Advocatenblad

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Advocatenblad
Datum 08-04-2022
Aflevering 3
RubriekRecent
TitelHoe de advocatuur Rusland de deur wees
CiteertitelAdv.bl. 2022, afl. 3, p. 13
SamenvattingNa de invasie in Oekraïne stopten zowel internationale als Nederlandse kantoren met het bijstaan van de Russische Federatie en daaraan gelinkte partijen. Voor menig kantoor een kostbaar en gevoelig besluit. ‘Het is meer dan voorheen nodig dat we nadenken over de ethische vraag voor wie we werken.’
Auteur(s)F. Mebius , N. van Silfhout
Pagina13
LinkVolledige tekst artikel (Advocatenblad.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRecent
TitelHet eindeloze gevecht om het verschoningsrecht
CiteertitelAdv.bl. 2022, afl. 3, p. 18
SamenvattingMet de recente uitspraak van de kortgedingrechter in de zaak-Castor lijkt een jarenlang gevecht tussen Stibbe en het OM vooralsnog beslecht. Daarmee is de uitholling van het verschoningsrecht in ieder geval tot staan gebracht. Vraag blijft of het OM dat accepteert.
Auteur(s)K. Pijnappels
Pagina18
LinkVolledige tekst artikel (Advocatenblad.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelGrenzeloze strafpleiters
CiteertitelAdv.bl. 2022, afl. 3, p. 36
SamenvattingEen Nederlandse vrouw zit al drie jaar vermoedelijk onschuldig vast in het instabiele Haïti. Het lijkt erop dat ze op zoek was naar het Nederlandse consulaat om daar een visum voor haar zoon te regelen, vertelt advocaat Veerle Goudswaard (1984) van stichting Dutch&Detained. ‘Cliënt heeft psychische problematiek, zo weten we van haar familie. Waarschijnlijk heeft ze verward gedrag vertoond op een plein in de hoofdstad Port-au-Prince. Ze zit vast op verdenking van terrorisme, zonder enige onderbouwing. Toen de advocaten – een jaar na haar aanhouding – over de zaak geïnformeerd werden, had zij nog geen rechter of advocaat gezien.
Auteur(s)M. de Vries
Pagina36
LinkVolledige tekst artikel (Advocatenblad.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelIT-Recht 2021
CiteertitelAdv.bl. 2022, afl. 3, p. 71
SamenvattingNa een jaar waarin het leven vrijwel volledig digitaal plaatsvond, hadden veel mensen in 2021 wellicht de wens juist weer wat minder afhankelijk te worden van IT. Een feit is echter dat IT niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Ook in 2021 bleef IT dan ook een zeer belangrijke rol spelen in het dagelijks leven. Dat was goed terug te zien in het nieuws, met bijvoorbeeld berichtgeving over een miljardenclaim wegens een datalek bij de GGD en een aanhoudende stroom nepnieuws.
Auteur(s)V. van Druenen , E. van Genuchten , R. van Schaik
Pagina71
LinkVolledige tekst artikel (Advocatenblad.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelPrivacyrecht 2021
CiteertitelAdv.bl. 2022, afl. 3, p. 82
SamenvattingCorona brengt ons in 2021 opnieuw veel ontwikkelingen op het gebied van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het gegevensbeschermingsrecht (samen: privacyrecht). Onder meer het coronatoegangsbewijs, vaccinatieplichten, mondkapjesplicht en ‘online proctoring’ leiden tot toetsing aan het privacyrecht. Tot overmaat van ramp wordt de GGD met een datalek geconfronteerd.
Auteur(s)C. Alberdingk Thijm , V. Zwaan , M. Berghuis , J.P.S. van Schaik , C. de Vries , J. van de Velde , S. Stapel
Pagina82
LinkVolledige tekst artikel (Advocatenblad.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelInformatieplicht van beslagene houdt deels op bij de grens
CiteertitelAdv.bl. 2022, afl. 3, p. 94
SamenvattingHet daadwerkelijk incasseren van geld vereist soms veel doorzettingsvermogen. Een veroordelend vonnis leidt niet automatisch tot betaling. Gelukkig bieden wet en rechtspraak handvatten om de debiteur te dwingen enige openheid van zaken te geven. Welke informatie kan de crediteur (executant) opeisen?
Auteur(s)A.J. Oskam
Pagina94
LinkVolledige tekst artikel (Wybenga-advocaten.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelMeevechten in Oekraïne juridisch niet wijs
CiteertitelAdv.bl. 2022, afl. 3, p. 96
SamenvattingNa de Russische invasie in zijn land vroeg president Zelensky aan buitenlandse vrijwilligers – dus ook Nederlanders – om mee te vechten aan de zijde van Oekraïne. De vraag rijst of je als burger mee mag vechten en of dit vanuit juridisch oogpunt überhaupt wenselijk is.
Auteur(s)F. Aarts
Pagina96
LinkVolledige tekst artikel (ISSUU.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn