Rechtspraak Sociale Verzekeringen

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Rechtspraak Sociale Verzekeringen
Datum 11-08-2009
Aflevering 8
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 17-04-2009, 07/3506 WAJONG
CiteertitelRSV 2009/182
SamenvattingIntrekking WAJONG-uitkering - TBS'er met ernstige persoonlijkheidsstoornis.
Samenvatting (Bron)Intrekking WAJONG-uitkering. TBS'er met ernstige persoonlijkheidsstoornis. De Raad is er niet van overtuigd dat de begeleiding door een jobcoach de problemen van appellant in een werksituatie in voldoende mate kan oplossen. Zo blijkt uit het Protocol Jobcoach, waarin de afspraken tussen het Uwv en de jobcoachbedrijven zijn neergelegd, dat de omvang van de begeleiding qua uren per week is beperkt en in de loop van de tijd afneemt. Het is de bedoeling dat de werknemer uiteindelijk zijn werk zelfstandig kan uitvoeren. Naar het oordeel van de Raad heeft het Uwv onvoldoende gemotiveerd waarom een jobcoach wel de gewenste resultaten met appellant zou kunnen behalen, waar dat de TBS-kliniek, ondanks de daar bestaande expertise en een jarenlange begeleiding van appellant, niet is gelukt.
Pagina645-648
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI2795
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 16-04-2009, 07/521 WAO
CiteertitelRSV 2009/183
SamenvattingWeigering WAO-uitkering toe te kennen - slechts twee geschikte functies voor betrokkene te duiden.
Samenvatting (Bron)Weigering WAO-uitkering toe te kennen. Met de rechtbank is de Raad van oordeel dat er geen aanknopingspunten zijn voor het oordeel dat het voor gedaagde opgestelde belastbaarheidspatroon onjuist is. Gedaagde was bij de aanvang van zijn werkzaamheden als technisch onderhoudsmedewerker ten gevolge van de voor hem geldende beperkingen ongeschikt voor dat werk. De Raad kan appellant niet volgen waar deze stelt dat gedaagde op grond van het bepaalde in artikel 18, eerste lid, van de WAO op de in geding zijnde datum niet arbeidsongeschikt was. Op grond van artikel 9, aanhef en onder a, van het op die datum toepasselijke Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten, dient een dergelijke beoordeling plaats te vinden aan de hand van ten minste drie verschillende in Nederland uitgeoefende functies. Nu appellant voor gedaagde slechts twee geschikte functies kan aanwijzen, is een beoordeling op deze grondslag in strijd met genoemde bepaling. Nu ook bij de aanvang van gedaagdes verzekering ingevolge de WAO slechts twee functies waren aan te wijzen die door gedaagde konden worden vervuld, moet worden vastgesteld dat gedaagde op dat moment al volledig arbeidsongeschikt was.
Pagina648-650
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI3523
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 23-04-2009, 07/1658 WAO
CiteertitelRSV 2009/184
SamenvattingMedisch onderzoek - geen registratie als verzekeringsarts.
Samenvatting (Bron)Toename arbeidsongeschiktheid uit andere oorzaak. Medisch onderzoek in het buitenland door een niet-geregistreerd verzekeringsarts. (systematiek) Artikel 37 WAO. Systematiek WAO. Schending redelijke termijn.
Pagina650-653
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI3430
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 01-05-2009, 07/5143 WAO + 08/6493 WAO
CiteertitelRSV 2009/185
SamenvattingSchatting - toiletvoorziening - servicechauffeur.
Samenvatting (Bron)Herziening WAO-uitkering. Bij nader besluit gewijzigd ivm verhoging maatman. Voldoende medische grondslag. Juiste beperkingen in acht genomen. Appellant heeft bij het verschonen een toilet nodig heeft met een fonteintje in één ruimte, waarin ook een afsluitbare afvalbak is geplaatst. De inrichting van een dergelijke toiletvoorziening, die voldoet aan de door de patiëntenvereniging in de folder Stoma en werk beschreven eisen, mag van een werkgever worden verwacht. In de geduide functie van een fulltime werkende chauffeur, die nagenoeg de gehele werkdag onderweg is, volstaat een voorziening van de werkgever niet. Het Uwv heeft niet nagegaan of de onderhavige servicechauffeur bij de klanten van zijn werkgever gebruik kan maken van de toiletvoorzieningen aldaar en of deze voorzieningen voldoen aan de daaraan voor een stomapatiënt te stellen eisen. De enkele vaststelling dat de servicechauffeur zich beroepshalve vele malen per dag in toiletten bevindt, is naar het oordeel van de Raad onvoldoende om de functie als voor appellant geschikt te accepteren. Er resteren slechts 2 passende functies. Vernietiging besluiten. Raad voorziet zelf. Wettelijke rente.
