Advocatenblad

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Advocatenblad
Datum 01-02-2008
Aflevering 2
RubriekActualiteiten
TitelRanking the stars. Wat heb je aan Chambers, Legal 500, IFLR en PLC Which Lawyer?
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 36
SamenvattingSteeds meer lijstjes pretenderen duidelijk te maken wie in de (Nederlandse) advocatuur de beste is, de slimste, de snelste, de gezaghebbendste... Wat zeggen de lijstjes met al dat Engelse jargon eigenlijk over de kwaliteit van de advocaten en hun kantoren? Hoe komen ze tot stand en wie gaat eropaf? We keken naar de vier bekendste rankings.
Auteur(s)M. Kat , V. de Leeuw
Pagina36-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelStop de film
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 37
SamenvattingAlle deurwaarders ontvingen deze week een opmerkelijke brief van minister Hirsch Ballin. De versoepeling van het aangiftebeleid tegen iedere vorm van smalende godslastering is niet genoeg, meende de minister, 'want het lang verbeide religieus en ethisch reveil is aangebroken en noopt thans tot bijzondere rechtspleging ter bestrijding van het nodeloos kwetsende voornemen tot het uitbrengen van beeld-, tekst-, of geluidsdragers met een inhoud welke mogelijkerwijs de godsdienstige en andere gevoelens van velen ten diepste zullen krenken'.
Auteur(s)M. Kaaks
Pagina37-37
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelA.T. Marseille, K.J. de Graaf en A.J.H. Smit: Ruimte voor rechtsvorming.
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 39
Auteur(s)L. van Almelo
Pagina39-39
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVervolgde advocaten
TitelRussische advocate mishandeld en vervolgd
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 39
SamenvattingIrina Kodzaeva is advocaat in de republiek van Noord-OssetiŽ. Op 28 augustus 2007 meldde Kodzaeva zich bij een speciaal detentiecentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken om een van haar cliŽnten, Nazir Shamsudinovich Muzhakhoev, bij te staan. Muzhakhoev was vanuit de gevangenis naar dit centrum overgebracht om te worden verhoord in verband met zijn vermeende betrokkenheid bij terroristische activiteiten.
Pagina39-39
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelSir Dutton op de bres voor onafhankelijkheid
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 40
Samenvatting'Een supermarkt kan een goedkoop standaardtestament opstellen, maar geen moordzaak behandelen, want er bestaan geen standaardmoordzaken.' Een gesprek met de kersverse voorzitter van de Bar Council in England & Wales, Sir Timothy Dutton QC, over liberalisering, concurrentie en rechtspraak.
Auteur(s)P. van IJzendoorn
Pagina40-41
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelAgenda
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 41
Pagina41-41
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVan de deken
TitelSneeuw ruimen
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 43
SamenvattingIn NRC Handelsblad van 12 januari jl. schrijft Mathijs Bouman onder de kop 'Ondergesneeuwde problemen' dat er de afgelopen twee jaar in Nederland een sneeuwbui is gevallen die structurele problemen in de zakelijke dienstverlening verhult. Die sneeuwbui is de hoogconjunctuur. Met een gemiddelde groei in 2006 en 2007 van 4,5 procent per jaar was de sector van de financiŽle en zakelijke dienstverleners, onder wie advocaten, de belangrijkste motor van de Nederlandse economie. Naast deze groei bleef er echter in de hele sector een hoge arbeidsintensiteit en dat is volgens Bouman een structureel probleem.
Auteur(s)W. Bekkers
Pagina43-43
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelJuridische terreurbestrijding. VS buiten internationale rechtsorde
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 44
SamenvattingHoe kan een rechtsstaat zich verweren tegen terreur? Journalist Mark Maathuis analyseert de Amerikaanse juridische strijd over de rechten van de gevangen op GuantŠnamo Bay. De Engelse advocaat Geoffrey Vos QC, deken tot dit jaar, bespreekt hoe rechtsstatelijk het westen moet optreden tegen terroristen, wil het enige overtuigingskracht hebben tegenover de islamitische staten.
