Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht
Datum 08-05-2006
Aflevering 4
TitelVoor hetzelfde geld. Over de kwalificatie van publiekrechtelijke financiŽle verstrekkingen en hun wettelijk kader
CiteertitelNTB 2006, 15
SamenvattingTegemoetkoming, uitkering of inkomensvoorziening, bijdrage, (nadeel)compensatie, schadevergoeding, bekostiging, steun en subsidie, het zijn allemaal aanduidingen van publiekrechtelijke financiŽle verstrekkingen. Maar hoe dienen die nu precies te worden gekwalificeerd? Auteurs doen een poging om te komen tot een ordening van de belangrijkste soorten publiekrechtelijke financiŽle verstrekkingen.
Auteur(s)W. den Ouden , M.K.G. Tjepkema
Pagina101-116
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe voorlopige voorziening staat in elk geval weer op de agenda. Bespreking van de preadviezen voor de VAR Vereniging van bestuursrecht 2006
CiteertitelNTB 2006, 16
SamenvattingAuteur bespreekt de preadviezen voor de jaarvergaderingen van de VAR - Vereniging voor bestuursrecht op 12 mei 2006, die dit keer gaan over de voorlopige voorzieningsprocedure en geschreven zijn door Marseille, Simons en De Waard.
Auteur(s)E.J. Daalder
Pagina117-122
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerwachting
TitelDe kleine leugen in de Awb
CiteertitelNTB 2006, 17
SamenvattingVoordat echtscheiding op verzoek van een der echtgenoten of op beider verzoek mogelijk was, moesten gehuwden die zonder al teveel soesa van elkaar af wilden, hun toevlucht nemen tot de verklaring van een van hen beiden dat hij of zij overspel had gepleegd. Omdat die verklaring niet waar hoefde te zijn, werd ze algemeen de grote leugen genoemd.
Auteur(s)W. Konijnenbelt
Pagina123-123
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOude meesters
TitelWiarda: drie typen van rechtsvinding
CiteertitelNTB 2006, 18
SamenvattingWiarda's handeling over rechtsvinding door de rechter is een inspirerend boek. Inspirerend omdat het de lezer op een meeslepende manier meeneemt op een speurtocht naar het antwoord op een van de belangrijkste vragen in het recht: hoe moet de rechter zijn taak vervullen?
Auteur(s)M. Scheltema
Pagina124-125
LinkVolledige tekst boek (editie 1988, derde herziene druk, uu.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelEuropees bestuursrecht
CiteertitelNTB 2006, 19
SamenvattingIndeling: 1. Bestuurlijke organisatie, 2. Bestuurshandelingen, 3. Rechtsbescherming, 4. Rechtsbeginselen, 5. Handhaving en schadevergoeding.
Auteur(s)A.P.W. Duijkersloot , R.J.G.M. Widdershoven
Pagina126-137
Artikel aanvragenVia Praktizijn