Pagina653-656
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI3000
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 01-05-2009, 08/790 WAO
CiteertitelRSV 2009/186
SamenvattingIntrekking WAO-uitkering - theoretische schatting - niet verplicht geduide functies uit te oefenen - persoonlijke geloofsovertuiging.
Samenvatting (Bron)Intrekking WAO-uitkering. Voldoende zorgvuldig medische onderzoek. Geen medische gegevens overgelegd die aanknopingspunten kunnen bieden voor het standpunt dat het Uwv op de datum in geding onvoldoende rekening heeft gehouden met de beperkingen van appellant. Voldoende toegelicht dat de geduide functies voor appellant geschikt zijn. Ten aanzien van de passendheid van een functie waarin wordt gewerkt met vleesproducten, dat ingevolge artikel 18 van de WAO bij een theoretische schatting wordt uitgegaan van alle algemeen geaccepteerde arbeid waartoe de werknemer met zijn krachten en bekwaamheden in staat is. De persoonlijke geloofsovertuiging van de werknemer speelt hierin geen rol. Evenals de rechtbank in de aangevallen uitspraak heeft overwogen, acht de Raad hierbij van belang dat de werknemer bij een theoretische schatting niet verplicht wordt de geduide functies daadwerkelijk uit te oefenen.
Pagina656-658
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI3119
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 06-05-2009, 07/4796 WIA
CiteertitelRSV 2009/187
SamenvattingSchatting - resterende verdiencapaciteit - praktische schatting op feitelijk verrichte arbeid - schattingsbesluit niet strijdig met art. 6 WIA.
Samenvatting (Bron)Weigering WIA-uitkering toe te kennen. Naar aanleiding van wat appellante daaromtrent heeft aangevoerd, ziet de Raad geen grond om te oordelen dat artikel 9, aanhef en onder h, van het Schattingsbesluit in strijd is met artikel 6 van de Wet WIA. Het is niet aan de bestuursrechter om een beslissing te geven over de vraag of die bepaling bijdraagt aan een doel dat de wetgever voor ogen heeft gehad bij het in het leven roepen van de Wet WIA. Appellantes verwijzing naar het stelsel neergelegd in artikel 56 van de Wet WIA treft geen doel. Dat artikel bevat voorschriften ter bepaling van het moment waarop het recht op een uitkering in verband met werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA-uitkering) eindigt. Die bepaling is derhalve niet van toepassing op een verzekerde als appellante die in een geheel andere positie verkeert omdat voor haar geen recht op een Wet WIA-uitkering is ontstaan.
Pagina658-659
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI3817
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 07-05-2009, 07/3796 WAJONG
CiteertitelRSV 2009/188
SamenvattingExport uitkering - hardheidsclausule - eigen keuze.
Samenvatting (Bron)Afwijzing verzoek van appellant om vast te stellen dat hij, in het geval hij met zijn ouders naar Griekenland verhuist, zijn Wajong-uitkering kan behouden. Appellant is aangewezen op volledige verzorging door zijn ouders. Geen sprake van een onbillijkheid van overwegende aard. Niet gebleken dat de verhuizing van de moeder van appellant naar Griekenland noodzakelijk is.
Pagina659-661
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI3991
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 13-05-2009, 07/5235 WAO
CiteertitelRSV 2009/189
SamenvattingIngangsdatum van de heropening van de WAO-uitkering van betrokkene na detentie.
