Tender nieuwsbrief: actuele feiten en achtergronden over Europese aanbestedingen

Uitgever Reed Business Information
Tijdschrift Tender nieuwsbrief: actuele feiten en achtergronden over Europese aanbestedingen
Datum 01-03-2005
Aflevering 2
TitelEigenverklaring versus officiŽle verklaringen bij uitsluitingsgronden
SamenvattingOm bedrijven enigszins tegemoet te komen besluiten veel aanbestedende diensten de officiŽle verklaringen in het kader van de uitsluitingsgronden pas bij gunning te laten overleggen. Bedrijven hoeven dan in eerste instantie slechts een eigenverklaring te overleggen inzake de uitsluitingsgronden. Ook het kabinet heeft in het Visiedocument aangegeven dat zij streeft naar het voorkomen en het verminderen van bestaande (administratieve) lasten middels onder andere de invoering van eigenverklaringen. Om aanbestedende diensten een weloverwogen keuze te kunnen latenmaken in de vraag naar een eigenverklaring of officiŽle verklaringen, heb ik enkele wetenswaardigheden op een rijtje gezet.
Auteur(s)M. Beeker
Pagina1-2
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelAanbestedingsreglement voor Werken 2004. Najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht
SamenvattingOp 18 november 2004 hield de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht (NVvA) haar najaarsvergadering. Het wetenschappelijke gedeelte van de middag was gewijd aan het nieuwe ARW 2004.
Auteur(s)T.O. van Houten
Pagina3-3
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelAanbesteden met de blik op Europa
SamenvattingEuropa staat in toenemende mate in de belangstelling van Nederland. Dat komt niet alleen, omdat bijvoorbeeld de meeste Nederlanders hun vakantie in Europa doorbrengen, maar dat ligt zeker ook aan de directe invloed van de Europese wet- en regelgeving op het functioneren van de Europese burger en de overheid. Met de overheid bedoel ik niet alleen de nationale overheid, maar ook de decentrale overheid. Dit wordt benadrukt door het feit, dat volgens schattingen tachtig procent van de wetgeving die op de Nederlandse samenleving van toepassing is, in Brussel wordt gemaakt en slechts twintig procent in Den Haag.
Auteur(s)G.G.C.M. Bartels
Pagina4-5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe opmars van het staatssteunrecht
SamenvattingHet verband tussen enerzijds het aanbestedingsrecht en anderzijds het staatssteun'recht' wordt steeds vaker gelegd en mede daardoor ook steeds nauwer. Vorig jaar is door de Voorzieningenrechter te Groningen een uitspraak gewezen in een geschil tussen Essent en de gemeente Appingedam over de aanleg van een glasvezelkabelnet. Weliswaar - primair - een staatssteunkwestie, doch vanuit aanbestedingsrechtelijk perspectief kunnen ook een aantal kanttekeningen worden geplaatst. Bovendien is het niet alleen de civiele rechter, maar ook de bestuursrechter die het staatssteunaspect in zijn beoordeling betrekt om op die grond besluiten te vernietigen, blijkens een uitspraak van de Raad van State in een zaak tegen de gemeente Haaksbergen.
Auteur(s)R.D. Luteijn
Pagina6-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn