Ars Aequi

Uitgever Stichting Ars Aequi
Tijdschrift Ars Aequi
Datum 05-06-2009
Aflevering 6
RubriekRedactioneel
TitelArtikel 7:2 BW: koper en verkoper op de weegschaal
CiteertitelAA 2009, 361
SamenvattingOp 1 september 2003 trad wetsvoorstel 23095 in werking, inhoudende aanpassing van titel 7.1 Burgerlijk Wetboek. Deze wijziging hield onder meer invoering van artikel 7:2 BW in, dat ziet op de koopovereenkomst die een consument aangaat ten aanzien van een woning. Dit artikel bepaalt dat deze overeenkomst schriftelijk moet worden aangegaan (lid 1), en geeft de consumentenkooper vanaf het moment van sluiten van deze overeenkomst een bedenktijd van drie dagen (lid 2). Thans is de door de minister bij invoering aangekondigde evaluatie in volle gang.
Auteur(s)B. Hertoghs , D. Stein
Pagina361-361
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRecht & Cultuur
TitelIn the name of the father: een indringende confrontatie met de scherpe kanten van het strafproces
CiteertitelAA 2009, 362
SamenvattingIn politiestaten is rechten studeren bijna een activistische daad. Docenten hoeven studenten niet duidelijk te maken waarom het zo belangrijk is om het optreden van politie en justitie met waarborgen te omgeven. Praktisch elke student is daar zelf in de alledaagse realiteit wel eens geconfronteerd met de gevolgen van het ontbreken daarvan. Ze vinden niets interessanter dan discussiëren over betere waarborgen en kijken daarvoor naar West-Europese rechtsstaten als Nederland.
Auteur(s)J. uit Beijerse
Pagina362-363
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAmuses
TitelGeleerdheid en wetenschap: de victimologische leerstukken over vatbaarheid en kwetsbaarheid
CiteertitelAA 2009, 364
SamenvattingWhat's in a name? De Tilburgse decaan Randall Lesaffer suggereerde onlangs de koppeling van rechts met geleerdheid liever te vervangen door die met wetenschappen. Dat daarmee het wetenschappelijk gehalte van juridische leerstukken wordt vergroot is een gangbaar misverstand. Die leerstukken zijn vooral het resultaat van toepassing van de wetten van de logica, en niet het product van hypothesetoetsend onderzoek. Gewoon zo laten. Bij een recente facultaire discussie over dit thema bleken we al snel onderweg naar Babylon.
Auteur(s)F.W. Winkel
Pagina364-366
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerdieping
TitelConsumentenrecht: een zaak voor de Europese Unie? Een kritische beschouwing over het ontwerp voor een Europese richtlijn consumentenrechten
CiteertitelAA 2009, 367
SamenvattingIn oktober 2008 publiceerde de Europese Commissie een voorstel voor een Europese richtlijn consumentenrechten. Dit voorstel breekt met de huidige Europese praktijk van minimumharmonisatie: het beoogt een volledige harmonisatie van een aantal belangrijke terreinen van consumentenrecht. Deze bijdrage is kritisch over deze ontwikkeling. Bepleit wordt een gedifferentieerde benadering: of minimum- of maximumharmonisatie de voorkeur verdient hangt af van diverse factoren.
Auteur(s)J.M. Smits
Pagina367-373
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelDe draft common frame of reference. Een korte introductie
CiteertitelAA 2009, 374
SamenvattingDe First Academic Draft Common Frame of Reference (ofwel Ontwerp voor een Gemeenschappelijk Referentiekader, hierna Draft CFR) is een feit. De eindversie van deze tekst, die een eerste aanzet kan zijn tot een Europees Burgerlijk Wetboek, is begin 2009 gepubliceerd. De Draft CFR is in opdracht van de Europese Commissie opgesteld door twee onafhankelijke onderzoeksgroepen, de Study Group on a European Civil Code (SGECC) en de Acquis Group.
Auteur(s)S. van Gulijk
Pagina374-377
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelDe wonderbaarlijke wedergeboorte(n) van de consument
CiteertitelAA 2009, 379
SamenvattingZevenenveertig jaar geleden, om precies te zijn op 15 maart 1962 verscheen een nieuwe ster aan het juridisch firmament. Met de 'Special message to Congress on Protecting the Consumer Interest' van president John F. Kennedy was een belangrijke actor in het recht geboren. De woorden 'consumers by definition include all of us' gaven een groot draagvlak aan de vier fundamentele rechten van de consument die in deze boodschap werden verwoord: het recht op veilighei, informatie, keuze en gehoord te worden.