Samenvatting (Bron)Ingangsdatum van de heropening van de WAO-uitkering van betrokkene na detentie. In verband met de detentie van betr. is de WAO-uitkering ingetrokken. Door het Gerechtshof is betr. ontslagen van rechtsvervolging en is TBS opgelegd. Drie jaar later vraagt betr. om heropening WAO-uitkering. De Raad ziet geen grond voor het oordeel dat de voorliggende zaak buiten het toepassingsbereik valt van artikel 47b van de WAO. Anders dan betrokkene kennelijk betoogt, ziet dit artikel naar tekst en strekking op een geval als hier aan de orde. Appellant betoogt terecht dat de rechtbank niet heeft onderkend dat - het hier van overeenkomstige toepassing zijnde - artikel 35, tweede lid, van de WAO er in het algemeen aan in de weg staat om met langere terugwerkende kracht dan een jaar, te rekenen vanaf de datum van aanvraag, arbeidsongeschiktheidsuitkering te verlenen. Ten aanzien van betrokkene doet zich geen bijzonder geval voor. De Raad stelt evenwel vast dat artikel 35 van de WAO door appellant niet aan het bestreden besluit ten grondslag is gelegd. Dit leidt tot de conclusie dat de rechtbank, zij het op andere gronden, het bestreden besluit terecht heeft vernietigd. In zoverre tast appellant de aangevallen uitspraak vergeefs aan. De Raad laat de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit in stand.
Pagina661-664
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI4064
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 02-05-2009, 08/3778 WIA
CiteertitelRSV 2009/190
SamenvattingSchatting - resterende verdiencapaciteit - pratische schatting op feitelijk verrichte arbeid - schattingsbesluit niet strijdig met art. 6 WIA.
Samenvatting (Bron)Weigering WIA-uitkering toe te kennen. Ten aanzien van de arbeidskundige grondslag van het bestreden besluit overweegt de Raad het volgende. Zoals de Raad meermalen heeft overwogen (zie onder meer zijn uitspraak van 4 november 2003, LJN AN9746), acht de Raad het in geval van een schatting in aansluiting op het einde van de wachttijd geoorloofd dat in de loop van de procedure nieuwe functies worden geselecteerd en op basis daarvan een aangepaste schatting wordt verricht. De Raad ziet geen aanleiding voor het oordeel dat dit voor een schatting op grond van de Wet WIA anders zou zijn. Het beroep op het vertrouwensbeginsel slaagt niet.
Pagina664-666
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI5946
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 27-05-2009, 06/528 WAZ
CiteertitelRSV 2009/191
SamenvattingWeigering WAZ-uitkering - overschrijding normaal arbeidsvermogen - beeldschermgebruik.
Samenvatting (Bron)Weigering WAZ-uitkering toe te kennen, omdat appellant geschikt is voor de maatgevende arbeid. In beginsel als maatman aanmerken degene die dezelfde arbeid verricht in dezelfde omvang als de verzekerde laatstelijk verrichtte voor het intreden van de arbeidsongeschiktheid, tenzij de omvang van de verrichte arbeid als excessief moet worden aangemerkt. Daarbij dient een zekere objectivering plaats te vinden. Appelant was werkzaam aan een computersysteem voor de beurshandel. Volgens zijn eigen opgave was hij 12 tot 15 uren per dag aan een aantal beeldschermen gekluisterd. Uwv heeft zich terecht op het standpunt gesteld dat appellant met een deel van zijn werkzaamheden door de combinatie van werktijden en werkbelasting - gezien ook zijn leeftijd - de grens van zijn normale arbeidsvermogen heeft overschreden, zodat het Uwv dit deel daarom terecht excessief heeft aangemerkt en niet heeft meegenomen bij de vaststelling van de omvang van de maatgevende arbeid. Met inachtneming van zijn medische beperkingen is appellant geschikt te achten voor zijn werkzaamheden in een normaal arbeidspatroon. Overschrijding redelijke termijn met heropening onderzoek.
AnnotatorM. van Kleef
Pagina666-669
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI6155
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekWerkloosheid
TitelCentrale Raad van Beroep, 27-05-2009, 08/2266 WW
CiteertitelRSV 2009/192
SamenvattingOverneming betalingsverplichtingen - latere opzegging als gevolg van hoger beroep tegen faillietverklaring - bevoegdheid tot aanwijzen eerdere opzegging terecht gebruikt.
Samenvatting (Bron)Overname betalingsverplichtingen na faillissement. Vaststelling van de dag van opzegging. Faillissementsdatum.
Pagina670-671
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI5948
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPremie en verzekeringsplicht
TitelCentrale Raad van Beroep, 09-06-2009, 08/665 CSV + 08/666 CSV
CiteertitelRSV 2009/193
SamenvattingPremiekorting arbeidsgehandicapte.
