Financieel Recht in de Praktijk (FRP)

Uitgever Sdu
Tijdschrift Financieel Recht in de Praktijk (FRP)
Datum 08-04-2022
Aflevering 2
RubriekArtikel
TitelDistributie van niet-EU abi-fondsen zonder het ĎessentiŽleinformatiedocumentí binnen vermogensbeheer
CiteertitelFRP 2022, art. 398
SamenvattingUit deze bijdrage volgt dat de PRIIPS-verordening en de AIFMD-richtlijn niet goed op elkaar aansluiten als het gaat om de distributiemogelijkheden van niet-EU abi-fondsen. Dat werkt onnodig beperkend binnen de vermogensbeheerpraktijk en is vanuit kostenperspectief en/of spreidingsmogelijkheden niet in het belang van Nederlandse retailbeleggers.
Auteur(s)S. Sahtie , I. Maat
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelClicken over Finfluencers: Het toezichtrechtelijke kader voor financiŽle influencers
CiteertitelFRP 2022, art. 397
SamenvattingAanbevelingen van financiŽle influencers (Finfluencers) vinden gretig aftrek bij jonge (onervaren) beleggers. In tegenstelling tot traditionele financiŽle adviseurs, verdienen Finfluencers echter niet per se aan de kwaliteit van hun aanbevelingen, maar eerder aan het vergaren van zoveel mogelijk (online) aandacht (de views, de clicks en de likes).
Auteur(s)M.R. van der Sande , C. van der Meulen
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelOver algemene zakelijke kredietvoorwaarden van Nederlandse banken (deel 2)
CiteertitelFRP 2022, art. 396
SamenvattingEen groot deel van door Nederlandse banken verstrekte zakelijke kredieten wordt beheerst door algemene kredietvoorwaarden. Algemene kredietvoorwaarden zijn vrijwel volledig vanuit het perspectief van de bank opgesteld en bevatten bepalingen die nadelig kunnen uitpakken voor kredietnemers. Dit artikel biedt een overzicht van bepalingen die algemene kredietvoorwaarden van diverse Nederlandse banken met elkaar gemeen hebben.
Auteur(s)R.W.K. Steeg
Artikel aanvragenVia Praktizijn