Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 12-08-2005
Aflevering 8
TitelVeilig veilen anno 2005
CiteertitelNotariaat, 2005, 10
SamenvattingHet vermoeden van misbruik van executieveilingen door malafide huizenhandelaren om schimmige praktijken te maskeren deed het laatste jaar veel stof opwaaien. Opnieuw werd het notariaat in een slecht daglicht geplaatst. Betrokken partijen hebben er sowieso een handje van elkaar de zwarte piet toe te spelen. Maar er gloort hoop: een nieuw op te richten stichting moet de pijn voor zowel banken als particuliere kopers wegnemen.
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina10-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelNotaris heeft goede neus voor ongebruikelijke transactie
CiteertitelNotariaat, 2005, 16
SamenvattingBFT-directeur Paul Hadewegg Scheffer maakt jacht op 'die ene' notaris die bewust meewerkt aan 'ongebruikelijke transacties', maar hij is ervan overtuigd dat 99 procent van de dienstverleners 'beyond any doubt' is. Hoewel de notaris nog alerter kan zijn, heeft hij er wel blijk van gegeven een goede neus voor smerige zaakjes te bezitten. Meer dan de helft van de door notarissen, accountants en advocaten gemelde transacties bleek inderdaad 'verdacht'.
Auteur(s)J. de Gruiter
Pagina16-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelTrends uit jaarverslag BFT: Notaris verliest omzet en inkomen en verschillen in resultaat groeien
CiteertitelNotariaat, 2005, 18
SamenvattingDe traditionele taak van het BFT is het beoordelen van de financiŽle situatie van notarissen. Vorig jaar werden de boeken gecontroleerd van 1383 notarissen. Bij 177 van hen was het resultaat over 2003 (het jaar waarover financieel verslag werd gedaan) met meer dan twintig procent gedaald ten opzichte van 2002.
Pagina18-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelLeidse onderzoeker: Notaris speelt rol bij welvaartsgroei
CiteertitelNotariaat, 2005, 22
SamenvattingNederland heeft haar welvaart en economische groei in belangrijke mate te danken aan het goed functioneren van wetgeving, rechtspraak en rechtshandhaving. En de notaris? Ook hij heeft zijn steentje bijgedragen.
Auteur(s)J. Vijselaar
Pagina22-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelQuaesitor signaleert: NotariŽle inkomens fors lager
CiteertitelNotariaat, 2005, 28
SamenvattingVijf jaar jaarcijfers verzamelen levert een aardig beeld op van de bedrijfseconomische ontwikkelingen in het notariaat. Algemene trends: het gemiddeld notarieel inkomen daalde fors, het aantal zaken per notaris liep terug, het gemiddeld per zaak gerealiseerd tarief is structureel lager ťn het aantal medewerkers per notaris is gestaag verminderd. Accountant Marc van Rennes (Quaesitor) is bezorgd. "De dalende trend kan sommige notarissen de kop kosten."
Auteur(s)J. Vijselaar
Pagina28-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelNoodkreet Alzheimer Nederland: 'Notaris, vergeet rechtsbescherming dementerenden niet!'
CiteertitelNotariaat, 2005, 30
SamenvattingMensen met dementie zijn wilsonbekwaam, dus moet de notaris hen dienst weigeren. Dat is kort gezegd de mening van Alzheimer Nederland. Zeker als een familielid of bekende vraagt om een volmacht, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Directeur Marc Wortmann: "Wij zijn ons bewust van de praktische problemen waarop de notaris stuit in de omgang met (potentieel) dementerenden. De notaris is geen medicus, maar het is daarom geen onderwerp om uit de weg te gaan."
Auteur(s)M. Hooimeyer
Pagina30-32
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVeranderingsgezinde voorzitter hoopt op een krachtiger CNUE. 'Dynamiek hoort bij het notariaat; status quo niet'
CiteertitelNotariaat, 2005, 34
SamenvattingEuropa kijkt met een mengeling van ontzag en afgrijzen naar de ontwikkelingen in het Nederlandse notariaat, maar Paolo Piccoli is niet bang voor verandering. Zijn Italiaanse collega's hield hij ook voor: You better start swimmin' or you'll sink like a stone, for the times they are a-changin'. Gesprek met de eigentijdse voorman van het Europese notariaat.
Auteur(s)J. de Gruiter
Pagina34-36
Artikel aanvragenVia Praktizijn