Ars Aequi

Uitgever Stichting Ars Aequi
Tijdschrift Ars Aequi
Datum 15-05-2010
Aflevering 5
RubriekOpinie
TitelSee you in e-court?
CiteertitelAA 2010, 301
SamenvattingSinds januari van dit jaar is e-Court, de eerste 'internetrechtbank' in Nederland actief. De stichting e-court wil geschillen binnen acht weken en tegen lagere kosten dan de overheidsrechtspraak beslechten. E-Court behandelt naar eigen zeggen veelvoorkomende civiele zaken voor kleine en middelgrote ondernemingen en particulieren.
Auteur(s)M. Klompers , M. van Rest
Pagina301-301
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHerschrijf het recht
TitelNaar een republikeinse grondwet
CiteertitelAA 2010, 302
SamenvattingDe bedoeling van 'Herschrijf het recht' is, zo werd mij duidelijk toen mijn medewerking werd gevraagd aan deze rubriek, om auteurs de vraag voor te loeggen: 'Als u één ding aan het recht zou mogen veranderen, wat zou dat zijn, en waarom? De bijdrage die wij hierbij voor ogen hebben is een opinie en bijvoorbeeld niet een wetenschappelijk stuk waarin een uitputtende beschrijving wordt gegeven van het geldende recht met een uitgebreid notenapparaat.'
Auteur(s)H. Warmelink
Pagina302-303
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelVoorkomen is beter dan genezen, ook tijdens zwangerschap
CiteertitelAA 2010, 304
SamenvattingDe vanuit Frankrijk overgewaaide amuse gueule of, om het iets hoffelijker te zeggen, amuse bouche is een verrassinkje bedoeld om de mond te plezieren. Maar maakt dit hapje nu onderdeel uit van de maaltijd, waarmee het onlosmakelijk lijkt te zijn verbonden? Of is het een zelfstandige versnapering te nuttigen bij een aperatief? De meningen hierover lopen uiteen.
Auteur(s)A.C. Hendriks
Pagina304-306
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerdieping
TitelModernisering van het effectenverkeer? Voorstel tot een beperkte verplichte dematerialisatie van effecten
CiteertitelAA 2010, 307
SamenvattingWanneer je bij het plaatselijk kantoor van een willekeurige bank vraagt om een paar aandelen Shell, KPN of Philips, word je waarschijnlijk meewarig aangekeken. De tijd dat dergelijke aandelen in fysieke vorm werden verhandeld ligt ver achter ons. Tegenwoordig vindt de handel vrijwel geheel plaats langs de girale weg. Het fysieke aandeel is echte (nog) niet verdwenen. Een groot aantal giraal verhandelde aandelen wordt nog steeds in onderliggende (toonder-)stukken vertegenwoordigd. Aan het uitgeven en bewaren van deze stukken zijn kosten en veiligheidsrisico's verbonden. Ter modernisering van het effectenverkeer wordt gezocht naar oplossingen om het aantal stukken te verminderen, ofwel dematerialiseren.
Auteur(s)G.V. Naber
Pagina307-318
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelDe professor en de kleine lettertjes... et ferroviis batavis scriptum est vigilantibus
CiteertitelAA 2010, 319
SamenvattingDe kleine lettertjes van het contract - zij worden gewoonlijk niet gelezen. Inde lacrimae, want wie de lettertjes wél leest, ziet wat hem boven het hoofd hangt en zal niet tekenen.
Auteur(s)E. Hondius
Pagina319-319
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelDe zorgplicht van beleggingsadvisuers en de visie van de AFM
CiteertitelAA 2010, 320
SamenvattingHet jaar 2009 stond in het teken van de kredietcrisis. Op 9 maart 2009 daalde de AEX tot een historisch dieptepunt van 194,99 punten. Waar beurskoersen dalen wordt verlies geleden. Ongetwijfeld hebben in 2009 ook veel particuliere beleggers (aanzienlijke) verliezen geleden.
Auteur(s)A. Ettema , J. Lemstra
Pagina320-324
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelOvermacht bij een overmaat aan ramp
CiteertitelAA 2010, 325
SamenvattingIn januari jl. werd ongeveer het armste land ter wereld, Haïti, getroffen door een allesverwoestende aardbeving. De totale ontberingen, het nooit eerder vertoonde dodental, de uitbraak van een grote honger en van ziekten, en alles wat maar eigenlijk vreselijk is bleef de overlevenden niet gespaard.
Auteur(s)C. Kelk
Pagina325-325
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerdieping
TitelVersnelling van infrastructurele en bouwprojecten: de crisis- en herstelwet voorbij?
