Rechtsgeleerd Magazijn Themis

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Rechtsgeleerd Magazijn Themis
Datum 11-12-2008
Aflevering 6
RubriekRedactionele kanttekeningen
TitelNiet uitleggen, maar verantwoorden
CiteertitelRMThemis 2008, p. 233
SamenvattingIn 1984 begon ik als rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Groningen. De toenmalig voorzitter van de strafkamer, een wijs en allerbeminnelijkst mens, met een grote ervaring, placht in raadkamer met regelmaat te zeggen: 'Eén ding heb ik wel geleerd. Schrijf nooit te veel op, want alles wat je opschrijft, moet je verantwoorden.' Die uitspraak was tekenend voor de armzalige motiveringscultuur van die dagen. De enige zorg leek te zijn om een vonnis of arrest te schrijven dat cassatie proof was, dat beantwoordde aan de motiveringseisen die de Hoge Raad stelde.
Auteur(s)G. Knigge
Pagina233
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe afweging gewogen. Een analyse van twee tegenstrijdige uitspraken ten aanzien van de SGP en het vrouwenkiesrecht
CiteertitelRMThemis 2008, p. 235
SamenvattingRecentelijk hebben zowel de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: ABRvS) als het Hof te 's Gravenhage (hierna: het Hof) zich uitgesproken over de vraag of de staat moet ingrijpen om de (discriminerende) praktijk van de SGP om vrouwen niet toe te laten tot verkiesbare posities aan te pakken. Hoewel ze verschillende rechtsvragen te beantwoorden hadden, ontkwamen beide rechterlijke instanties er niet aan om de moeilijke vraag te beantwoorden welk evenwicht moest worden getroffen tussen conflicterende fundamentele rechten.
Auteur(s)M.J. Busstra
Pagina235
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHet besluitbegrip: een verdampende theorie
CiteertitelRMThemis 2008, p. 243
SamenvattingDe jurisprudentie houdt niet altijd strak de hand aan de dogmatiek van het besluitbegrip, zoals dat gedefinieerd is in artikel 1:3 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het gaat hier om een geleidelijk proces dat omschreven kan worden met het steeds verder laten stijgen van de temperatuur van water. Het opwarmen van water heeft lange tijd geen gevolgen, het blijft namelijk water, tot dat echter het kookpunt bereikt is: dan treedt er een verandering op, het water verdampt.
Auteur(s)R. Ortlep
Pagina243
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVan twee kanten
TitelDe Grondwet in eenvoudig Nederlands. I. Hertaling: een goed bedoeld misverstand
CiteertitelRMThemis 2008, p. 253
SamenvattingDe reden voor het initiatief om de Grondwet in eenvoudig Nederlands te schrijven is, volgens de opstellers van deze nieuwe tekst van onze Grondwet, dat de huidige Grondwet voor veel mensen moeilijk te begrijpen is. Dat komt, volgens de initiatiefnemers in de inleiding van dit boekje, vooral door de taal van de Grondwet. Die taal is - volgens hen - ook de oorzaak dat zelfs de beste staatsrechtdeskundigen van Nederland de Grondwet soms moeilijk te duiden vinden. Met het schrijven van de Grondwet in eenvoudig Nederlands, kan iedereen, ook de gewone mensen in het land, de regels van onze Grondwet begrijpen.
Auteur(s)H.D. Tjeenk Willink
Pagina253
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVan twee kanten
TitelDe Grondwet in eenvoudig Nederlands. II Veritatis simplex oratio est
CiteertitelRMThemis 2008, p. 255
SamenvattingIs het wel verstandig om een stukje dat gaat over een Grondwet in eenvoudige taal te beginnen in het Latijn, een taal die voor het gros van de Nederlanders onbegrijpelijk is? Een taal die vanwege haar onbegrijpelijkheid voor de gewone burger de laatste jaren op gezag van de Minister van Justitie en Law Lords is verbannen uit de Britse gerechten? Ik zie hier geen probleem. De beoogde lezers van deze tekst zijn immers juridisch geschoold.
Auteur(s)H.R.B.M. Kummeling
Pagina255
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJuristenportret
TitelProf.mr. M.R. Mok - Variaties in allegro
CiteertitelRMThemis 2008, p. 257
SamenvattingProf. mr. Machiel Robert Mok (roepnaam, voor wie daar na enige tijd toestemming voor krijgt: Rob) is een uiterst scherpzinnig jurist en een juridische omnivoor. Slechts weinig juristen kunnen beweren dat zij zich op het hoogste niveau hebben beziggehouden met civiel recht, strafrecht, fiscaal recht, bestuursrecht en vele specifieke onderdelen daarvan, zoals onteigeningsrecht, nationaliteitsrecht en internationale regelgeving tegen terrorisme in de luchtvaart. Na een lange carričre als ambtenaar in Nederland en in Europa volgde van 1978 tot 2002 een nog langere carričre als advocaat-generaal bij de Hoge Raad en in 1999 plaatsvervangend procureur-generaal (na de pensionering van mr.. Jan van Soest, de eerste bekleder van die in 1994 in het leven geroepen functie).
Auteur(s)R.P.J.L. Tjittes
Pagina257
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbeschouwingen
TitelJ. Voorda, Dictata ad ius hodiernum, Lectures on the contemporary law, given by Jacobus Voorda (1698-1768) at the University of Utrecht
CiteertitelRMThemis 2008, p. 266
Auteur(s)J.E. Spruit
Pagina266
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbeschouwingen
TitelN. van Antwerpen, Cross-border provision of Air Navigation Services with specific reference to Europe, Safeguarding transparent lines of repsonsability and liability
CiteertitelRMThemis 2008, p. 267
Auteur(s)H.L. van Traa-Engelman
Pagina267
LinkVolledige tekst proefschrift (leidenuniv.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbeschouwingen
TitelT.C. Leemans, De toetsing door de bestuursrechter in milieugeschillen. Over rechterlijke toetsingsintensiteit, bestuurlijke beslissingsruimte en deskundigenadvisering
CiteertitelRMThemis 2008, p. 271
Auteur(s)H.E. Bröring
Pagina271
LinkVolledige tekst proefschrift (leidenuniv.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbeschouwingen
TitelS.A.J. Munneke, Inlichtingenplichten en verschoningsgronden in het staatsrecht
CiteertitelRMThemis 2008, p. 275
Auteur(s)P.P.T. Bovend'Eert
Pagina275
LinkVolledige tekst artikel (ru.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn