Notariaat magazine

Uitgever Sdu
Tijdschrift Notariaat magazine
Datum 29-09-2006
Aflevering 9
TitelKoffievlekken
CiteertitelNotariaat 2006/9, 10
SamenvattingSteeds meer notarissen ergeren zich aan de Belastingdienst. Ze treden op als vooruitgeschoven incasso- en administratiekantoor, maar zien daar weinig voor terug. Een fout wordt al snel bestraft met een boete, fouten van de Belastingdienst mag de notaris herstellen. Voor eigen rekening wel te verstaan. Een verhaal over koffievlekken, foute aanslagen en verdwenen akten.
Auteur(s)J. de Gruiter
Pagina10-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
Titel'Redelijk streng'
CiteertitelNotariaat 2006/9, 16
SamenvattingNatuurlijk heeft de hoogste notariŽle tuchtrechter de discussie in Notariaat Magazine gevolgd over 'mild oordelende tuchtrechters'. Maar de Amsterdamse hofpresident Nico Schipper is er niet van onder de indruk. "Ik heb het idee dat we redelijk streng zijn. Zeker als het om derdengelden gaat."
Auteur(s)J. Vijselaar
Pagina16-19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
Titel'Nieuw erfrecht' onderwerp preadvies ledenvergadering. Testament meer nodig dan ooit?
CiteertitelNotariaat 2006/9, 30
SamenvattingNa drie jaar werken met het nieuwe erfrecht in de praktijk werd het tijd voor een evaluatie. Zes denkers in het notariaat schreven een preadvies waarin zij de nieuwe wet tegen het licht houden. Op de komende Algemene Ledenvergadering zullen zij hun adviezen nader toelichten. De positie van de langstlevende is, zoals de wet beoogde, goed geregeld. Maar de rol van de verschillende betrokkenen is niet altijd even duidelijk. Preadviseur Fons Stollenwerck licht toe.
Auteur(s)T. Scheltema
Pagina30-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOverleven
TitelOverleven
CiteertitelNotariaat 2006/9, 7
Samenvatting"Die geheimhoudingsplicht van u, wat stelt dat nou voor?", wilde de man weten. "Ik heb er niet zulke goeie ervaringen mee, weet u." "Welnu", begon de notaris, "als ik door mijn contact met u dingen te weten kom die anderen niets aangaan, dan zal ik die niet doorvertellen."
"Ja Ja", onderbrak de man hem, "als ik u vertel dat ik een hekel aan mijn schoonmoeder heb, dan zal u haar dat niet vertellen. Dat geloof ik best. Maar als ik zeg dat ik haar zou willen vermoorden?"
Pagina7-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGastcolumn
TitelDat de beste moge winnen
CiteertitelNotariaat 2006/9, 20
SamenvattingHet is interessant de ontwikkelingen in het notariaat gade te slaan. Er is sprake van een ontwikkeling die verder gaat dan onze beroepsgroep alleen. Het zelfbewustzijn van onze beroepsgroep en de rol die daarbij hoort is bepalend. Het rapport dat de Wet op het notarisambt per 1 oktober 1999 evalueert geeft een aantal vertrekpunten aan. Nu is het naar onze mening de hoogste tijd de juiste doelstellingen te formuleren. Graag breken wij een lans voor een helder visiedocument ten behoeve van het notariaat.
Auteur(s)G. Holtzer
Pagina20-21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKNB-nieuws
TitelVierde lustrum Notaristelefoon
CiteertitelNotariaat 2006/9, 22
SamenvattingMet de presentatie van het eerste exemplaar van het boekje De meest gestelde vragen aan de Notaristelefoon is op 28 september het twintigjarig bestaan van de Notaristelefoon gevierd. Directeur Klaske de Jonge van de Consumentenbond kreeg het boekje overhandigd door KNB-voorzitter Robert Salomons.
Pagina22-22
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHet hart van de zaak
TitelConsument wil begrijpen wat hij ondertekent: 'Notaris, schrijf leesbare akten!'
CiteertitelNotariaat 2006/9, 24
SamenvattingSlechte parkeervoorzieningen en onbegrijpelijke akten zijn een grote ergernis van de cliŽntŤle van de notaris. Aan het eerste valt niet altijd wat te doen, aan die ingewikkelde woordenbrij wel. Een hartstochtelijk pleidooi voor klare taal van Rose-Marie Dammen.
