Advocatenblad

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Advocatenblad
Datum 31-07-2020
Aflevering 7
RubriekCover
TitelGoedgemutst naar de eindstreep
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 13
SamenvattingMinister Sander Dekker voor Rechtsbescherming begon na de zomer aan het laatste deel van zijn termijn. Hoe beziet hij zelf zijn vorderingen tot dusver?
Auteur(s)K. Pijnappels , J. Buller
Pagina13-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekThema - Corona
TitelParttime vanuit huis, parttime vanuit kantoor
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 16
SamenvattingAdvocaten werken sinds maart zowel thuis als op kantoor.Ook na coronatijd lijkt thuiswerken een blijvertje. ‘We zijn in sneltreinvaart gewend geraakt aan videovergaderen.’
Auteur(s)S. Droogleever Fortuyn , B. van Dieken
Pagina16-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHet verschil
TitelOnder de radar
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 20
SamenvattingZo beroemd als de universiteit in Leiden is, zo bescheiden zijn de advocaten van het oudste kantoor er. En toch maken ze dagelijks verschil voor hun cliënten en omgeving.
Auteur(s)E.J. Bolsius , S. van der Hucht
Pagina20-21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAchtergrond
TitelZo beroemd als de universiteit in Leiden is, zo bescheiden zijn de advocaten van het oudste kantoor er. En toch maken ze dagelijks verschil voor hun cliënten en omgeving.
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 22
SamenvattingIn het Marengo-proces woedt een ongekend felle strijd tussen het OM en de advocatuur. De grenzen van het betamelijke worden opgezocht.
Auteur(s)S. Dunk
Pagina22-26
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekThema - Corona
TitelKantooruitjes op anderhalve meter
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 28
SamenvattingNu we massaal hebben thuisgewerkt, wordt het op kantoor weer tijd voor de nodige teambuilding. En hoe leer je je collega’s nu beter kennen dan tijdens een coronaproof bedrijfsuitje? ‘Ik dacht altijd dat hij heel serieus was, maar niets bleek minder waar.’
Auteur(s)N de Graaf , R. Bekkema
Pagina28-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekInterview
TitelVoorzitters dekenberaad: ‘We doen dit niet om advocaten te pesten’
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 36
SamenvattingIn het toezicht op de advocatuur zijn grote stappen gezet, menen Monique Brink en Jan Frederik Schnitzler. De twee voorzitters van het landelijk dekenberaad maken de voorlopige balans op.
Auteur(s)K. Pijnappels , W. le Duc
Pagina36-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAchtergrond
TitelGeboorteverlof voor vaders vergt goede planning
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 40
SamenvattingPer 1 juli 2020 geldt het aanvullend geboorteverlof: partners van zwangere vrouwen kunnen na de bevalling vijf weken extra verlof opnemen. Maar hoe regel je dat op kantoor?
Auteur(s)N de Graaf , H. Roggen
Pagina40-42
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActueel
TitelVeiligheidswet Hongkong raakt activisten én bedrijven
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 49
SamenvattingDe veiligheidswet die China oplegde aan Hongkong bracht de voormalige Britse kolonie definitief onder de knoet van Beijing. De wet kent vage formuleringen en biedt ruimte voor willekeur. Van rechtszekerheid is niet langer sprake en dat zal ook bedrijven raken.
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina49-49
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe blik van de nieuwe generatie
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 50
SamenvattingHoe denkt de komende generatie over de advocatuur en de beroepsethiek? Hoogleraar advocatuur Diana de Wolff selecteerde voor het Advocatenblad vier essays van (bijna-)afgestudeerde studenten. Zie hier hoe de studenten zich presenteren; hun volledige essays zijn te lezen op Advocatenblad.nl.
Auteur(s)T. Sillevis Smitt
Pagina50-53
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJuridische analyse
TitelUBO-register duur en fraudegevoelig
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 54
SamenvattingDe invoering van het UBO-register brengt flinke administratieve lasten voor bedrijven met zich mee. Op kritiek dat het duur en fraudegevoelig zou zijn, is niet of nauwelijks gereageerd, constateert advocaat Jan van der Valk.
Auteur(s)J.J. van der Valk
Pagina54-56
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActueel
TitelVerzekeraars negeren ‘Belgische’ uitspraak EU-Hof
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 58
SamenvattingHet Verbond van Verzekeraars blijft erbij: de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU-Hof ) over vrije advocaatkeuze in voorprocedures geldt niet voor Nederland. Maar volgens de Nederlandse orde van advocaten maakt het arrest duidelijk dat verzekerden hun eigen adviseur kunnen kiezen in elke fase die kan leiden tot een procedure bij een rechterlijke instantie.
Auteur(s)L. van Almelo
Pagina58-58
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJuridische opinie
TitelAanpassingen coronawet vooral windowdressing
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 62
SamenvattingDe aangepaste ‘coronawet’ bevat verbeteringen, stelt advocaat Willem van der Werf, maar veel wijzigingen zijn windowdressing. Qua democratische controle schiet het wetsvoorstel nog altijd tekort.
Auteur(s)W. van der Werf
Pagina62-64
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJuridische opinie
TitelWetsvoorstel verschoningsrecht brengt juist geen duidelijkheid
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 66
SamenvattingOp 23 juli is een wetsvoorstel in internetconsultatie gegaan waarin het fiscale verschoningsrecht wordt aangepast. Hoewel het de bedoeling is om een verduidelijking te geven van het verschoningsrecht, laten het wetsvoorstel en de toelichting juist aan duidelijkheid te wensen over, oordeelt Debbie Liem.
Auteur(s)D. Liem
Pagina66-67
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKronieken
TitelKroniek Asiel- en Vreemdelingenrecht
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 69
SamenvattingIn deze kroniek wordt de jurisprudentie op het gebied van asiel- en vreemdelingenrecht tussen februari 2019 en augustus 2020 behandeld. Een belangrijke ontwikkeling voor de praktijk was dat bij het uitblijven van een tijdige beslissing op een asielaanvraag geen dwangsom meer kan worden opgelegd. Daartegenover kwam het voornemen van de IND om de achterstanden nog dit jaar weg te werken. De situatie in Griekse vluchtelingenkampen sijpelt door in het recht, er zijn ontwikkelingen op het gebied van de openbare orde en politieke vluchtelingen komen nu eerder in aanmerking voor bescherming.
Auteur(s)E. Bezem , D. Brouwer , A.J.M. Cleuters , M. van Eik , W. Eikelboom , I. van Krimpen , R. Vaalburg , M. Wijngaarden
Pagina69-79
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKronieken
TitelKroniek Vreemdelingenbewaring
CiteertitelAdv.bl. 2020, afl. 7, p. 80
SamenvattingIn dit deel van de Kroniek wordt de bewaringsjurisprudentie van de Afdeling besproken in de periode van 1 juli 2019 tot en met 1 juli 2020. De Afdeling heeft in deze periode een groot aantal gemotiveerde uitspraken gedaan (ik tel er minimaal 56), verspreid over het gehele, steeds bredere rechtsgebied vreemdelingenbewaring. Ik heb dus een selectie moeten maken waarbij niet alle onderwerpen aan bod komen. Geselecteerd is op basis van de uitspraken die voor de advocatuur interessant of nuttig zijn.
Auteur(s)S. Thelosen
Pagina80-82
Artikel aanvragenVia Praktizijn
Artikel aanvragenVia Praktizijn