Samenvatting (Bron)Premiekorting arbeidsgehandicapten. Met de in de artikelen 79b, derde lid, van de WAO en 82a, derde lid, van de WW opgenomen zinsnede het loon van de werknemer wordt gedoeld op het brutoloon sociale verzekeringen. Dat het Uwv geen hoger beroep heeft ingesteld tegen een andere uitspraak, inhoudende dat dient te worden uitgegaan van het brutoloon, leidt de Raad, voor een eigen beoordeling in dit geding in hoger beroep geplaatst, niet tot een ander oordeel.
Pagina672-673
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI7359
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPremie en verzekeringsplicht
TitelHoge Raad, 15-05-2009, 08/02966
CiteertitelRSV 2009/194
SamenvattingCassatieberoep tegen uitspraken CRvB mogelijk in verband met ommissie in het overgangsrecht.
Samenvatting (Bron)Cassatieberoep tegen uitspraken van de CRvB. Overgangsrecht Invoeringswet Wet financiering sociale verzekeringen.
Pagina673-674
UitspraakECLI:NL:HR:2009:BI3759
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPremie en verzekeringsplicht
TitelHoge Raad, 19-06-2009, 08/01602
CiteertitelRSV 2009/195
SamenvattingIndeling in sector Bouwbedrijf terecht vastgesteld.
Samenvatting (Bron)Artikel 96, lid 1, Wfsv / artikel 97l, lid 1, WW. Sectorindeling werknemersverzekeringen. Indeling naar aard van de verrichte werkzaamheden en op basis van de functie die de (onderneming van) de werkgever in het maatschappelijk verkeer vervult.
Pagina674-686
UitspraakECLI:NL:HR:2009:BG5387
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep, 14-04-2009, 07/4885 WWB + 07/4886 WWB
CiteertitelRSV 2009/196
SamenvattingIntrekking bijstand - niet gerechtvaardigde inbreuk op huisrecht - resultaten van huisbezoek onrechtmatig verkregen - causaal verband tussen huisbezoek en resultaten van onderzoek ter verificatie van de tijdens huisbezoek verkregen informatie.
Samenvatting (Bron)Onaangekondigd huisbezoek. Geen "informed consent". Onrechtmatig verkregen bewijs. Bijstandsuitkering wordt gecontinueerd, dus nieuwe aanvraag is niet aan de orde. Kostenveroordeling in bezwaar, beroep en hoger beroep.
AnnotatorR. Stijnen
Pagina686-693
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI4324
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep, 21-04-2009, 08/424 WWB
CiteertitelRSV 2009/197
SamenvattingWisselende inkomsten - signaal - terugvordering - zesmaanden-jurisprudentie.
Samenvatting (Bron)Herziening bijstandsuitkering. Terugvordering. Was College bevoegd terug te vorderen. De zesmaanden-jurisprudentie houdt in dat de bevoegdheid van een bestuursorgaan om onverschuldigd betaalde uitkeringen terug te vorderen in tijd wordt beperkt indien niet adequaat wordt gereageerd op signalen van een betrokkene waaruit kan worden afgeleid dat te veel of ten onrechte uitkering wordt verstrekt. De ontvangen mededeling van appellante dat haar netto-inkomen uit werk wisselend is en maandelijks wordt opgegeven, in samenhang met de maandelijks ingezonden inkomstenverklaringen, hadden een duidelijk signaal moeten vormen dat het op de bijstand in mindering gebrachte (vaste) bedrag aan te korten inkomsten niet correct was vastgesteld.
AnnotatorK.W. Bruggeman
Pagina693-697
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI2112
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep, 12-05-2009, 07/5712 WWB + 09/1061 WWB
CiteertitelRSV 2009/198
SamenvattingCombinatie lagere toeslag en schoolverlaterskorting - bijstand na toepassing korting lager dan normbedrag WSF 2000 - afstemming.
Samenvatting (Bron)Bijstand aan schoolverlater, verlaging volgens Toeslagenverordening (schoolverlaterkorting), terugval in inkomen, individuele afstemming.
Pagina697-700
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI5349
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep, 19-05-2009, 07/4236 WWB
CiteertitelRSV 2009/199
SamenvattingIntrekking en terugvordering van bijstand - geen bijstand door raadsman bij verhoor - gezamenlijke huishouding - zorgbehoefte.
Samenvatting (Bron)Intrekking en terugvordering bijstand-gezamenlijke huishouding beroep op EHRM-arresten Salduz en Panovits. Geen recht op aanwezigheid advocaat bij verhoor sociale recherche. Vanwege gezamenlijke huishouding terecht bijstand ingetrokken en teruggevorderd. Geen sprake van verboden discriminatie op grond van art. 26 IVBPR. Geen sprake van zorgbehoefte, zodat uitzonderingscategorie niet aan de orde is.
