Advocatenblad

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Advocatenblad
Datum 03-06-2005
Aflevering 8
TitelVan de deken - Gated community
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 383
SamenvattingGeorge was voor de oorlog rechtenstudent in Leiden. Zestig jaar geleden, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, overleed hij als krijgsgevangene in Duchau. Zijn ouders, de heer en mevrouw Maduro uit Willemstad, Curacao, zochten een manier om met een monument hun zoon te gedenken. Hun Madurodam, overigens net zo oud als de Orde, is misschien wel de meest letterlijke verbeelding van een gated community. Niet minder dan een heel land, vertederd klein, omgeven door een hek. Pas na betaling mag het hek worden gepasseerd.
Auteur(s)J. Brouwer
Pagina383-383
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVers of over de houdbaarheidsdatum?
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 384
SamenvattingEen beoogde aanpassing van Gedragsregels 12 en 13 houdt de gemoederen van de balie momenteel bezig. Op 23 juni aanstaande buigt het College van Afgevaardigden zich over de voorgestelde wijzigingen waarover de Adviescommissie Regelgeving van de Algemene Raad eerder advies gaf.
Auteur(s)V. de Leeuw
Pagina384-386
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelFaillissementscurator wordt actieve bewindsvoerder
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 385
SamenvattingDe surseance van betaling en het faillissement worden, als het aan voorzitter Bas Kortmann van de Adviescommissie Insolventierecht ligt, omgevormd tot ťťn uniforme procedure met een 'bewindvoerder-nieuwe-stijl'. In die procedure moet de bewindvoerder het voortouw nemen.
Auteur(s)L. van Almelo
Pagina386-386
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelStichting derdengelden vervangen door nieuwe variant van kwaliteitsrekening
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 388
SamenvattingDe stichting derdengelden kan verdwijnen. Als het aan promovendus Sander Steneker ligt, wordt deze vervangen door een variant van de huidige kwaliteitsrekening. Die nieuwe constructie biedt advocaten en cliŽnten alleen maar voordelen.
Auteur(s)M. Knapen
Pagina388-388
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelChaotische taferelen in Tunis
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 389
SamenvattingDe Haagse advocaat Jan Hofdijk bezocht van 27 tot en met 30 april het proces tegen de Tunesische advocaat Mohammed Abbou. Die werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens mishandeling van een collega - naar het zich laat aanzien aan gefabriceerde aanklacht - en het schrijven van een internetartikel over de omstandigheden in Tunesische gevangenissen. Hierna enkele passages uit het verslag dat Hofdijk maakte van de expeditie.
Auteur(s)J. Hofdijk
Pagina389-390
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelLandis-uitspraak gaat uit van economische werkelijkheid
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 392
SamenvattingDe Hoge Raad bepaalde onlangs in de Landis-uitspraak dat kapitaalverschaffers van de moeder ook een enquÍte kunnen verzoeken bij een 100% dochtermaatschappij. De economische werkelijkheid vraagt volgens Mark Ziekman om de mogelijkheid dat de Ondenemingskamer (OK) van het Amsterdamse hof concerns in volle omvang en ook op het niveau van dochters onderzoekt. Ziekman bespreekt het arrest en enkele commentaren erop, en hij behandelt enkele nog resterende juridische en praktische vragen.
Auteur(s)M. Ziekman
Pagina392-396
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelConfraternele correspondentie: 'deze waardevolle gedragsregels raken de essentie van ons beroep'
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 398
SamenvattingBinnenkort spreekt het College van Afgevaardigden over een voorstel van de Algemene Raad om de Gedragsregels te moderniseren die de vertrouwelijkheid van de confraternele correspondentie en schikkingsonderhandelingen betreffen. In de rubriek Actualiteiten voor in dit nummer vragen we verschillende dekens naar hun mening over mogelijke veranderingen. In deze opiniebijlage verdiept Herbert Cotterell zich in de historie van de bepalingen van de afgelopen eeuw. Hij ziet daarin dat deze Gedragsregels een gevolg zijn van de eigen positie van de advocaat, in het belang van de cliŽnt.
Auteur(s)H. Cotterell
Pagina398-399
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe kleine dingen
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 400
SamenvattingGijs Scholtens was 35 jaar advocaat. Eind deze maand neemt hij afscheid. Voor elk jaar dat hij werkte schreef hij een 'eenvoudige praktijktip' op.
Auteur(s)C.G. Scholtens
Pagina400-402
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelZwart als de toga ťn wit als de bef
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 404
SamenvattingToen de minister van justitie op 4 mei jl. de Commissie Advocatuur installeerde, zie hierover het vorige nummer, formuleerde hij in opmerkelijk stevige taal de principiŽle vragen over de advocatuur die de commissie moet zien te beantwoorden.
Pagina404-405
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRegen uit het verleden
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 411
Samenvatting'Wel, het regende, en tsja, wat nog meer.. ik plakte mijn foto's in. De verdachte tastte naar woorden. Hij werd ervan verdacht dat hij zijn echtgenote ernstig had mishandeld, en het was verrassend dat de opmaat tot dit huiselijk drama werd gevormd door het vallen van regen en het plakken van foto's. Geen omstandigheden die in de regel nopen tot extra behoedzaamheid.
Auteur(s)J. van der Does
Pagina411-411
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRaad van Discipline Arnhem, 26-04-2004, ---
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 414
SamenvattingHerstel kennelijke fout tegenpartij.
Annotator van Halder , KnŁppe , Langeler , van de Loo , Vergunst
Pagina414-415
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHof van Discipline, 07-05-2004, 3854
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2005, nr. 8, p. 415
SamenvattingOptreden tegen vroegere cliŽnt.
Annotator Balkema , Fransen , de Groot-van Dijken , Minderhout , Swaab
Pagina415-417
Artikel aanvragenVia Praktizijn