TREMA, tijdschrift voor de Rechterlijke Macht

Uitgever Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak
Tijdschrift TREMA, tijdschrift voor de Rechterlijke Macht
Datum 26-02-2007
Aflevering 2
RubriekRedactioneel
TitelHet rapport van de Commissie evaluatie modernisering rechterlijke organisatie
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 33
SamenvattingIn november van het vorige jaar vescheen een speciaal nummer van Trema, gewijd aan de nieuwe bestuursstructuur die inmiddels vijf jaar voor de gerechten - met uitzondering van de Hoge Raad - geldt. De redactie heeft met dat nummer willen inspelen op de evaluatie van de nieuwe wetgeving, zoals deze verricht werd door de daarvoor ingestelde commissie. De evaluatiecommissie heeft inmiddels onder de titel 'Rechtspraak is kwaliteit' rapport uitgebracht.
Auteur(s)H.L.C. Hermans , H.F.M. Hofhuis
Pagina33-34
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHet begrip kwaliteit in de rechtspraak
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 35
SamenvattingHet samenwerkingsverband van de Utrechtse rechtbank en RechtenFaculteit, SURRF, heeft op 18 december 2006 een symposium georganiseerd met de titel 'Het begrip kwaliteit in de Rechtspraak'.
Auteur(s)H. Steenberghe
Pagina35-36
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelKwaliteit in de rechtspraak
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 37
SamenvattingAls mij gevraagd wordt om iets te zeggen over kwaliteit in rechtspraak, dan grijp ik het liefste naar enkele biografieŽn van bekende rechters. Daar zijn niet veel van in Nederland, maar in de Verenigde Staten juist wel: over Justice Holmes, Frankfurter, Cardozo, Douglas en dergelijke.
Auteur(s)C.J.M. Schuyt
Pagina37-40
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelKwaliteit in de civiele rechtspraak
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 41
SamenvattingHet lijdt geen twijfel dat de rechter die 's avonds thuiskomt en met tevredenheid terugziet op de dag omdat hij productie heeft gemaakt door drie, met een schikking geŽindigde, comparities te houden, een mooie uitspraak op te schrijven of een zeer nuttig gebleken getuigenverhoor te hebben gedaan en het gevoel heeft kwaliteit te hebben geleverd. Dat heb ik goed gedaan, denkt hij.
Auteur(s)W.D.H. Asser
Pagina41-45
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelGodheid met een dubbelleven
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 46
SamenvattingVorig jaar zomer werden we opgeschrikt door het bericht dat de Internationale Astronomische Unie op 24 augustus (tijdens haar vergadering in Praag) had besloten het hemellichaam Pluto de status van planeet in het zonnestelsel te ontnemen.
Auteur(s)N. van Raalte
Pagina46-46
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDe Vindplaats
TitelWesthoff/Spronsen
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 47
SamenvattingIn de rechtspraak worden grote en kleine zaken berecht, die vaak nauw verbonden zijn met de plaats van handeling. In de rubriek 'De Vindplaats' keren leden van onze redactie of gastschrijvers terug naar de plaats van handeling in een soms meer, soms minder geruchtmakende zaak. Foto's tonen de vindplaats en een toelichting memoreert de uitspraak.
Auteur(s)J. Peters
Pagina47-48
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekScherzo
TitelMorseschrift
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 49
SamenvattingIn de donkere dagen voor Kerstmis trof bijna iedere medewerker van een der gerechten in Nederland op zijn bureau de krant Lopend Vuur aan, uitgegeven door een zogenaamde Bende van negen medewerkers, die onze rechterlijke organisatie kennelijk wat willen oppoken. De Raad voor de rechtspraak steunt hen daarbij op grond van de ontdekking dat de houten ideeŽnbus uit onze kantoren verdwenen is.
Auteur(s)G. Vrieze
Pagina49-50
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHet ABC van de kwaliteit van rechtspraak
TitelKwaliteit en kennis van Europese rechtssystemen
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 51
SamenvattingIn de rubriek ABC geeft Trema mensen die binnen of buiten de rechterlijke macht werkzaam zijn, het woord over de kwaliteit van rechtspraak. De beginletter van de achternaam van de auteur is gelijk aan de beginletter van het kernwoord dat de auteur als uitgangspunt heeft genomen voor deze bijdrage. Deze keer is het woord aan Janny Kranenburg.
Auteur(s)J. Kranenburg
Pagina51-52
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerslag
TitelSymposium Concentratie en specialisatie van rechtspraak: noodzaak of overbodig?
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 53
SamenvattingDe Arnhemse rechtbank werkt al enkele jaren samen met de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vrucht van die samenwerking was een symposium op 17 november 2006 over concentratie en specialisatie van rechtspraak. De sprekers waren mr. M.-L. van Emden-Geenen, president van de rechtbank Arnhem, prof. mr. R.J.N. SchlŲssels, hoogleraar bestuursrecht aan de UU, mr. A.R. van der Winkel, president van de rechtbank Almelo en mr. A. Hammerstein, weer raadsheer in de Hoge Raad.
Auteur(s)B. Weusten
Pagina53-55
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia; mutaties leden Rechterlijke Macht
TitelPersonalia
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 56
SamenvattingIn de rubriek 'Personalia' worden de Koninklijke Besluiten van de benoemingen en ontslagen van de leden van de zittende en staande magistratuur gepubliceerd.
Pagina56-58
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNVvR-mededelingen
TitelNVvR-mededelingen
CiteertitelTrema, nr. 2, 2007, p. 59
Pagina59-65
Artikel aanvragenVia Praktizijn