Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving
Datum 28-02-2023
Aflevering 1
RubriekArtikelen
TitelContant geld: hoe rechters omgaan met een witwasvermoeden en de verklaring van verdachte
SamenvattingContant geld is een van de grootste risico’s voor witwassen. Om de barrières voor witwassen te verhogen worden er steeds meer maatregelen genomen, zoals de introductie van een verbod op contante betalingen vanaf € 3.000 voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren in goederen. Het is van belang om een goede balans te vinden tussen de noodzaak om risico’s voor witwassen te beperken en het belang van het in stand houden van een toegankelijk betalingsverkeer.
Auteur(s)R.A. Regtering
Pagina4-13
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe voorgestelde rechterlijke toetsing bij hoge transacties: een rechtsvergelijking met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk
SamenvattingOp 4 september 2018 kopte een persbericht dat het Openbaar Ministerie naar buiten bracht: ‘ING betaalt 775 miljoen vanwege ernstige nalatigheden bij voorkomen witwassen’. ING betaalde dit miljoenenbedrag in het kader van een hoge transactie, waarbij de bank werd verweten zich schuldig te hebben gemaakt aan jarenlange en structurele overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Door deze schikking kon de strafzaak buitengerechtelijk worden afgedaan en hoefde deze niet voor de rechter te komen.
Auteur(s)P.H. Oldhoff
Pagina14
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelTussen plan en aanpak. Over het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen
SamenvattingDeze bijdrage bespreekt het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen, dat de minister van Financiën in oktober 2022 voor behandeling bij de Tweede Kamer heeft ingediend.
Auteur(s)D.C. Ipenburg
Pagina25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek ondernemingsstrafrecht
CiteertitelTBS&H 2023, 1, p. 32
SamenvattingIn de tweede helft van 2022 waren de meeste regels die golden ter bestrijding van COVID-19 niet langer van kracht. Dit betekende een einde aan bijvoorbeeld de avondklok, de sluitingen van restaurants en cafés en het verplicht thuiswerken. Ook haalden sommige voorgestelde bevoegdheden niet de eindstreep, zoals de sluitingsbevoegdheid van de burgemeester in artikel 58na Wet publieke gezondheid.2 Het wekt daarom geen verbazing dat in deze kroniek nauwelijks tot geen aandacht zal worden besteed aan coronawetgeving. In dat perspectief is weer sprake van een kroniek met ‘ouderwetse’ bijdragen over het ondernemingsstrafrecht.
Auteur(s)B. van der Vorm , N.M.D. van der Aa , J.S. Boeser , S.S. Buisman , A.A. Feenstra , I. Koopmans , M. Nelemans , J.S. Nan , N. van der Voort , W.S. de Zanger
Pagina32-36
LinkVolledige tekst artikel (Hertoghsadvocaten.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn