TREMA, tijdschrift voor de Rechterlijke Macht

Uitgever Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak
Tijdschrift TREMA, tijdschrift voor de Rechterlijke Macht
Datum 10-03-2008
Aflevering 3
TitelProductiviteit: begrip en onbegrip
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 98
SamenvattingHet Sociaal en Cultureel Planbureau en de Raad voor de rechtspraak hebben onderzoek gedaan naar de productiviteit van de gerechten en de factoren die daarop van invloed zijn. Het blijkt dat het breed levende beeld dat de werkdruk steeds verder wordt opgestuwd ten koste van de kwaliteit, niet in de cijfers is terug te vinden.
Auteur(s)A. van der Torre , F. van Tulder
Pagina98-104
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekScherzo
TitelRechter in eigen zaak
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 105
SamenvattingVorige maand is in een tweetal arrondissementen de gefaseerde invoering van de voorlopig nog tot het Openbaar Ministerie beperkte en daarom zo genaamde OM-afdoening begonnen (zie Sv 257a e.v.). Over een halfjaar volgt de politiestrafbeschikking. Het begint nu in een paar arrondissementen eerst met wat de minister bulkzaken noemt: onverzekerd rijden en rijden onder invloed. Het OM kan de burger een straf opleggen en die executeren en wacht slechts het oordeel van de rechter af als er verzet wordt aangetekend.
Auteur(s)G. Vrieze
Pagina105-106
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekInterview
TitelToezicht houden is een kunst: tien jaar NMa. Vraaggesprek met mr. Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 107
SamenvattingMr. Pieter Kalbfleisch is voorzitter van de Raad van Bestuur van de in 1998 opgerichte Nederlands Mededingingsautoriteit (NMa). Trema sprak met hem over de praktijk en betekenis van de NMa en over zijn ervaringen.
Auteur(s)A.W.M. Bijloos
Pagina107-112
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHet ABC van de kwaliteit van rechtspraak
TitelVertrouwen
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 113
SamenvattingIn de rubriek ABC geeft Trema mensen die binnen of buiten de rechterlijke macht werkzaam zijn, het woord over de kwaliteit van rechtspraak. De beginletter van de achternaam van de auteur is gelijk aan de beginletter van het kernwoord dat de auteur als uitgangspunt heeft genomen voor deze bijdrage. Deze keer is het woord aan mr. J. van der Vinne.
Auteur(s)J. van der Vinne
Pagina113-114
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelMeesterschap en vakmanschap
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 114
SamenvattingHet lezen van Trema is veelal een genoegen; dat geldt zeker voor de Scherzo's van Gradius Vrieze. Maar afgelopen zondagmiddag was het anders: van zijn stukje Assortimentsmix werd ik knap chagrijnig. Niet dat Vrieze daar schuld aan heeft: in het Eindrapport Project Kwaliteitsnormen staat het echt (p. 14): "In de strafsectoren wordt in beginsel het meervoudig aanbrengen van zaken bepaald door het Openbaar Ministerie op basis van criteria die zijn geformuleerd in de wet. [...]"
Auteur(s)R. van den Heuvel
Pagina114-114
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelMax Weber komt ter comparitie
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 115
SamenvattingDeze bijdrage van drs. H. Smeets is een bewerking van een lezing uitgesproken ter gelegenheid van het symposium bij het afscheid van de president van de Haagse rechtbank, mr. H.F.M. Hofhuis op 14 december 2007.
Auteur(s)H. Smeets
Pagina115-117
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVrouwen en dames in de rechterlijke sferen. Opheffing van een dameskring; einde van een tijdperk?
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 118
SamenvattingToen ik in 1979, al over de 50, via de Commissie Aantrekken werd benoemd als lid van de Centrale Raad van Beroep, was het beroep van de rechter voor mij een noviteit en - anderzijds - was ook ikzelf voor dat rechterlijke college een noviteit: de eerste vrouw in hun mannenbolwerk.
Auteur(s)S.V. Hoogendijk-Deutsch
Pagina118-119
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekIntermezzo
TitelC@sus en de kunst van het verleiden
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 120
SamenvattingOnlangs vierde de Hoge Raad de voltooiing van C@sus, het alomvattende ICT-pakket voor magistraten en hun ondersteuning bij de Hoge Raad, waarmee hun dossiers volledig digitaal gemaakt zijn. En waarmee, thuis of op het werk, op ieder moment gewerkt kan worden. Hoewel het een einde van de bouwfase betekent, is het nog maar een begin voor de medewerkers van de Hoge Raad. Want nu moet ermee gewerkt gaan worden... Een gesprek met Piet van Leeuwen (projectleider), ńdwin Rotscheid (hoofd afdeling administratieve ondersteuning) en Johan Abcouwer (directeur bedrijfsvoering) over C@sus.
Auteur(s)G. van Rhee
Pagina120-122
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHet woord aan de burger, ook in de rechtszaal
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 123
SamenvattingDoor de politieke discussie over de invoering van juryrechtspraak te beŽindigen voordat ze begon, hebben Tweede Kamer en kabinet een grote fout begaan, aldus mr. W.M. van den Bergh. Burgerparticipatie in strafzaken verhoogt de kwaliteit van onze democratische rechtsstaat en laat Nederland internationaal in de pas lopen.
Auteur(s)W. van den Bergh
Pagina123-128
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelPleidooi voor de comparitie na antwoord in hoger beroep
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 129
SamenvattingDe oproep van de redactie in Trema nr. 10 van 2007, naar aanleiding van de laatste column van mr. N. van Raalte, vormde voor mr. T.H. Tanja-van den Broek en mr. W.A.J. van Lierop de aanzet om een gedachte over de procesgang in hoger beroep in civiele zaken aan het papier toe te vertrouwen.
Auteur(s)B. van Lierop , T. Tanja-van den Broek
Pagina129-130
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbesprekingen
TitelM. Siesling, Multiculturaliteit en verdediging in strafzaken
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 131
Auteur(s)W. van Rossum
Pagina131-133
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbesprekingen
TitelA. Noordam, Schuldsanering en goede trouw
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 134
Auteur(s)H.H. Dethmers
Pagina134-135
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonalia; mutaties leden Rechterlijke Macht
TitelMutaties rechterlijke macht
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 136
SamenvattingIn de rubriek 'Personalia' worden de Koninklijke Besluiten van de benoemingen en ontslagen van de leden van de zittende en staande magistratuur gepubliceerd. De redactie heeft ervoor gekozen de KB's van de plaatsvervangers en gerechtsauditeurs niet in deze rubriek op te nemen.
Pagina136-137
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNVvR actueel
TitelNVvR Actueel
CiteertitelTrema, nr. 3, 2008, p. 138
Pagina138-139
Artikel aanvragenVia Praktizijn