Pagina700-703
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI6036
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep, 19-05-2009, 07/4364 WWB
CiteertitelRSV 2009/200
SamenvattingTerugvordering bijzondere bijstand - toekenning arbeidsongeschiktheidsuitkering over bijstandsperiode - verrekening - verkregen middelen.
Samenvatting (Bron)Intrekking bijstand en bijzondere bijstand wegens toekenning Wajong-uitkering, uitkering ingevolde de Toeslagenwet en alleenstaande ouderkorting. De Raad stelt (...) vast dat het Uwv de aan appellante toekomende uitkering en toeslag over de periode van 20 maart 2005 tot en met 30 april 2006 niet aan haar, maar - bij wijze van verrekening - aan het College heeft betaald, nadat het College opgave had gedaan van de over deze periode verstrekte bijstand. Daaraan kan de Raad geen andere gevolgtrekking verbinden dan dat appellante ook na de toekenning van de Wajong-uitkering met toeslag feitelijk niet de beschikking heeft gekregen over middelen met betrekking tot de periode van 20 maart 2005 tot en met 30 april 2006 en daarover ook niet redelijkerwijs kon beschikken.
Pagina703-705
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI6829
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep, 19-05-2009, 08/515 WWB
CiteertitelRSV 2009/201
SamenvattingHoofdelijke aansprakelijkheid terugbetaling bijstand - besluit tot mede-terugvordering.
Samenvatting (Bron)Intrekking en terugvordering bijstandsuitkering. Schending inlichtingenverplichting. Gezamelijkehuishouding. Anders dan het College en de rechtbank is de Raad van oordeel dat voornoemde brief van de datum in geding gezien de inhoud geen kenbaar besluit in de zin van artikel 1:3 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bevat om de gemaakte kosten van bijstand ingevolge artikel 59, tweede lid, van de WWB mede van appellante terug te vorderen. De Raad stelt vast dat het College bij het besluit van de datum in geding het gemaakte bezwaar terecht, zij het op onjuiste gronden, niet-ontvankelijk heeft verklaard. Voorts stelt de Raad vast dat de rechtbank het beroep tegen het besluit van de datum in geding terecht, zij het eveneens op onjuiste gronden, ongegrond heeft verklaard, zodat de aangevallen uitspraak voor bevestiging in aanmerking komt.
Pagina705-706
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI6945
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelGerechtshof 's-Gravenhage, 16-06-2009, 105.005.909/01
CiteertitelRSV 2009/202
SamenvattingGrondslag bevoegdheid onaangekondigde huisbezoeken - vordering tot uitvaardiging van landelijk geldende procedure inzake uitvoering huisbezoeken - taak rechter.
Pagina706-709
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep, 16-06-2009, 07/6246 WWB + 09/2469 WWB
CiteertitelRSV 2009/203
SamenvattingNaderhand verkregen middelen - vaststelling vermogen - na peildatum ontstane schulden.
Samenvatting (Bron)Intrekking bijstandsuitkering.Terugvordering bijstandsuitkering. In aanmerking te nemen middelen. Aandeel in de huwelijksgoederengemeenschap. Nu de aanspraak van betrokkene is ontstaan voor de aanvang van de bijstand dient bij de vaststelling van het vrij te laten vermogen te worden uitgegaan van de datum met ingang waarvan bijstand werd verstrekt. Daarin ligt tevens besloten dat na de peildatum voor het vaststellen van het vermogen ontstane schulden niet van invloed zijn op de hoogte van het voor de toepassing van artikel 58, eerste lid, aanhef en onder f, ten eerste, van de WWB in aanmerking te nemen bedrag (zie onder meer de uitspraak van 10 juni 2008, LJN BD4661). De gestelde schulden dienen bij de vaststelling van het vermogen buiten beschouwing te blijven.
Pagina709-711
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI9946
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep, 23-06-2009, 07/6506 WWB
CiteertitelRSV 2009/204
SamenvattingAanvraag bijstand - buiten behandeling stellen zonder waarschuwing.
Samenvatting (Bron)Het zonder waarschuwing buiten behandeling stellen van een aanvraag is in strijd met de in acht te nemen zorgvuldigheid
Pagina711-713
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BJ0929
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStudiefinanciering
TitelCentrale Raad van Beroep, 19-06-2009, 08/2379 WSF
CiteertitelRSV 2009/205
SamenvattingDebiteur - draagkrachtmeting.
Samenvatting (Bron)Afwijzing verzoek om toepassing van de zogeheten Ritzenregeling. Omdat de Ritzenregeling onlosmakelijk is verbonden met een aanvraag om draagkrachtmeting en draagkrachtmeting niet meer kan plaatsvinden omdat alle termijnen reeds zijn vervallen. Met de rechtbank is de Raad van oordeel dat niet is gebleken dat onverkorte toepassing van de Wsf 2000 heeft geleid tot een onbillijkheid van overwegende aard op grond waarvan de IB-Groep niet in redelijkheid heeft kunnen weigeren om toepassing te geven aan de hardheidsclausule. In de Wsf 2000 is met de draagkrachtmeting een regeling opgenomen voor die gevallen waarin de ex-studerende niet in staat is zijn studieschuld af te lossen. Deze regeling heeft mede tot doel het ontstaan van studieschulden te voorkomen in die gevallen waarin de aflossing een te grote last is. De wetgever heeft uitdrukkelijk niet gekozen voor een systeem waarin om kwijtschelding van reeds ontstane studieschulden kan worden gevraagd.
Pagina714-715
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI9621
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStudiefinanciering
TitelCentrale Raad van Beroep, 19-06-2009, 08/3413 WTOS
CiteertitelRSV 2009/206
SamenvattingPeiljaarverlegging - normale inkomensschommeling.
Samenvatting (Bron)Afwijzing verzoek om de berekening van het toetsingsinkomen in de zin van artikel 2.24 van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) te baseren op zijn inkomen in 2005 in plaats van op zijn inkomen in het peiljaar 2004. Uit de jurisprudentie, van de Raad zoals neergelegd in onder andere de uitspraak van 29 maart 2002, LJN AE3761, vloeit voort dat ter beantwoording van de vraag welke inkomensschommelingen in het algemeen normaal moeten worden geacht bij de gekozen wijze van inkomensverwerving, in elk geval in ogenschouw moeten worden genomen de aard van de gebeurtenissen die aan de inkomensschommelingen ten grondslag liggen, in relatie tot de gekozen wijze van inkomensverwerving, en de mate waarin bij de gekozen wijze van inkomensverwerving inkomensschommelingen plegen voor te komen. Naar het oordeel van de Raad heeft de IB-Groep zich in het bestreden besluit terecht en op goede gronden op het standpunt gesteld dat de inkomensdaling tot de normale risicos behoort bij de door appellant gekozen wijze van inkomensverwerving. Ten aanzien van appellants beroep op de hardheidsclausule als bedoeld in artikel 11.4, eerste lid, van de WTOS heeft de rechtbank geoordeeld dat zich geen situatie voordoet die de IB-Groep ertoe had moeten brengen om de wet met toepassing van deze bepaling buiten toepassing te laten. De Raad onderschrijft deze overwegingen en maakt deze tot de zijne
Pagina715-716
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI9740
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStudiefinanciering
TitelCentrale Raad van Beroep, 19-06-2009, 08/4763 WTOS
CiteertitelRSV 2009/207
SamenvattingTe late aanvraag - hardheidsclausule - beleid IB-Groep.
Samenvatting (Bron)Afwijzing aanvraag van appellant om ten behoeve van zijn zoons een tegemoetkoming in de onderwijsbijdrage en schoolkosten voor het schooljaar 2005 - 2006 te verlenen, zulks onder handhaving als reden voor de afwijzing dat op tegemoetkoming geen recht bestaat, aangezien de aanvraag te laat is ingekomen. In artikel 11.4 van de Wtos is bepaald dat de IB-Groep voor bepaalde gevallen de wet buiten toepassing kan laten of daarvan kan afwijken voor zover toepassing gelet op het belang dat deze wet beoogt te beschermen, zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard. Naar het oordeel van de Raad worden met het aldus geformuleerde en gehanteerde beleid de grenzen van een redelijke beleidsbepaling niet overschreden en kan een in overeenstemming met dit beleid genomen besluit in beginsel de rechterlijke toets doorstaan. Betrokkene kan aan dat beleid geen aanspraak ontlenen. Uit de geschetste omstandigheden komt niet naar voren dat appellant niet (op enig moment) in staat is geweest de aanvraag tijdig in te dienen of iemand anders, bijvoorbeeld zijn partner die op hetzelfde adres woont als hij, te vragen dat voor hem te doen of hem daarbij te helpen.
