Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 01-02-2005
Aflevering 2
TitelToezicht
CiteertitelNotariaat, 2005, 5
Auteur(s)R. Salomons
Pagina5-5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHuizenmarkt blijft voorlopig stabiel. Hausse of baisse?
CiteertitelNotariaat, 2005, 10
SamenvattingBegin dit jaar buitelden de deskundigen over elkaar heen in een poging een voorspelling te doen over de huizenmarkt. Doemscenario's en 'niets-aan-de-hand-verhalen'. Beide verschenen in de krant. Maar wie heeft er nu gelijk? "De optimisten", stelt de Maastrichtse hoogleraar 'Real Estate Finance' Piet Eichholtz. "Voorlopig is er geen reden om aan te nemen dat het mis zal gaan op de onroerendgoedmarkt."
Auteur(s)J. Vijselaar
Pagina10-13
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelNotarieel Falluja?
CiteertitelNotariaat, 2005, 14
Samenvatting'Een notarieel Falluja'. Zo omschreef Franc Wilmink, notaris te Hoogeveen en KNB-bestuurslid, vorig jaar november de situatie in Drenthe. Het zijn inmiddels gevleugelde woorden. Maar hoe komt het dat vooral in Drenthe de tarievenstrijd zo verbeten wordt gevoerd en de collegiale verhoudingen op scherp zijn gezet. Bijzondere omstandigheden of is het land van Bartje het voorland van iedere Nederlandse regio? Tijd voor een oorlogscorrespondent.
Auteur(s)J. de Gruiter
Pagina14-18
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelOver Kabinetsplannen, de Staten-Generaal, wetgeving en andere 'politieke zaken'...
CiteertitelNotariaat, 2005, 21
Pagina21-21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
Titel'Donner omarmt de flitsscheiding'
CiteertitelNotariaat, 2005, 22
SamenvattingDe flitsscheiding zou zijn langste tijd hebben gehad. Minister Donner (Justitie) is er tegen en het buitenland erkent hem niet. "Onzin", luidt de verrassende reactie van voorzitter Eric Feijen van de notariële specialistenvereniging VSMN. "Donner omarmt de flitsscheiding omdat die veel zorgvuldiger is dan de traditionele gang via de rechter. En het buitenlandprobleem is opgelost." De minister maakt één fout: op morele gronden wil hij de rechter niet buitensluiten. "Daarop mag je anno 2005 geen wet baseren."
Auteur(s)J. de Gruiter
Pagina22-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelSombermans' mantra
CiteertitelNotariaat, 2005, 27
Auteur(s)R. Holtman
Pagina27-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelPensioen Bob Nolke reageert: 'Geen reden voor zorgen over notarieel pensioen'
CiteertitelNotariaat, 2005, 28
SamenvattingDat er met de dekkingsgraad van het notarieel pensioen niets aan de hand is zal Bob Nolke van het Notarieel Pensioenfonds niet beweren. Maar ingrijpende beleidswijzigingen zijn volgens de fondsvoorzitter niet nodig. Want in vijftien jaar tijd heeft het fonds de zaken weer netjes op orde. Zonder zware ingrepen. Een reactie op het artikel van oud-notaris Van der Wall in het januarinummer van Notariaat Magazine.
Auteur(s)W.L. Nolke
Pagina28-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelMededingingswet geldt niet voor notarissen
CiteertitelNotariaat, 2005, 30
SamenvattingEuropese regelgeving of niet. De mededingingswet kan niet van toepassing zijn op het notariaat, meent de Brielse notaris Paul Marres. Toch legt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) het notariaat telkens langs de mededingingsrechtelijke meetlat. Heeft Marres dan toch ongelijk? Een oproep tot een debat over notariaat en mededinging.
Auteur(s)P. Marres
Pagina30-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDonner koerst op verandering advocatuur. Verliest de advocaat zijn monopolie?
CiteertitelNotariaat, 2005, 32
SamenvattingVijftijg jaar relatieve rust is voorbij. Want onder druk van de Tweede Kamer moet ook de advocatuur eraan geloven en is een discussie over de fundamenten van het beroep op gang gekomen. Een gesprek met algemeen deken Jeroen Brouwer over verlies van monopolies, privileges en procederende notarissen.
Auteur(s)J. Vijselaar
Pagina32-33
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelNotaristelefoon zoekt bemanning
CiteertitelNotariaat, 2005, 34
SamenvattingDe KNB was in 1986 één van de eerste beroepsorganisaties die een speciale informatielijn opende voor het publiek. En met succes. Jaarlijks beantwoorden de deelnemende (kandidaat-)notarissen en oud-notarissen nog steeds 35.000 telefoontjes vanuit hun standplaatsen Den Haag, Rosmalen en Zwolle. Maar de Notaristelefoon heeft een tekort aan (kandidaat-)notarissen.
Auteur(s)S. Derks
Pagina34-35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelMarijke Minkema: soapster zonder sensatiezucht
CiteertitelNotariaat, 2005, 36
SamenvattingHoe gaat het met notaris Marijke Minkema? In 2000 stond ze in de notariële spotlights. Nog maar net was ze benoemd in Heerenveen, of een plaatselijke collega tekende bezwaar aan en stapte zelfs naar de rechter. Onder het mom van: vijf is teveel! Ze voelde zich een beetje een soapie, zeker toen ze na tegenvallende resultaten door haar maatschap Adema Gast Wierda Notarissen (Leeuwarden) uit het script werd geschreven. Nu is ze notaris in 'De Gordyk', in de luwte van Heerenveen. Happy End!
Auteur(s)M. Hooimeijer
Pagina36-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn