SMA; tijdschrift over arbeid en sociale zekerheid

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift SMA; tijdschrift over arbeid en sociale zekerheid
Datum 23-02-2007
Aflevering 2
RubriekDeze maand
TitelHet einde van de discussie over het ontslagrecht?
CiteertitelSMA 2007, p. 43
Samenvatting1. De wereld van het arbeidsrecht gaat aan inconsistentie ten onder. Ik zeg dat, ge´nspireerd door Max Dendermonde, op gezag van Edith Snoey, voorzitter van AbvaKabo FNV. Zij is in NRC Handelsblad van 28 december 2006 ge´nterviewd door Menno Tamminga, een journalist die zijn kracht naar mijn indruk niet steeds in de nuance pleegt te zoeken en die in zijn intro bij het interview met de deur in huis valt door te spreken van 'bazen in (semi-)publieke dienst die topbeloningen en gouden handdrukken ontvangen.'
Auteur(s)R.A.A. Duk
Pagina43-44
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelThe times they are a-changin' - wijziging van arbeidstijden en het belang van de werknemer
CiteertitelSMA 2007, p. 45
SamenvattingMet de op 1 april 2007 in werking tredende Wet Vereenvoudiging Arbeidstijdenwet beoogt de wetgever ruimte te scheppen voor 'flexibele arbeidstijden' en 'maatwerk in de onderneming'. Daarmee wordt de werkgever aangespoord om efficiŰnter dan de concurrent gebruik te maken van het urenaanbod van zijn werknemers. Dat klinkt als slecht nieuws voor werknemers die het liefst elke week dezelfde arbeidstijden hebben vanwege de afstemming op rigide privÚverantwoordelijkheden.
Auteur(s)W.L. Roozendaal
Pagina45-58
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDertig jaar overgang van onderneming - een lijst van wensen
CiteertitelSMA 2007, p. 59
SamenvattingIn 2007 is het dertig jaar geleden dat de Richtlijn overgang van ondernemingen het licht zag. Daarmee bestaat dertig jaar Europese bescherming van werknemers in de situatie dat de onderneming van hun werkgever overgaat - zij behouden bij de verkrijger van de onderneming niet alleen hun individuele of collectieve arbeidsovereenkomst, maar behouden deze zelfs ongewijzigd. Naast lof voor de richtlijn is er kritiek. In onderstaande bijdrage gaat de auteur in op de, zijn inziens, belangrijkste punten van aandacht.
Auteur(s)R.M. Beltzer
Pagina59-71
LinkVolledige tekst artikel (uva.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRechtbank 's-Gravenhage, 31-03-2006, KG 06/125
CiteertitelSMA 2007, p. 72
SamenvattingPensionado's en zorg in het buitenland.
Annotatie bij de uitspraak.
Samenvatting (Bron)Kort geding aangespannen door de Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland en vijf individuele gepensioneerden, wonend in andere EU-landen tegen de Staat (het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over enkele onderdelen van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel.
AnnotatorA.P. den Exter
Pagina72-73
UitspraakECLI:NL:RBSGR:2006:AV7778
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActueel - Agenda
TitelAgenda
CiteertitelSMA 2007, p. 81
Pagina81-81
Artikel aanvragenVia Praktizijn