Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 07-07-2012
Aflevering 7/8
RubriekNieuws
TitelNieuws
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 6
SamenvattingKamer vindt kabinetsvoorstel rondom energielabel te streng
Een kamermeerderheid wil af van het verplichte energielabel voor woningen. In plaats daarvan pleiten VVD, CDA en SGP voor een basislabel. Volgens minister Spies (Binnenlandse Zaken) is dat voorstel in strijd met EU-wetgeving.

KNB mag een belangenbehartiging doen
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) kan als publiekrechtelijke beroepsorganisaite (pbo) de meerwaarde van de notaris in de maatschappij uitdragen en het notariaat op juiste wijze in het publieke debat positioneren.

Notaris Laseur te zien in nieuw NTR-proramma
Dinsdag 26 juni is de NTR gestart met het programma 'Je kunt het niet meenemen', gepresenteerd door Prem Radhakishun. In dit programma brengt hij families samen met maar één doel: het verdelen van het familiekapitaal.

Indeling van arrondissement Oost-Nederland gerechtvaardigd
Een arrondissement Oost-Nederland zorgt niet voor een grote verschraling van het regionale zaakaanbod. Ook zou het geen te grote afstand tussen rechtzoekende en de rechtspraak met zich meebrengen.

'Van haat mails tot steunbetuigingen'
Notaris Corine de Gier uit Den Haag kreeg begin juni de schok van haar leven. In mei werkte zij mee aan een rapportage over executieveilingen voor het programma Nieuwsuur. Dit met het oog op de situatie op de woningmarkt.

Programma Nieuwsuur zorgt voor veel discussie
Het programma Nieuwsuur heeft begin juli gemeld dat mensen die hun huis gedwongen moeten verkopen, te maken krijgen met onredelijk hoge notariskosten. Dit op basis van onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).
Pagina6-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws
TitelSocial media
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 7
SamenvattingOndertussen op Twitter
Pagina7-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelKansen voor de creatieve flex-notaris - Invoering flex-bv per 1 oktober
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 8
SamenvattingOver drie maanden treedt de flex-bv in werking. Voorbereiding kan de notaris nu al door cliënten te adviseren over mogelijk ongewenste gevolgen én nieuwe mogelijkheden. Die adviesrol moet hij nu wel krachtig naar zich toetrekken, meent notaris Paul Quist. 'De notaris denkt graag vanuit een model, maar daarmee hol je je eigen rol wel uit. We moeten nu de boot niet missen.'
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina8-11
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
TitelStelling: 'Zomerdip? Dat begrip kennen notariskantoren niet'
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 12
SamenvattingIn de maanden juli en augustus heeft een groot deel van ondernemend Nederland te maken met een zomerdip. Het is komkommertijd bij kranten en omroepen, bij bedrijven zijn minder mensen te bereiken en de politiek is met reces. Maar hoe zit het met notariskantoren? Er wordt wel eens gezegd dat geen zomerdip kennen. Is dat waar?
Pagina12-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrganisatie en management
TitelGeen ontkomen meer aan - Opmars van de app
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 14
SamenvattingDe smartphone, en in zijn kielzog de app, is aan een opmars bezig. Sommigen voorspellen dat de app het einde van het internet inluidt. De eerste notaris-apps zijn al enige tijd actief. Wat is de gedachte erachter en hoe succesvol zijn ze?
Auteur(s)P. Steeman
Pagina14-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelIk ga op reis en neem mee ...
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 16
SamenvattingMet de vakantie voor de deur, is het ook tijd om te bepalen welk boek er mee op vakantie gaat. Wordt het een spannende detective, meeslepende roman of waargebeurd verhaal? Zes (kandidaat-)notarissen vertellen welk boek er in de koffer gaat en waarom.
Pagina16-17
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
TitelVan die dingen ...
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 19
SamenvattingRob Gallas, notaris te 's-Gravenhage: 'Dit aardige schilderijtje getiteld "Bij de notaris", heb ik in november 2005 gekocht op de "Halfjaarlijkse Kunst- en Antiekveiling" in het Venduehuis der Notarissen te 's-Gravenhage.
(...)
Een intieme herinnering aan een lang vervlogen tijd!'

