Tijdschrift voor Ambtenarenrecht

UitgeverWolters Kluwer
TijdschriftTijdschrift voor Ambtenarenrecht
Datum18-01-2014
Aflevering1
RubriekArtikel
TitelWeigerambtenaar terecht ontslagen?
CiteertitelTAR 2014/199
SamenvattingIn 1983 trad een klarinettist in dienst van de Koninklijke Luchtmacht, in de functie van muzikant bij de militaire kapel van dit krijgsmachtonderdeel. Hij betoonde zich een voortreffelijk muzikant en al gauw werd hem gevraagd om met regelmaat zowel instrumentaal als vocaal te soleren.
In 1992 verzocht hij de commandant van de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School, onder wie de kapel ressorteerde, om hem in verband met zijn Joods-godsdienstige identiteit geen activiteiten te laten verrichten waarvan de Joodse wetgeving de uitvoering verbiedt, namelijk het musiceren en reizen op de Joodse rust- en feestdagen (hij was inmiddels in het huwelijk getreden met een orthodox-Joodse vrouw).
De commandant weigerde zijn verzoek in te willigen, en de klarinettist tekende bezwaar aan bij de Minister van Defensie. Die verklaarde dat bezwaar ongegrond, en de klarinettist ging in beroep. Hangende dit beroep vroeg en kreeg hij een voorlopige voorziening, die inhield dat het bestreden besluit werd geschorst onder de bepaling dat de minister betrokkene in de gelegenheid moest stellen de Joodse sjabbat en feestdagen overeenkomstig orthodox-joodse principes in acht te nemen tot op het beroep in de hoofdzaak zou zijn beslist.
Auteur(s)P.J. Schaap
Artikel aanvragenVia Praktizijn
UitspraakECLI:NL:RBDHA:2013:14133