Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Datum 30-12-2008
Aflevering 4
RubriekArtikelen
TitelVerplichte regionale omgevingsdiensten: een institutionele herziening van de uitvoering en handhaving van het omgevingsrecht
CiteertitelTO 2008, nr. 4, p. 125
SamenvattingOp 10 juli 2008 bood de Commissie Herziening Handhavingsstelsel VROM-regelgeving, beter bekend als de commissie-Mans, haar rapport 'De tijd is rijp' aan de minister van VROM aan. De hoofdconclusie uit het rapport luidt, kort gezegd, dat de tijd rijp is voor de verplichte invoering in het gehele land van regionale omgevingsdiensten voor de uitvoering van de handhaving. Daarnaast wordt een beperkte herschikking van taken en bevoegdheden voorgesteld en worden aanbevelingen gedaan om tot een 'robuustere' samenwerking tussen bestuurlijke en justitiƫle instanties te komen. Het kabinet heeft de conclusies en aanbevelingen van de commissie-Mans in grote lijnen overgenomen en in zijn reactie een eindbeeld geschetst van de uitvoering van het omgevingsrecht, waarin ook de Wabo en het interbestuurlijk toezicht (commissie-Oosting) zijn meegenomen.
Auteur(s)A.B. Blomberg
Pagina125-135
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe betekenis van de programmatische aanpak van luchtkwaliteit voor de rol van de belanghebbende
CiteertitelTO 2008, nr. 4, p. 136
SamenvattingRuim een jaar geleden, op 15 november 2007, is de wet van 11 oktober 2007 tot wijziging van de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) in werking getreden (in de praktijk veelal aangehaald als de 'Wet luchtkwaliteitseisen'), die heeft geleid tot een nieuwe titel 5.2 in de Wet milieubeheer (Wm). Hoewel titel 5.2 Wm inhoudelijk slechts in beperkte mate afwijkt van zijn voorganger, het Besluit luchtkwaliteit 2005 (Blk 2005), is de systematiek van titel 5.2 Wm beduidend anders. Anders dan het Blk 2005, dat uitging van een projectmatige aanpak, kent deze titel namelijk een programmatische aanpak, kent deze titel namelijk een programmatische aanpak van de luchtkwaliteit. Deze programmatische aanpak komt met name tot uitdrukking in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), dat in feite de kern van titel 5.2 Wm vormt.
Auteur(s)W.J. Bosma
Pagina136-145
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe m.e.r.-herijking: een verrijking? Een kritische beschouwing van de op stapel staande wijzigingen van de wetgeving inzake milieueffectrapportage
CiteertitelTO 2008, nr. 4, p. 146
SamenvattingOnlangs is het wetsvoorstel tot wijziging van de wetgeving inzake milieueffectrapportage (m.e.r.) bij de Tweede Kamer ingediend. Deze wijziging vloeit voort uit de in 2003 ingezette herijking van VROM-regelgeving, en wordt dan ook wel als de m.e.r.-herijking aangeduid. Een van de uitgangspunten van de herijking is dat het Nederlandse milieurecht niet meer regelt dan waartoe het Europees recht verplicht. Het Europeesrechtelijk kader ter zake van m.e.r. wordt gevormd door enerzijds de m.e.r.-richtlijn en anderzijds de strategische milieubeoordelingsrichtlijn (smb-richtlijn).
Auteur(s)K.D. Jesse
Pagina146-155
Artikel aanvragenVia Praktizijn