Hebt u ook een beeld, schilderij of ander bijzonder voorwerp dat te maken heeft met het notariaat, mail dan naar nm@knb.nl.
Pagina19-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
Titel'Een hectische schema' - Carrière & sport
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 20
SamenvattingSommige kandidaat-notarissen doen aan dubbele topsport. naast hun werk zijn zij in hun vrije uurtjes te vinden op het sportveld of op de weg. Een portret van twee kandidaat-notarissen die hun veeleisende carrière op kantoor combineren met topsport in hun vrije tijd.
Auteur(s)J. Laudy
Pagina20-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekICT
TitelDigitale snelweg vervangt de fax - Gebruikerstest nieuwe Basis Registratie Notariaat
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 24
SamenvattingHet aanvragen van waarnemers, melden van waarnemingen en het registreren van nevenbetrekkingen gaat nu nog op de ouderwetse manier: met de fax. Dat is binnenkort verleden tijd. Als het nieuwe systeem voor de Basis Registratie Notariaat (BRN) in de vorm van mijnKNB.nl landelijk in gebruik wordt genomen, kan de fax nagenoeg de deur uit. Via de digitale snelweg gaat het allemaal een stuk eenvoudiger. Zowel voor de notaris als voor de kamers van toezicht. In mei is het nieuwe mijnKNB.nl uitvoerig getest.
Auteur(s)J. Hendriks
Pagina24-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens
Titel'Iets terugdoen voor de samenleving'
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 26
SamenvattingAstrid Mertens is notaris bij Pigmans Ras Janssen in Eindhoven. Ze gaat graag langs bij cliënten om ze beter te leren kennen, is tevens raadsheer en probeert van Eindhoven een nog mooiere stad te maken. En Tsjako waakt.
Auteur(s)A. Veilbrief
Pagina26-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelHoezo de proces-verbaalakte 'niet executeerbaar'?
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 28
SamenvattingVolgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in de beknopte opmerking onder de Maastrichtse tuchtuitspraak inzake e-Court vonnissen (N011/073, Notariaat Magazine nr. 6, p. 40) is een procesverbaalakte niet executeerbaar. Gerenommeerde hoogleraren zien dit anders, aldus mr. H.J. Alers (oud-notaris) en mr. drs. H.J. van der Tak (IE-advocaat).
Auteur(s)H.J. Alers , H.J. van der Tak
Pagina28-28
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSpecialisten
TitelUitgelicht
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 29
SamenvattingCongres Flex-bv met een vergootglas

Uitzending Nieuwsuur
Pagina29-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSpecialisten
TitelCursussen
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 29
SamenvattingVASN Beroepsopleiding Najaar 2012

VMSN Vervolgopleiding tot Notariële Scheidingsbemiddelaar
Pagina29-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSpecialisten
TitelVerenigingsnieuws
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 29
SamenvattingNieuwe ledenvoorziening bij de VMSN

EPN-examen

Examen en examentraining

Deelname
Pagina29-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelNotaris 'schrikbarend' goedkoop
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 30
SamenvattingWe wisten het natuurlijk allemaal al in het notariaat: de notaris van vandaag de dag is 'schrikbarend' goedkoop. Niet alleen in internationaal perspectief, maar ook vergeleken met zijn directe concullega's in de advocatuur, de accountancy, de makelaardij enzovoorts. Toch bestaat er buiten het notariaat nog steeds het hardnekkige beeld van die 'dure' notaris. Zo ook in de politiek. Tijdens de Kamerbehandeling van de evaluatie van de Wet koop onroerende zaken, begin maart, kwamen de kosten van de notaris weer ter sprake. Op verzoek van de Kamer zou minister Opstelten van Veiligheid en Justitie nagaan wat het kost als de notaris de koopovereenkomst maakt. Aangezien wij daar als geen ander zicht op hebben bij de KNB de minister aangeboden hiervoor cijfers aan te leveren.
Auteur(s)R. van Gerven
Pagina30-30
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekIngezonden brieven
TitelCommissie kandidaat-notarissen koos geen partij
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 35
SamenvattingIn Notariaat Magazine hebben enkele kandidaten gelegenheid anoniem verslag te doen van hun ervaringen in het notariaat. Zij kunnen zo ongehinderd een vinger op zere plekken leggen. De materie die de meest recente Kanocolumn (in Notariaat Magazine 6) behandelt, is belangrijk en verdient aandacht. De auteur wijdt echter ook een passage aan de commissie kandidaat-notarissen van de KNB die blijkt geeft van een gebrek aan kennis van zaken. Een column is bij uitstek bedoeld om zaken scherp neer te zetten, maar ook een column moet, waar het de feiten betreft, de toets der kritiek kunnen doorstaan. Aangezien ik de auteur niet direct kan aanspreken en ik onjuiste beeldvorming rond de commissie wil voorkomen, reageer ik, namens de commissie, langs deze weg.
Auteur(s)J. Ophuis
Pagina35-35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 29-05-2012, ---
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 36
SamenvattingDe vraag is of een notaris akten kan passeren waarbij medewerkers of hun familieleden belang hebben.
Mededelingsplicht van de notaris over deze belangen.
Pagina36-36
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Breda, 05-09-2011, ---
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 36
SamenvattingDe verantwoordelijkheid van de notaris voor werkzaamheden of gedragingen bij hun functie-uitoefening van kandidaat-notarissen gaat niet zo ver dat de notaris ook aansprakelijk is voor hun tekortkomingen.
Pagina36-37
UitspraakECLI:NL:TNOKBRE:2012:YC0785
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Almelo, 08-11-2010, ---
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 37
SamenvattingNotaris passeert een transport- en hypotheekakte zonder dat voldaan was aan de statutaire vereisten van één van de daarbij betrokken vennootschappen.
Pagina37-37
UitspraakECLI:NL:TNOKALM:2010:YC0703
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia
TitelPersonalia
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 38
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKanocolumn
TitelEn dan na maanden ...
CiteertitelNotariaat 2012/7/8, 38
SamenvattingVorig jaar heb ik zwanger mogen raken. Negen maanden heb ik na de bevalling toegeleefd. Dat betekent dus ook zwangerschapsverlof en wel vier maanden lang. Geen werk, min of meer geen vakliteratuur en alles draait na de bevalling maar om één ding: dat kleine mopske in de wieg met al die luiers en melk.
Auteur(s) Kano
Pagina38-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn