Rechtsgeleerd Magazijn Themis

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Rechtsgeleerd Magazijn Themis
Datum 22-12-2009
Aflevering 6
RubriekRedactionele kanttekeningen
TitelDe geboorte van het recht uit de geest van de tragedie
CiteertitelRMThemis 2009, p. 233
SamenvattingNietzsche is ons vóór geweest. Die Geburt der Tragödie aus dem Geiste der Musik: '[...]'. De beeldende kunst van Apollo streeft naar heldere, welgevormde contouren, zoals in de Cnidische Venus van Praxisteles. In de unbildliche kunst van Dionysus heerst de roes, de onbeheerste extase, waarin alle onderscheid naar rang en stand is uitgewist, zoals in De begrafenis van de Sardine, een carnavalstafereel van Goya.
Auteur(s)J.H. Nieuwenhuis
Pagina233-235
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe toren van Babel
CiteertitelRMThemis 2009, p. 236
SamenvattingEr is al zoveel gedebatteerd over de 'formele rechtskracht' dat men zich af kan vragen wat een artikel in het Rechtsgeleerd Magazijn Themis daar nog aan toe kan voegen. Daarom kies ik in deze bijdrage een andere invalshoek. Mijn vertrekpunt is de veronderstelling dat veel van het debat in feite spraakverwarring is. De meningsverschillen worden veroorzaakt door het gebruik van het begrip 'formele rechtskracht' voor verschillende verschijnselen. Ontleding van de 'formele rechtskracht' in vier afzonderlijke regels laat zien dat het merendeel van de argumenten vóór de formele rechtskracht ziet op drie van de vier regels, terwijl de tegenargumenten zich met name richten tegen de vierde regel, die ik zal aanduiden als 'de leer van de formele rechtskracht'. Vervolgens zal ik onderzoeken welke gedachten aan de leer van de formele rechtskracht ten grondslag liggen. Dit blijkt in feite alleen de specialisatiegedachte te zijn, die inhoudt dat slechts de bestuursrechter de rechtmatigheid van appellabele besluiten dient te beoordelen. Omdat deze gedachte lijkt te berusten op een perceptie van ons bestuursprocesrecht die niet strookt met de werkelijkheid, doe ik aan het slot van deze bijdrage een tweetal suggesties om de bezwaren van de leer van de formele rechtskracht weg te nemen of ten minste te beperken.
Auteur(s)C.N.J. Kortmann
Pagina236-253
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHet 'condicio sine qua non'-verband bij de schending van een zorgvuldigheidsverplichting: enige wegen naar Rome
CiteertitelRMThemis 2009, p. 254
SamenvattingIn beginsel rust op degene die schadevergoeding vordert de plicht te stellen en bij een voldoende gemotiveerde betwisting aannemelijk te maken dat zijn schade het gevolg is van de gebeurtenis waar de aansprakelijkheid van de schuldenaar op berust. Schade waarvoor het bestaan van een 'condicio sine qua non'-verband in rechte niet kan worden vastgesteld, komt niet voor vergoeding in aanmerking. Met name indien meer factoren hebben bijgedragen aan het ontstaan van de schade kan onzekerheid bestaan over c.s.q.n.-verband. Er kan zich dan een situatie voordoen waarin noch eiser, noch gedaagde zijn stelling kan bewijzen en het uiteindelijk aankomt op de vraag bij wie het bewijsrisico ligt.
Auteur(s)A.J.P. Schild
Pagina254-264
LinkVolledige tekst artikel (leidenuniv.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbeschouwingen
TitelJ.C.M. Couzijn, Kans op cassatie in strafzaken
CiteertitelRMThemis 2009, p. 265
Auteur(s)T. Kooijmans
Pagina265-269
LinkVolledige tekst artikel (uvt.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbeschouwingen
TitelS.J. Mol-Verver, De ondernemingswinstbelasting. Een zoektocht naar een rechtsvormneutrale wijze van winstbelasting
CiteertitelRMThemis 2009, p. 269
Auteur(s)G.T.K. Meussen
Pagina269-272
LinkVolledige tekst artikel (ru.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbeschouwingen
TitelA. Tollenaar, Gemeentelijk beleid en beleidsregels. De toegevoegde waarde van beleidsregels voor de kwaliteit van de gemeentelijke beschikkingverlening
CiteertitelRMThemis 2009, p. 272
Auteur(s)J.L.W. Broeksteeg
Pagina272-276
LinkVolledige tekst artikel (ru.nl)
LinkVolledige tekst proefschrift (rug.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn