Nederlands Tijdschrift voor Europees Recht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Europees Recht
Datum 11-04-2009
Aflevering 3
RubriekVrij verkeer van personen
TitelVerblijfsduur als weerspiegeling van 'een zekere mate van integratie': transparantie versus proportionaliteit
CiteertitelNTER 2009, p. 77
SamenvattingNa de kleine revolutie in studiebeurzenland die het arrest Bidar ontketende met de introductie van het 'zekere mate van integratie'-criterium voor toekenning van een beurs voor levensonderhoud, lijkt het Hof in Förster de toepassing van deze 'Bidar-norm' te vereenvoudigen door een hard kwantitatief criterium - vijf jaar legaal verblijf - te billijken. Hiermee is de transparante toepassing van het 'integratiecriterium' gediend, evenals de rechtszekerheid. Bovendien sluit de uitspraak van het Hof aan bij Richtlijn 2004/38/EG. De uitspraak lijkt echter minder te passen in de systematiek van de vrijheden met zijn ruime uitleg van het discriminatieverbod en beperkte uitleg van de uitzonderingen.

HvJ EG 18 november 2008, zaak C-158/07, Jacqueline Förster tegen Hoofddirectie van de Informatie Beheer Groep).
Auteur(s)A.A.M. Schrauwen
Pagina77-83
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVrij verkeer van personen
TitelHet arrest Metock. Een snel arrest met belangrijke gevolgen
CiteertitelNTER 2009, p. 84
SamenvattingIn het arrest Metock heeft het Hof geoordeeld dat aan een persoon met de nationaliteit van een derde land die de echtgenoot is van een burger van de Unie die in een lidstaat verblijft maar niet de nationaliteit ervan bezit, niet de eis mag worden gesteld dat hij vóór zijn komst naar de gastlidstaat legaal verblijf heeft gehouden in een andere lidstaat. Het arrest is gewezenb met toepassing van de versnelde procedure, omdat volgens de president van het Hof in dit geval sprake was van buitengewone spoed.

President van het Hof 17 april 2008 en Hof 25 juli 2008 in de zaak C-127/08, Metock e.a. tegen Minister for Justice, Equality and Law Reform.
Auteur(s)A. Venekamp
Pagina84-89
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekEuropees internationaal privaatrecht
TitelEen Europees labyrint: het geografisch toepassingsgebied van de Brussel-I Verordening en aanverwante Europese wetgeving van internationaal privaat- en burgerlijk procesrecht
CiteertitelNTER 2009, p. 90
SamenvattingHet geografisch toepassingsgebied van de Europese wetgeving inzake internationaal privaat- en burgerlijk procesrecht doet in de praktijk vaak vragen rijzen, in het bijzonder met betrekking tot de Lidstaten die een bijzonder statuut hebben onder Titel IV van het EG-Verdrag (Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Ierland), alsook de Franse en Nederlandse overzeese gebieden. Deze bijdrage geeft een korte duiding bij het toepassingsgebied van enkele van de Europese instrumenten: EEX, EVO, Verdrag van Lugano, Betekeningsverordening, Onderhoudsverordening.
Auteur(s)K. Vandekerckhove
Pagina90-97
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMededinging
TitelHet mededingingsrecht van 2008 in vogelvlucht
CiteertitelNTER 2009, p. 98
SamenvattingIn dit artikel worden de belangrijkste mededingingsrechtelijke ontwikkelingen van 2008 behandeld en waar mogelijk in een bredere context geplaatst. Deze ontwikkelingen lijken deels een bevestiging van eerder ingezette trends: de economisering van het mededingingsrecht; de toenemende aandacht voor private handhaving naast de publieke handhaving van het handhavingsrecht; en de uitbreiding van de bevoegdheden van de Europese Commissie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit en het toenemende gebruik hiervan. [...]
Auteur(s)O.L. van Daalen , M.F. van Wissen
Pagina98-107
LinkVolledige tekst artikel (Boom Juridische Uitgevers)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStaatssteun
TitelDe selectiviteit van gerichte milieuheffingen in het staatssteunregime
CiteertitelNTER 2009, p. 108
SamenvattingDe eisen inzake milieubescherming moeten op grond van artikel 6 EG-Verdrag worden geïntegreerd in het communautaire beleid, onder meer inzake staatssteun. Leidt dit ertoe dat de doelstelling 'milieubescherming' een maatregel kan afhouden van de kwalificatie 'steunmaatregel' en de bijbehorende notificatieplicht? Het Gerecht van Eerste Aanleg van de EG vond van wel maar het Hof van Justitie denkt daar anders over.

HvJ EG 22 december 2008, zaak C-487/06 P, BAA, n.n.g.
Auteur(s)N. Saanen
Pagina108-112
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtsbescherming
TitelRichtlijnen: communautaire verplichtingen tijdens de omzettingstermijn
CiteertitelNTER 2009, p. 113
SamenvattingHoewel de lidstaten voor het verstrijken van de implementatietermijn van een richtlijn hun nationale wetgeving nog niet in overeenstemming met de richtlijn hoeven te hebben gebracht, heeft het Hof van Justitie van de EG in zijn jurisprudentie wel enkele verplichtingen ontwikkeld waaraan de lidstaat reeds gedurende de implementatieperiode moet voldoen. De bekendste is de zogenaamde 'onthoudingsverplichting' op grond waarvan de lidstaat gedurende de omzettingstermijn geen maatregelen mag nemen die de verwezenlijking van de resultaten van de richtlijn in gevaar brengen. [...]
Auteur(s)R. Ortlep , M.J.M. Verhoeven
Pagina113-118
Artikel aanvragenVia Praktizijn