Auteur(s)E. Hondius
Pagina379-379
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerdieping
TitelDe consument als zwakke partij
CiteertitelAA 2009, 380
SamenvattingBij het bespreken van 'de zwakke partij in het recht' is aandacht voor de positie van de consument in juridische verhoudingen op zijn plaats. Reeds geruime tijd wordt de wens tot verbetering van consumentenbescherming gebaseerd op het uitgangspunt dat de consument juridisch en economisch niet zelden in een zwakke positie staat tegenover de professionele wederpartij (aanbieder van zaken en diensten). Verdergaande consumentenbescherming leidt in veel gevallen tot aanscherping van juridische regels teneinde de consument een betere (meer evenwichtige) positie te geven in dergelijke verhoudingen: het consumentenrecht.
Auteur(s)J.G.J. Rinkes
Pagina380-387
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelDe grondwet en het heerlijke proces
CiteertitelAA 2009, 388
SamenvattingEen nieuw BW heb ik meegemaakt, jazeker. Een nieuwe munt, vele nieuwe haringen, een nieuwe economie, en zelfs een nieuwe wereldorde. Maar een nieuwe grondwet; dat prachtige gevoel van als vrij man de hand opsteken; de geur van een maandenlang doorgedeliberaliseerd sociaal contract; de sensatie om regenten zo te positioneren dat ze ons wel moeten gaan dienen; de droom van een staat die langer dan vier jaar vooruit kijkt; dat alles zal Bzk me wel nooit gunnen.
Auteur(s)J.M. Barendrecht
Pagina388-388
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerdieping
TitelOver de nieuwe zwakheden van de consument en wat eraan te doen
CiteertitelAA 2009, 389
SamenvattingWaarin verschillen consumentenovereenkomsten van andere overeenkomsten? Waarom bestaan er specifieke regels voor consumentenovereenkomsten naast of in de plaats van het algemene contractenrecht? Het juridische paradigma van het consumentenrecht is de bescherming van de 'zwakke' consument. Maar waaruit bestaat die zwakheid? In het algemeen wordt verondersteld dat de consument in een ongelijke onderhandelingspositie verkeert tegenover de gesofisticeerde handelaar.
Auteur(s)A.S. Vandenberghe
Pagina389-394
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHoge Raad, 13-03-2009, C07/180HR
CiteertitelAA 2009, 396
SamenvattingHypotheek en schuldsanering natuurlijke personen.

(X / ING).
Samenvatting (Bron)WSNP. Toepassing schuldsaneringsregeling met “schone lei”; op hypothecaire vordering verrichte betalingen zijn niet nietig en “schone lei” ziet niet op die vordering; wijziging van art. 303 lid 3 en art. 358 lid 5 F. brengt daarin geen verandering.
AnnotatorS.E. Bartels
Pagina396-399
UitspraakECLI:NL:HR:2009:BG7996
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHof van Justitie EG, 23-04-2009, C-533/07
CiteertitelAA 2009, 400
SamenvattingSomething old, something new, something borrowed, something blue?: de bevoegdheidsregels voor contractuele geschillen van het EEX.

(Falco Privatstiftung c.s. / Weller-Lindhorst).
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Vierde kamer) van 23 april 2009. # Falco Privatstiftung en Thomas Rabitsch tegen Gisela Weller-Lindhorst. # Verzoek om een prejudiciele beslissing: Oberster Gerichtshof - Oostenrijk. # Rechterlijke bevoegdheid, erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen in burgerlijke en handelszaken - Verordening (EG) nr. 44/2001 - Bijzondere bevoegdheden - Artikel 5, punt 1, sub a en b, tweede streepje - Begrip ,verstrekking van diensten' - Verlening van licentie op intellectuele eigendomsrechten. # Zaak C-533/07.
AnnotatorM.V. Polak
Pagina400-406
UitspraakECLI:EU:C:2009:257
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPerspectief
TitelRechters in vredestijd. Een reactie op 'Rechters in oorlogstijd' van Nick Huls
CiteertitelAA 2009, 407
SamenvattingHuls geeft in zijn artikel 'Rechters in oorlogstijd' een bespreking van een film met als onderwerp de naoorlogse berechting in 1948 van vier overtuigd nationaal-socialistische, Duitse rechters, die tijdens de periode van het Hitlerregime, 1933-1945, als rechter werkzaam waren en het regime actief gesteund hebben. In het vervolg van zijn bespreking stelt Huls opnieuw de vergelijking aan de orde tussen de Nederlandse rechters tijdens de Duitse bezetting en de huidige vreemdelingenrechters, een vergelijking die Groenendijk vorig jaar april aanstipte in zijn afscheidsrede.