Pagina716-718
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI9750
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBeroepsrecht
TitelCentrale Raad van Beroep, 01-04-2009, 07/1689 AWBZ
CiteertitelRSV 2009/208
SamenvattingBelanghebbende - zorgkantoor - scheiding indicatie en realisering zorg.
Samenvatting (Bron)Zorgkantoor geen belanghebbende bij indicatiebesluit. Besluitvorming over de indicatiestelling is voorbehouden aan CIZ en de besluitvorming over de realisering - in natura dan wel in de vorm van een PGB - aan het uitvoeringsorgaan bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder h van de AWBZ, onderscheidenlijk aan het zorgkantoor. Door deze scheiding van taken en bevoegdheden oordeelt de Raad dat de aan Zorgkantoor toevertrouwde belangen ter zake van de verlening van PGBs als zodanig niet rechtstreeks betrokken zijn bij het besluit tot indicatiestelling van de zorg van een verzekerde. Het innemen van een ander standpunt over de aan het Zorgkantoor opgedragen taak, zou betekenen dat de bevoegdheidsverdeling tussen het indicatieorgaan en het zorgkantoor wordt doorkruist.
Pagina718-721
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BH9439
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStudiefinanciering
TitelCentrale Raad van Beroep, 16-04-2009, 06/4445 WAO
CiteertitelRSV 2009/209
SamenvattingWeigering toekenning WAO-uitkering in strijd met rechtszekerheidsbeginsel. Overschrijding redelijke termijn.
Samenvatting (Bron)Zeven jaar feitelijk WAO-uitkering betaald. Geen sprake van voorschot. Weigering in 2005 om per 24-11-1994 WAO-uitkering toe te kennen is in strijd met rechtszekerheidsbeginsel. Overschrijding redelijke termijn.
Pagina721-724
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI3426
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBeroepsrecht
TitelCentrale Raad van Beroep, 12-05-2009, 08/803 ALGEM
CiteertitelRSV 2009/210
SamenvattingProceskosten-beroepsmatig verleende rechtsbijstand.
Samenvatting (Bron)Beroepsmatig verleende rechtsbijstand.
Pagina724-726
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI4370
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBeroepsrecht
TitelCentrale Raad van Beroep, 04-06-2009, 08/4444 WAZ + 08/5229 WAZ
CiteertitelRSV 2009/211
SamenvattingOverschrijding redelijke termijn - na vernietiging door rechtbank hernieuwde behandeling van bezwaar en beroep - redelijke termijn van twee jaar voor procedure als geheel - in hoger beroep geen aanvullende schadevergoeding indien sinds uitspraak van de rechtbank niet meer dan twee jaar zijn verstreken.
Samenvatting (Bron)Maatmaninkomen zelfstandige conform jurisprudentie. Niet aansluiten bij voor werknemers geldende CAO in de sector waarin hij als zelfstandige werkzaam was. Schending redelijke termijn. Verzoek om schadevergoeding tweede rechtbankprocedure. Lengte redelijke termijn. Rechtbank vernietigt besluit op bezwaar, tegen nieuw besluit op bezwaar volgt beroep.
Pagina726-729
UitspraakECLI:NL:CRVB:2009:BI8665
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNationale ombudsman
TitelNationale Ombudsman, 06-04-2009, 2009/068
CiteertitelRSV 2009/212
SamenvattingVerbod misbruik van bevoegdheden; gegevensverstrekking; geheimhoudingsplicht.
Pagina730-730
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNationale ombudsman
TitelNationale Ombudsman, 23-04-2009, 2009/073
CiteertitelRSV 2009/213
SamenvattingGewerkte verwachtingen; belang van vastleggen van gemaakte afspraken.
Pagina730-731
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNationale ombudsman
TitelNationale Ombudsman, 14-05-2009, 2009/094
CiteertitelRSV 2009/214
SamenvattingRespecteren hoorwens klager door UWV.
Pagina731-732
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNationale ombudsman
TitelNationale Ombudsman, 26-05-2009, 2009/105
CiteertitelRSV 2009/215
SamenvattingVerstrekken adequate informatie; regelingen van andere bestuursorganen; verantwoordelijkheid bestuursorgaan.
Pagina732-734
Artikel aanvragenVia Praktizijn