Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 08-07-2005
Aflevering 6/7
TitelVerklaring van geen bezwaar voorbij houdbaarheidsdatum. Klachten over traagheid Justitie
CiteertitelNotariaat, 2005, 10
SamenvattingVan incidenten is allang geen sprake meer. Want na een vliegende start gaat ook de elektronische aanvraag en afgifte van de verklaring van geen bezwaar steeds trager. Dat is dagelijkse praktijk voor vennootschapsnotaris Freek Wesseling (KienhuisHoving) en kandidaat-notaris Daan ter Braak (Van Doorne). Wat hen betreft heeft de verklaring van geen bezwaar dan ook zijn langste tijd gehad.
Auteur(s)J. Vijselaar
Pagina10-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelWachten op Hammerstein. Kole (KNB): 'Aanpassingen notariswet onontkoombaar'
CiteertitelNotariaat, 2005, 14
SamenvattingHet is zomer, maar het beloofde, voor het notariaat zo belangrijke rapport van de commissie Hammerstein, laat nog even op zich wachten. Toch maar even de stand van zaken doorgenomen met KNB-directeur Pieter Kole, adviserend lid van de commissie. Het kŠn niet anders dan dat er aanpassingen van de notariswet komen, is zijn overtuiging.
Auteur(s)J. de Gruiter
Pagina14-16
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelToenemende belangstelling voor schenking aan culturele instellingen
CiteertitelNotariaat, 2005, 24
SamenvattingNu de goede doelen wat onder druk staan neemt de belangstelling voor schenking aan culturele instellingen toe. Dat is althans de ervaring van notaris Rien Meppelink uit Amsterdam. Drie jaar geleden nam hij het initiatief voor de vorming van een groep 'notariŽle ambassadeurs voor het Rijksmuseum'.
Auteur(s)J. de Gruiter
Pagina24-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelOver kabinetsplannen, de Staten-Generaal, wetgeving en andere 'politieke zaken' ...
CiteertitelNotariaat, 2005, 29
SamenvattingDe eind maart door de Tweede Kamer geÔnstalleerde Raad van Economisch Adviseurs (REA) heeft een eerste en nogal pittig advies uitgebracht over bureaucratisering en overregulering.
Pagina29-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelGIW-garantie, vijf-procentsregeling, hoe zit dat ook alweer? Juridische ABC-lijst nieuwbouw biedt notaris helpende hand
CiteertitelNotariaat, 2005, 32
SamenvattingIn navolging van de succesvolle Technische ABC-lijst heeft Woningborg een Juridische ABC-lijst opgesteld. Het handboek zet alle juridische regelgeving over nieuwbouw van koopwoningen op een rij, zoals over de (koop-/)aannemingsovereenkomst, vijfprocentsregeling en de GIW-Garantie- en waarborgregeling. Algemeen directeur Smit: "Voor notarissen is het GIW-waarborgcertificaat een bijproduct, voor ons core business."
Auteur(s)M. Hooimeijer
Pagina32-33
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelOrganisatieadviseurs waarschuwen: Nieuwe notaris vaak niet goed voorbereid
CiteertitelNotariaat, 2005, 34
SamenvattingIn het notariaat wordt nog teveel op gevoel gehandeld. Dat is de ervaring van Organisatieadviseur Rick van der Vlugt (Theseus mens en organisatie) en accountant Rene Brinkman (Quaesitor). Zij begeleidden inmiddels heel wat kandidaat-notarissen bij de aankoop van een kantoor. "Maar een huwelijkspartner wordt vaak met meer zorg uitgezocht dan het kantoor waarmee iemand als ondernemer zijn boterham wil verdienen."
Auteur(s)J. Vijselaar
Pagina34-35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelCommissie Hoekstra komt met advies. Is de HBO-notaris straks definitief van de baan?
CiteertitelNotariaat, 2005, 36
SamenvattingAls het aan de Commissie Hoekstra ligt blijft het notariaat een academische opleiding. Dat verwacht bestuurssecretaris Caroline van Kordelaar in elk geval. Nog deze zomer komt de commissie met een advies. Over de HBO-notaris ťn over de vakkennis van de notaris van de toekomst.
Auteur(s)J. Vijselaar
Pagina36-37
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelWAO nieuwe stijl vergt extra inspanningen notaris
CiteertitelNotariaat, 2005, 38
SamenvattingWAO nieuwe stijl, arboliberalisering en Hoogervorsts basisverzekering, er verandert veel in inkomens- en ziektekostenverzekeringsland. Ook de notaris krijgt daarmee als werkgever te maken. OHRA, huisverzekeraar van het notariaat op het gebied van ziekteverzuimverzekering en verzuimbegeleiding, licht de veranderingen ťn mogelijkheden toe.
Auteur(s)M. Hooimeijer
Pagina38-39
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelTuchtspraak: Notaris met de noorderzon vertrokken
CiteertitelNotariaat, 2005, 40
Pagina40-41
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelUit de praktijk van notaris-hoogleraar ondernemingsrecht Peter Dortmond. 'We hollen te hard achter de Angelsaksische wereld aan'
CiteertitelNotariaat, 2005, 42
SamenvattingWe hollen te hard achter de Angelsaksische wereld aan. Dat vindt notaris-hoogleraar Peter Dortmond. Hij zet vraagtekens bij de 'opwaardering' van de aandeelhouder en het slechten van beschermingsconstructies. "Zoals vaker wil Nederland in Europa het braafste jongetje van de klas zijn, maar als je ziet hoe in ItaliŽ de overname van Antonveneta door ABN Amro werd geboycot, dan zouden we ons kunnen afvragen of het terecht is dat we zo hard doorhollen." En het notariaat zou zich meer met de ondernemingsrechtpraktijk moeten bezighouden.
Auteur(s)J. de Gruiter
Pagina42-44
Artikel aanvragenVia Praktizijn