-notaris.
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina28-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
Titel‘Mijn benoeming komt op precies het goede moment’
CiteertitelNotariaat 2012/3, 30
SamenvattingYvonne Cox-Vleeshouwers is sinds kort de eerste vrouwelijke notaris van de gemeente Den Bosch. Haar nieuwe kantoor Hoffspoor heeft zich in 2010 verzelfstandig en heeft een bloeiende praktijk. En ze zingt ook nog eens op hoog niveau.
Auteur(s)A. Veilbrief
Pagina30-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
TitelVan die dingen …
CiteertitelNotariaat 2012/3, 32
SamenvattingArie Willem Pieter van der Ree, notaris in Den helder: ‘Tijdens mijn studie in Amsterdam maakte ik kennis met een bejaarde dame die aan de Lauriergracht in Amsterdam woonde.
(…)
Voor mij is het allereerst een dierbare herinnering aan een bijzonder mens, maar daarnaast ook een uniek tijdsdocument dat ik koester.’

Hebt u ook een beeld, schilderij of ander bijzonder voorwerp dat te maken heeft met het notariaat, mail dan naar nm@knb.nl.
Pagina32-32
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSpecialisten
TitelUitgelicht
CiteertitelNotariaat 2012/3, 33
SamenvattingDe Maand van de Huwelijkse voorwaarden

Specialisten Vereniging Notarieel Ondernemingsrecht (SVNO) opgericht
Pagina33-33
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSpecialisten
TitelCursussen
CiteertitelNotariaat 2012/3, 33
SamenvattingEPN-cursusprogramma voorjaar 2012
Pagina33-33
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSpecialisten
TitelVerenigingsnieuws
CiteertitelNotariaat 2012/3, 33
SamenvattingDe VOC – De vereniging voor ondernemingsrechtspecialisten in het notariaat

VMSN – Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat

VASN – Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat
Pagina33-33
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Amsterdam, 02-12-2010, ---
CiteertitelNotariaat 2012/3, 36
SamenvattingOnderhandse biedingen bij executieveiling niet aan de eigenaar van het onderpand doorgegeven.
Pagina36-36
UitspraakECLI:NL:TNOKAMS:2010:YC0553
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Amsterdam, 02-12-2010, ---
CiteertitelNotariaat 2012/3, 36
SamenvattingOnvoldoende voorlichting aan de partijen. Verzuim om een schriftelijke bevestiging van het gesprek te zenden.
Pagina36-37
UitspraakECLI:NL:TNOKAMS:2010:YC0554
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 14-12-2010, 200.062.078/01 NOT
CiteertitelNotariaat 2012/3, 37
SamenvattingDe flitsscheiding in het buitenland.
Samenvatting (Bron)De kamer heeft uitvoerig uiteengezet en gemotiveerd dat de klacht gegrond is, aangezien de oud-notaris niet aannemelijk heeft kunnen maken dat de nadelen van de flitsscheiding in verband met de Duitse nationaliteit van klaagster met klaagster zijn besproken. Uit het onderzoek in hoger beroep is naar voren gekomen dat klaagster betwist dat zij de informatieve brief heeft ontvangen met daarin een waarschuwing met betrekking tot de eventuele rechtsgevolgen van een flitsscheiding. Nu de oud-notaris niet voldoende aannemelijk heeft kunnen maken dat klaagster voormelde informatieve brief heeft ontvangen en het onderzoek in hoger beroep voorts niet heeft geleid tot andere beschouwingen en gevolgtrekkingen omtrent de klacht dan die zijn vervat in de beslissing van de kamer, verenigt het hof zich met de beslissing van de kamer. Het hof bekrachtigt de beslissing van de kamer van toezicht.
Pagina37-37
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2010:BO9083
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia
TitelPersonalia
CiteertitelNotariaat 2012/3, 38
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKanocolumn
TitelAan de andere kant van de tafel …
CiteertitelNotariaat 2012/3, 38
SamenvattingStuderen, studeren en nog een studeren en dan komt eindelijk het moment dat je je opgedane kennis in de praktijk mag brengen. Ach, wat was het toch leuk om al die cliënten te mogen inlichten en te informeren. Personen- en familierecht was soms net één grote soap en gekscherend zei ik vaak dat de Story mijn vakliteratuur was. Verliefde stellen die gingen trouwen, boze mensen die in scheiding lagen, verdrietige mensen omdat ze hun geliefden hebben verloren en ga zo maar door. En ik mocht hen stuk voor stuk adviseren. Ik vertelde hoe de wet in elkaar stak, wat de verschillende keuzes waren en wat was ik altijd begripvol als de keuzes soms niet heel gemakkelijk waren.
Auteur(s) Kano
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn