Vastgoedrecht

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Vastgoedrecht
Datum 11-04-2009
Aflevering 2
RubriekColumn
TitelHet land waar Kafka zich een kleine jongen voelt
CiteertitelVGR 2009, p. 27
SamenvattingDe toepassing van het aanbestedingsrecht verkeert in Nederland is een steeds groter wordende crisis. Een paar voorbeelden van de absurditeiten die wij in de dagelijkse praktijk tegen komen. De Minister van Binnenlandse Zaken schrijft aan de gemeentebesturen een volkomen onbegrijpelijke brief over de toepassing van de Europese aanbestedingsregels bij gebiedsontwikkeling.
Auteur(s)W.C.T.F. de Zeeuw
Pagina27-27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelGebiedsontwikkeling en Europese aanbesteding: een vogelvlucht
CiteertitelVGR 2009, p. 28
SamenvattingDit artikel betreft een praktisch overzicht van de Europese aanbestedingsregels die een rol kunnen spelen bij een gebiedsontwikkeling. Naast de wetgeving komen de belangrijkste rechterlijke uitspraken van de afgelopen jaren aan bod. Het overzicht begint bij de wettelijke regels voor aanbesteding en gaat via de Mededeling van de Europese Commissie over PPS langs Scala, Mortierepolder, Vendee en Vathorst naar Roanne en eindigt bij het ICER-rapport dat eind vorig jaar is verschenen.
Auteur(s)W.M. Ritsema van Eck
Pagina28-31
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelHet organiseren van concurrentie bij gebiedsontwikkeling
CiteertitelVGR 2009, p. 32
SamenvattingVanwege ontwikkelingen in het Europese aanbestedingsrecht, waarop elders in dit nummer wordt ingegaan, lijkt het dat publieke partijen niet langer vrij zijn in het bepalen van de spelregels waarlangs de concurrentie wordt georganiseerd. In deze bijdrage wordt betoogd dat de 'angst' bij publieke partijen voor het moeten aanbesteden conform de door het Europees verdrag voorgeschreven regels, slechts ten dele gegrond is. In beginsel is 'aanbesteden' gelijk aan het volgen van een selectieprocedure. Deze bijdragen gaat in op de vraag hoe publieke partijen op goede wijze een selectieprocedure kunnen vormgeven en welke aandachtspunten daarbij gelden vanuit de Europeesrechtelijke context.
Auteur(s)J. van den Hof , E. le Large
Pagina32-37
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelStaatssteun en gebiedsontwikkeling
CiteertitelVGR 2009, p. 38
SamenvattingAuteurs bespreken in deze bijdrage de diverse wijzen waarop publieke en private partners met het staatssteunrecht in aanraking kunnen komen bij de gezamelijke (her)ontwikkeling van gebieden. Daartoe worden eerst de algemene, materiƫle en formele kenmerken van het staatssteunrecht uiteengezet. Schrijvers passen deze kenmerken vervolgens toe op een aantal veel voorkomende grondexploitatiemodellen. Ten slotte wordt apart aandacht besteed aan een aantal verschijningsvormen van staatssteun waarmee partijen in de gebiedsonwikkelingspraktijk regelmatig worden geconfronteerd.
Auteur(s)J.A. Hendriks , R.J.M. van den Tweel
Pagina38-46
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelLage grondprijzen corporatiewoningen en staatssteun
CiteertitelVGR 2009, p. 47
SamenvattingIn deze bijdrage brengen we in kaart hoe de Nederlandse praktijk van lage grondprijzen voor coporatiewoningen zich verhoudt tot de Europese regelgeving over staatssteun. In de huidige praktijk toelaatbaar en zo nee, hoe kan wel worden voldaan aan de Europese regels?
Auteur(s)D.A. Groetelaers , M.E.A. Haffner , H.M.H. van der Heijden , W.K. Korthals Altes , T. Tasan-Kok
Pagina47-53
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBodem
TitelLopende wet- en regelgeving en voortgang saneringsoperatie
CiteertitelVGR 2009, p. 54
SamenvattingIn de afgelopen verslagperiode zijn geen belangrijke wetsvoorstellen of andere voornemens tot regelgeving bekend gemaakt die direct te herleiden zijn tot de Wet bodembescherming. Meer zijdelings moet wel aandacht besteed worden aan de Invoeringswet Waterwet. Het voorstel voor de invoeringswet is begin 2009 bij de Tweede Kamer ingediend. De Waterwet zelf regelt het beheer en gebruik van watersystemen. In aansluiting daarop regelt de invoeringswet een aantal bijkomende onderwerpen, zoals de intrekking van bestaande waterbeheerwetten die opgaan in de Waterwet, aanpassingen van verwijzingen en de regeling van overgangsrecht. Voor ons onderwerp is van belang dat er nieuwe voorzieningen worden opgenomen voor het waterbodembeheer, gepaard gaand met een wijziging van de Wet bodembescherming.