Auteur(s)K. Schuyt
Pagina407-410
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPerspectief
TitelDe vele rollen van Kees Schuyt. Nawoord bij nevenstaande reactie
CiteertitelAA 2009, 411
SamenvattingVoordat ik inhoudelijk inga op de reactie van Kees Schuyt, schets ik eerst een stukje voorgeschiedenis. Toen ik mijn bijdrage voor Ars Aequi had ingezonden naar de redactie, stuurde ik tegelijkertijd een kopie van het artikel naar Schuyt en Groenendijk. In mijn begeleidend briefje aan hen schreef ik dat ik het betreurde dat 'de kwestie' niet aan de orde was geweest in december, tijdens de jaarvergadering van de VSR, de beroepsvereniging van de rechtssociologen, waar zij beiden hadden teruggeblikt op hun loopbaan, maar het debat in de NRC over de afscheidsrede van Groenendijk onbesproken hadden gelaten.
Auteur(s)N. Huls
Pagina411-412
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPerspectief
TitelDe codificatiebeweging
CiteertitelAA 2009, 413
SamenvattingOp 1 mei van dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat het eerste Nederlandse burgerlijk wetboek van kracht werd, het Wetboek Napoleon, ingerigt voor het Koninkrijk Holland. Nog geen twee jaren later al, op 1 maart 1811, werd het afgeschaft en vervangen door een ander wetboek, de Franse Code Napoleon, omdat de staat waarvoor het was bestemd had opgehouden te bestaan, want vanaf 9 juli 1810 was het gebied dat wij nu Nederland noemen ingelijf binnen Napoleons keizerrijk. Desondanks kan het wetboek van Napoleons broer Lodewijk Bonaparte, die zich van 1806 tot 1810 'Koning van Holland' mocht noemen, model staan voor de codificatiebeweging.
Auteur(s)W.J. Zwalve
Pagina413-415
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPerspectief
TitelDe constitutionele monarchie
CiteertitelAA 2009, 415
SamenvattingIn de eerste helft van de 19e eeuw was een constitutioneel monarch niet erg populair bij de collega's. In allerlei theoretische vertogen werd in dat tijdsgewricht verdedigd dat de moderne koning het zou moeten hebben van 'autocritas' (gezag) en om dat te krijgen moest een deel van de koninklijke macht ('potestas') worden ingeleverd. De meetste koningen in functie gaven echter de voorkeur aan een stevige portie 'potestas' en zij die dat niet deden en als constitutioneel monarch functioneerdenm, werden door de collega's weggezet als zwakke koningen en soms geconfronteerd met de grove aanduiding van Napoleon, die een vorst zonder macht kwalificeerde als een 'cochon engraissé'.
Auteur(s)D.J. Elzinga
Pagina415-417
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPerspectief
TitelDe Historische School in het privaatrecht. Misschien wisten zij alles
CiteertitelAA 2009, 417
SamenvattingFriedrich Carl von Savigny was een tegenstander van het modeverschijnsel van zijn tijd het recht, en dan vooral het privaatrecht, te codificeren. Dat modeverschijnsel was het gevolg van het achttiende eeuwse natuurrechtsdenken. Volgens het natuurrecht zou een rechtsstelsel louter en alleen op het verstand, de ratio, gebaseerd kunnen worden. Zo'n rechtsstelsel zou perfect zijn voor alle tijden en moest alleen nog even ontdekt worden om het voor eeuwig in wetgeving te kunnen vastleggen.
Auteur(s)F. Brandsma
Pagina417-420
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPerspectief
TitelDiephuis, Opzoomer, Land
CiteertitelAA 2009, 420
SamenvattingDiephuis, Opzoomer, Land, wie van de jongere generatie juristen kent hen nog? In Groningen is Diephuis wellicht bij de studenten bekend als naamgever van een juridisch dispuut zoals velen Napoleon slechts kennen als een merk cognac, maar veel verder zal de kennis niet gaan. Waarom moet de jurist ze dan kennen?
Auteur(s)J.H.A. Lokin
Pagina420-423
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbespreking
TitelEuropa verovert het privaatrecht. Boekbespreking Europees privaatrecht
CiteertitelAA 2009, 424
Auteur(s)J.W. van den Gronden , E.H. Hondius
Pagina424-426
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuwe boeken
TitelNieuwe boeken
CiteertitelAA 2009, 426
Pagina426-426
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws en agenda
TitelSymposium 'Internet en recht'
CiteertitelAA 2009, 428
Pagina428-428
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws en agenda
TitelUniversitair nieuws + Cursussen lezingen symposia e.d. + diversen
CiteertitelAA 2009, 429
Pagina429-431
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDe rechter
TitelDe rechter
CiteertitelAA 2009, 431
Auteur(s)J. van Muylwijck
Pagina431-431
Artikel aanvragenVia Praktizijn