Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Gezondheidsrecht
Datum 17-12-2008
Aflevering 8
RubriekGezichtspunt
TitelWinst
CiteertitelTvGR 2008, p. 575
SamenvattingZorginstellingen mogen geen winstoogmerk hebben. Beter gezegd: instellingen mogen geen winst uitkeren aan aandeelhouders of anderen. Dit verbod is al geruime tijd omstreden. In de discussie wisselen argumenten van diverse allure elkaar af. Tegenstanders van het verbod wijzen erop dat beroepsbeoefenaren in de zorg van oudsher wel winst mogen maken, zelfs boven de Balkenende-norm, en waarom instellingen dan niet? Volgens een nogal radicale zienswijze zou het verbod van winstuitkering zelfs ongeldig zijn: het zou het vrij verkeer van kapitaal beletten en disproportioneel en niet te rechtvaardigen zijn.
Auteur(s)G.R.J. de Groot
Pagina575-575
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekGezichtspunt
TitelDe Wet publieke gezondheid
CiteertitelTvGR 2008, p. 576
SamenvattingOnlangs is de Wet publieke gezondheid (Wpg) in het Staatsblad verschenen. De Wpg vervangt drie wetten, te weten de Wet collectieve preventie volksgezondheid (Wcpv), in Infectieziektenwet en de Quarantainewet. De Wcpv behelsde de taakstelling van de gemeente op het terrein van de collectieve preventie: enerzijds inzicht te verwerven in de gezondheidssituatie van de bevolking, anderzijds de totstandkoming, continuïteit en afstemming van de preventie bevorderen.
Auteur(s)J.C.J. Dute
Pagina576-591
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekForum
TitelZorgvuldig handelen bij vermoedens van kindermishandeling; Kanttekeningen bij de nieuwe KNMG-Meldcode
CiteertitelTvGR 2008, p. 592
SamenvattingIn de afgelopen vijf jaar zijn de opvattingen over doorbreking van het medisch beroepsgeheim in relatie tot de bestrijding van kindermishandeling bij overheid, maatschappelijke organisaties en betrokken professionals nogal veranderd. Dit heeft ook zijn weerslag gehad op de recente gepubliceerde nieuwe Meldcode Kindermishandeling (hierna: Meldcode) van de KNMG. Was in 2002 nog het vertrekpunt dat de arts in principe geen vertrouwelijke medische informatie naar buiten brengt in relatie tot kindermishandeling, tenzij een bijzondere situatie dat rechtvaardigde ('zwijgen, tenzij'), de nieuwe code roept artsen op tot het delen van informatie ('spreken, tenzij').
Auteur(s)M.C. Ploem
Pagina592-598
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekForum
TitelKroniek rechtspraak rechten van de mens
CiteertitelTvGR 2008, p. 599
SamenvattingDe rechten van de mens vormen de normatieve grondslag van het gezondheidsrecht. Aldus Gevers in Edinburgh eerder dit jaar. Alle reden om de, voor het gezondheidsrecht, belangrijkste uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM of Hof) en enkele andere internationale (quasi-)-rechterlijke en toezichthoudende organen weer op een rijtje te zetten.
Auteur(s)A.C. Hendriks , F. Koenraads
Pagina599-617
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelGerechtshof Amsterdam, 21-09-2008, ---
CiteertitelTvGR 2008/47, p. 620
SamenvattingWetenschappelijk onderzoek van door GGD (eerder) verzameld en opgeslagen bloed van zwangere Amsterdamse vrouwen; art 7:467 lid 1 BW; vereiste van geen bezwaar.
AnnotatorE.T.M. Olsthoorn-Heim
Pagina620-626
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag, 27-05-2008, ---
CiteertitelTvGR 2008/48, p. 626
SamenvattingHuisarts; arts kan zonder toestemming van betrokkene alleen informatie aan de Raad voor de Kinderbescherming geven indien er sprake is van een noodsituatie; doorbreking beroepsgeheim dient zoveel mogelijk beperkt te worden; verweerster heeft niet voldaan aan zorgvuldigheidseisen: waarschuwing.
Pagina626-629
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Zwolle, 28-09-2008, ---
CiteertitelTvGR 2008/49, p. 629
SamenvattingPsychiater; Hoofd Behandelzaken in TBS-inrichting; medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen in de vorm van intimiteitstraining; geen strijd met algemene zorgvuldigheidsnormen: klacht ongegrond.
Pagina629-634
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, 29-07-2008, ---
CiteertitelTvGR 2008/50, p. 634
SamenvattingHuisarts; patiënt heeft recht op inzage en afschrift van patiëntendossier; arts is verantwoordelijk voor afgifte en mag dit niet geheel overlaten aan een praktijkassistente; subjectieve gegevens mogen worden opgenomen in het patiëntendossier: beroep gedeeltelijk gegrond, geen maatregel.
Pagina634-638
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, 13-09-2007, ---
CiteertitelTvGR 2008/51, p. 638
SamenvattingTandarts; behandeling zonder machtiging zorgverzekeraar; geen (behoorlijke) informatie met betrekking tot extreem risicovolle behandeling; behandeling ver beneden de maat; negatief oordeel IGZ over mogelijkheid werken onder toezicht; gevaar voor de volksgezondheid: doorhaling.
Pagina638-644
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Strafrecht
TitelRechtbank Haarlem, 12-09-2008, ---
CiteertitelTvGR 2008/52, p. 644
SamenvattingEx-tandarts behandelt patiënten ondanks doorhaling inschrijving in BIG-register; mishandeling, valsheid in geschrifte, oplichting en misbruik titel; art. 96 Wet BIG ten opzichte van art. 301 Sr: gevangenisstraf.
Pagina644-656
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekrecensie
TitelH. Bocken, Nieuwe wettelijke regelingen voor vergoeding van gezondheidsschade
CiteertitelTvGR 2008, p. 657
Auteur(s)E.H. Hondius
Pagina657-660
Artikel aanvragenVia Praktizijn