Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Uitgever Wolf Legal Productions
Tijdschrift Tijdschrift voor Constitutioneel Recht
Datum 31-12-2022
Aflevering 4
RubriekArtikelen
TitelHet dossier microtargeting: Zelfregulering, Wpp, of lost de EU het op?
CiteertitelTvCR 2022, afl. 4, p. 251
SamenvattingIn 1994 werd de eerste website van een Nederlandse politieke partij gelanceerd. Ruim een kwarteeuw later is het internet niet meer uit de verkiezingscampagne weg te denken en zijn met name de sociale media een electoraal jachtveld – in tijden van corona des te meer. Partijen maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden die onlineplatformen als Facebook, Instagram, Google en YouTube bieden.
Auteur(s)S. Maasbommel
Pagina251
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelKroniek van een aangekondigde revolutie: de hoofdlijnenbrief inzake constitutionele toetsing
CiteertitelTvCR 2022, afl. 4, p. 274
SamenvattingDe molens van het Nederlandse staatsrecht malen langzaam. Zo langzaam, dat het de schijn kan hebben dat ze stilstaan. Er zijn onderwerpen waarover, zo lijkt het soms, al tientallen jaren wordt gedelibereerd en gedebatteerd zonder dat er enige werkelijke beweging is. Om een paar onderwerpen te noemen: de gekozen burgemeester; een herziening van de regionale en lokale bestuursstructuur; het correctieve referendum; de herziening van de bepalingen over de doorwerking en interne status van volkenrecht.
Auteur(s)H.G. Hoogers
Pagina274
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekWetgeving
TitelHet initiatiefvoorstel Bromet/De Groot: wettelijk wangedrocht of democratische doorstart van het waterschap?
CiteertitelTvCR 2022, afl. 4, p. 295
Samenvatting‘Een wettelijk wangedrocht’ zo omschreef Elzinga het recentelijk door de Tweede Kamer aangenomen Initiatiefvoorstel van Kamerleden Bromet (GroenLinks) en De Groot (D66) waarin voorstellen worden gedaan om de waterschapsorganisatie te ‘democratiseren’. Het voorstel beoogt de waterschapsdemocratie te versterken door te sleutelen aan de zogeheten geborgde zetels; de zetels in het waterschapsbestuur die worden gereserveerd voor bedrijven, boeren en natuurterreinbeheerders.
Auteur(s)K.M. Landman
Pagina295
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBij de buren
TitelOok AfD heeft recht op gelijke kansen
CiteertitelTvCR 2022, afl. 4, p. 305
SamenvattingHet afscheid van Angela Merkel als bondskanselier van Duitsland ging niet enkel gepaard met een militair eerbetoon en muziek van Nina Hagen. Terwijl Merkel het Duitse volk bedankte voor het in haar gestelde vertrouwen, was bij het Bundesverfassungsgericht een oordeel in de maak naar aanleiding van enkele uitspraken over de partij Alternative für Deutschland (AfD) die Merkel op 6 februari 2020 deed tijdens een persconferentie in Zuid-Afrika. Op 15 juni 2022 volgde de uitspraak in die zaak: de uitlatingen van Merkel waren in strijd met de Grondwet.
Auteur(s)T.D. Geldof
Pagina305
Artikel aanvragenVia Praktizijn