Auteur(s)M. Maathuis
Pagina44-47
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelBetter than the best
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 47
SamenvattingTijdens het congres van de American Bar Association, op 12 augustus jl. in San Francisco, besprak de voormalige Engelse deken Geoffrey Vos QC op overtuigende wijze de vraag waaraan ook westerse staten zich moeten houden, willen ze terreur effectief kunnen bestrijden. Hier een verkorte verzie van zijn lezing.
Auteur(s)G. Vos
Pagina47-49
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelLeidraad bedreigt kwaliteit rechtshulp
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 50
SamenvattingOp basis van de Leidraad extra urenzaken wil de Raad voor Rechtsbijstand niet meer betalen voor allerlei zaken die noodzakelijk zijn voor fatsoenlijke rechtshulp. Vanwaar deze niet-onderbouwde nieuwe beleidslijn?
Auteur(s)M. Wijngaarden
Pagina50-51
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelInformatie over AdvocatenTableau en afschaffing procuraat
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 52
SamenvattingWat betekent de afschaffing van het verplicht procuraat voor de praktijk? Marieke van der Pijl belicht het Landelijk AdvocatenTableau dat ermee samenhangt, de gevolgen voor het civiel proces en het overgangsrecht. Peter van Swaaij beschrijft daarna als bevlogen rolwaarnemer de praktische problemen die door de afschaffing in het verschiet liggen.
Auteur(s)M.J. van der Pijl
Pagina52-54
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelLaatste bevindingen van een rolwaarnemer
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 55
SamenvattingPeter van Swaaij voorziet op grond van zijn ervaring nog steeds aardig wat praktische problemen door de afschaffing van het verplicht procuraat.
Auteur(s)P.H.C.M. van Swaaij
Pagina55-56
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelTerug naar 1810. Harmonisering tuchtrecht
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 58
SamenvattingHet kabinet wil het tuchtrechtelijk hoger beroep van verschillende beroepsgroepen concentreren bij ťťn rechterlijke instantie. Floris Bannier beargumenteert waarom in het kader van de rechtstatelijke rol van de advocaat een ontwikkeling van twee eeuwen niet ongedaan mag worden gemaakt.
Auteur(s)F. Bannier
Pagina58-59
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechter schrijft terug
TitelHet is niet onopgemerkt gebleven
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 61
SamenvattingDrang tot expansie, wil om te imponeren, om zich te laten gelden, lust om te winnen - het kan zijn karaktertrekken die een advocaat goed van pas komen. De cliŽnt huurt deze vaardigheden in, teneinde zijn zaak in goede banen te leiden.
Auteur(s)J. van der Does
Pagina61-61
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrde - Opleidingen
TitelOpleidingen
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 62
Pagina62-64
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOrde - Personalia
TitelPersonalia
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 64
Pagina64-66
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht
TitelRaad van Discipline Arnhem, 19-06-2006, ---
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 68
SamenvattingDe rechtbank is in de klacht ontvankelijk nu het gaat om overtreding van een door zijn rechter-commissaris in strafzaken ten behoeve van het onderzoek in de strafzaak tegen de cliŽnt van de advocaat opgelegd bevel beperkingen. Belang van de rechtbank bij naleving van dat bevel. Ernstige overtreding, ook al is van collusie niet gebleken.
Pagina68-68
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht
TitelHof van Discipline, 21-08-2006, 4513
CiteertitelAdvocatenblad, jrg. 2008, nr. 2, p. 68
SamenvattingDoor eerst na bijna vier jaar een klacht in te dienen tegen een advocaat heeft klager een redelijke termijn overschreden. Deze termijn vangt aan op het tijdstip dat klager zich bewust is geworden of zich redelijkerwijs bewust had kunnen zijn van de naar zijn inzicht klachtwaardige gedraging.
Pagina68-71
Artikel aanvragenVia Praktizijn