Auteur(s)G.A. van der Veen , van Wijmen
Pagina54-55
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFinanciering & beleggingen
TitelToezicht op beleggigsinstellingen: de DUFAS principles of Fund Governance
CiteertitelVGR 2009, p. 55
SamenvattingMet haar nieuwsbrief van 27 januari 2009 en een bericht op haar website heeft de Stichting Autoriteit Financiƫle Markten (de 'AFM') recentelijk de aandacht van beleggingsinstellingen willen vestigen op de Principles of Fund Governance (de 'Gedragscode') van de Dutch Fund and Asset Management Association ('DUFAS'). De Gedragscode is door DUFAS gepubliceerd in februari 2008 in reactie op de door de Commissie Modernisering belegginsinstellingen (de 'Commissie-Winter') eind 2004 gedane aanbevelingen met betrekking tot de wijze waarop beleggingsinstellingen zijn georganiseerd (de zgn. fund governance).
Auteur(s)J. den Hamer
Pagina55-57
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHuurrecht en pacht
TitelDe wijzigingen in de Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv)
CiteertitelVGR 2009, p. 58
SamenvattingPer 1 januari 2009 is de Wet van 25 september 2008 tot wijziging van de wet op het overleg huurders verhuurder in werking getreden. Met de doorgevoerde wijziging wordt de werkingssfeer van de oorspronkelijke wet uitgebreid, evenals het aantal onderwerpen waarover de huurders die onder die werkingssfeer vallen adviesrecht hebben dan wel waarover zij dienen te worden geinformeerd. De belangrijkste wijzigingen zullen hierna kort worden besproken.
Auteur(s)S.C. Welschen
Pagina58-59
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMilieu
TitelWet Luchtkwaliteit: Besluit gevoelige bestemmingen
CiteertitelVGR 2009, p. 60
SamenvattingHet normale systeem van de Wet luchtkwaliteit, zoals vervat in afdeling 5,2 van de Wet Milieubeheer, houdt in dat projecten worden beoordeeld als potentiele bron van luchtverontreiniging. Het besluit gevoelige bestemmingen (hierna te noemen: 'Besluit') beschouwt daarentegen de ontvanger van de luchtverontreiniging. In het belang van de goede ruimtelijke ordening is het Besluit gericht op mensen die in het project verblijven doordat het Besluit is gericht op de bescherming van mensen met een verhoogde gevoeligheid voor fijn stof en stikstofdioxide, zoals kinderen, ouden en zieken.
Auteur(s)V.A. Textor
Pagina60-62
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNotarieel recht
TitelDeeltijdgebruik van onroerend goed, goederenrechtelijk mogelijk?
CiteertitelVGR 2009, p. 62
SamenvattingHet verschijnsel van deeltijdgebruik van onroerend goed, ook wel time share genoemd, is in de Nederlandse wet geen onbekende. Ter uitvoering van een Europese Richtlijn (nr.94/97/EG) uit 1994 is afdeling 10A van boek 7 BW ingevoerd. Deze afdeling beperkt zich, kort gezegd, op de koop van rechten van gebruik in deeltijd van onroerende zaken. Daarbij dient de koop, voor zover hier relevant, te worden gezien als een overeenkomst of samenstel van overeenkomsten die aan de koper een zakelijk of persoonlijk recht geven tot periodiek gebruik van een of meer tot bewoning bestemde onroerende zaken of bestanddelen daarvan (artikel 7:48a letter a BW).
Auteur(s)J.J.H. Wijnmaalen
Pagina62-63
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSamenwerkingsvormen
TitelWetsvoorstel personenvennootschappen: zicht op invoering per 1 juli 2009
CiteertitelVGR 2009, p. 64
SamenvattingDe invoering van het wetsvoorstel tot vaststelling van titel 7.13 (vennootschap) BW lijkt in zicht. De brandbrief van MKB Nederland en VNONCW geeft geen aanleiding tot fundamentele aanpassingen. De staatssecretaris van Justitie hoopt dat de invoering kan plaatsvinden op 1 juli 2009. De parlementaire behandeling van wetsvoorstel en het wetsvoorstel voor de invoeringswet moet nog wel worden afgerond. Het is raadzaam de bestaande vennootschapscontracten op korte termijn te controleren op eventuele strijdigheid met het nieuwe recht.
Auteur(s)R.J.A. van Wijk
Pagina64-66
Artikel aanvragenVia Praktizijn