Auteur(s)J. aan de Stegge
Pagina24-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekWaarvan Akte
TitelWaarvan Akte
CiteertitelNotariaat 2006/9, 27
Pagina27-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 20-07-2006, 514/2006 NOT
CiteertitelNotariaat 2006/9, 28
SamenvattingAls tweedracht tussen de erfgenamen de afwikkeling van een nalatenschap jarenlang onmogelijk maakt, dient de notaris aan te sturen op afsluiting van de zaak.
Samenvatting (Bron)Artikel 99 lid 12 Wna.
Pagina28-28
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2006:AY4989
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelGerechtshof Amsterdam, 24-08-2006, 102/2006
CiteertitelNotariaat 2006/9, 28
SamenvattingTerecht gaf de notaris een afschrift van het door zijn waarnemende kandidaat-notaris gepasseerde proces-verbaal van beschrijving van het vermogen af ondanks de toezegging van de kandidaat-notaris aan klager om dat niet te doen.
Samenvatting (Bron)Anders dan de kamer in haar bestreden beslissing heeft geoordeeld handelt een notaris die door de rechter is aangewezen als notaris ten overstaan van wie de akte moet worden gepasseerd houdende het proces-verbaal van beschrijving van het vermogen (artikel 1:136 BW), niet in strijd met zijn geheimhoudingsplicht indien hij een afschrift van deze akte verstrekt aan de partij op wiens verzoek de beschrijving is bevolen. Deze partij is ingevolge de rechterlijke uitspraak immers rechtstreeks belanghebbende bij deze akte. Het bepaalde in artikel 49 Wna brengt voor de notaris zelfs de verplichting mee een afschrift van de akte te verstrekken aan deze partij.
Pagina28-29
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2006:AY7007
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtuitspraken
TitelKamer van Toezicht Breda, 14-06-2006, ---
CiteertitelNotariaat 2006/9, 29
SamenvattingABC-transactie met 76 procent hogere koopsom. De notaris had de geldverstrekkende bank op het prijsverschil moeten attenderen.
Pagina29-29
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHBO-jurist komt eraan
CiteertitelNotariaat 2006/9, 32
SamenvattingZe weten veel van management en organisatie, hebben een gedegen kennis van het recht, zijn communicatief sterk ťn goedkoper dan academici. De hbo-jurist dringt het notariaat binnen. Hoe zijn de verwachtingen en hoe zijn de ervaringen?
Auteur(s)J. aan de Stegge
Pagina32-35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
Rubriekwww.notaris
Titelwww.notaris
CiteertitelNotariaat 2006/9, 35
Auteur(s)M. de Groot
Pagina35-35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelECH: continuing story
CiteertitelNotariaat 2006/9, 36
SamenvattingDe continuing story of ECH continues. Maar dan zonder beloften die niet worden waargemaakt. Achter de schermen is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de randvoorwaarden waardoor de winkeldochter verdraaid nog aan de man lijkt te komen. Dat betekent niet dat binnenkort het grote schip met geld zal binnenvaren, maar de begindoelstellingen lijken te worden gehaald. En de initiatiefnemers hebben er een wijze les mee geleerd. ECH, de stand van zaken.
Auteur(s)J. de Gruiter
Pagina36-39
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNotarisstraat
TitelNotarisstraat
CiteertitelNotariaat 2006/9, 39
Auteur(s)A. Huyser
Pagina39-39
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNotaris & Zn.
TitelNotaris & Zn.: vader en zonen Kooi
CiteertitelNotariaat 2006/9, 40
Samenvatting'Mocht u nog onderwerpen zoeken voor de rubriek Notaris & Zn., dan komt de familie Kooi daarvoor wellicht in aanmerking', schreef oud-notaris H. Kooi de redactie. Zijn brief was vergezeld van een volledige stamboom van de (kandidaat-)notarissen in zijn familie. Naar aanleiding van de brief bezocht Notariaat Magazine de drie nog levende heren in de stamboom: naast H(Henricus sr.) Kooi, zijn neef H.C. (Henricus jr.) Kooi en zijn zoon Cor Kooi.
Auteur(s)M. Hooimeijer
Pagina40-43
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia etcetera
TitelPersonalia etcetera
CiteertitelNotariaat 2006/9, 45
Pagina45-46
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGeachte redactie
TitelGeachte redactie
CiteertitelNotariaat 2006/9, 46
Pagina46-46
Artikel aanvragenVia Praktizijn