CiteertitelAA 2010, 326
SamenvattingZo lang als het in Nederland vaak duurt om infrastructurele projecten en andere grote bouwprojecten van de grond te krijgen, zo snel kwam het voorstel voor de Crisis- en Herstelwet tot stand. Het idee voor een dergelijke wet ontstond in het vroege voorjaar van 2009 en al op 15 september 2009 konden de Regels met betrekking tot de versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en Herstelwet of CHW) bij de Tweede Kamer worden ingediend.
Auteur(s)T. Barkhuysen , C.N.J. Kortmann
Pagina326-334
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelWorld on Line: aansprakelijkheid 'issuer' en syndicaatsleider(s) voor misleidende informatie bij eerste uitgifte van aandelen
CiteertitelAA 2010, 336
SamenvattingHoge Raad 27 november 2009, LJN: BH2162 (VEB en Stichting VEB-Actie WOL tegen World on Line International N.V., ABN AMRO Bank N.V. en Goldman Sachs International).
Auteur(s)M.J.G.C. Raaijmakers
Pagina336-343
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekWetgeving
TitelDe wet deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade
CiteertitelAA 2010, 344
SamenvattingDe afwikkeling van letsel- en overlijdensschade kan ingewikkeld zijn en lang duren. Dit wordt door veel slachtoffers als belastend ervaren. De reden voor de lange duur van de afwikkeling van letselscahde ligt voor een deel in de aard van de schade. De omvang van letselschade kan immers pas worden vastgesteld wanneer het slachtoffer is genezen dan wel wanneer de schade niet meer verandert.
Auteur(s)W. van der Velde
Pagina344-346
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPerspectief
TitelBedrijfsbezoeken door de NMa
CiteertitelAA 2010, 347
SamenvattingDe Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is de toezichthouder die er op toeziet dat ondernemingen eerlijk met elkaar concurreren. Bij marktwerking wordt concurrentie tussen partijen beoogd waardoor vraag en aanbod met elkaar in evenwicht worden gebracht. Concurrentie leidt tot rëele prijsvorming en tot innovatie. Als een markt goed werkt zullen partijen de concurrentie aangaan en zichzelf ontwikkelen. Dit leidt tot eern betere economische situatie en vormt een goede basis voor welvaart.
Auteur(s)E. van Dijk
Pagina347-351
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad 'Canon van het Recht'
TitelDe oratie van prof. mr. A.A.G. Peters
CiteertitelAA 2010, 352
SamenvattingDegene die een diepgaande invloed op het Nederlandse strafrechtelijk denken heeft gehad was prof. mr. A.A.G. (Toon) Peters. Ik zeg niet toevallig 'denken'. Peters was een theoreticus pur sang, een man van de wetenschap en niet van de praktijk. Voor hem was de praktijk vooral voorwerp van reflectie en onderzoek. Behalve kritisch kenner van de strafrechtdogmatief was hij een zeer creatief, breed georiënteerd rechtssocioloog in hart en nieren.
Auteur(s)C. Kelk
Pagina352-354
LinkVolledige tekst artikel (leidenuniv.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad 'Canon van het Recht'
TitelHet Benthem-arrest (1985)
CiteertitelAA 2010, 354
SamenvattingOp 23 oktober 1985 werd door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens het arrest Benthem tegen Nederland gewezen. Het arrest kwam aan als niet minder dan een 'bom', aldus Rick Lawson, hoogleraar mensenrechten te Leiden: 'In 1985 werd ons land midscheeps geraakt en gedwongen helemaal opnieuw na te denken, in dit geval over het Kroonberoep. Dat was echt een 'wake-up call'. Daarvoor had Nederland nauwelijks iets met Straatsburg te maken.
Auteur(s)A.J. Bok
Pagina354-357
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad 'Canon van het Recht'
TitelFrailty, thy name is woman; Marquerite Johnston tegen Chief Constable of the Royal Ulster Constabulary
CiteertitelAA 2010, 358
SamenvattingOfschoon geen echte klassieker in de zin van Van Gend en Loos of Cassis de Dijon, heeft het arrest Marguerite Johnston zijn sporen in het Europese recht achterlaten en mag daarom en de Canon van het Recht niet ontbreken.
Auteur(s)A. Looijestijn-Clearie
Pagina358-360
LinkMeer over deze uitspraak (wikipedia.org)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad 'Canon van het Recht'
TitelHet Harmonisatiewet-arrest ofwel: de plaats van de rechter
CiteertitelAA 2010, 361
SamenvattingWat bepaalde de Hoge Raad in het Harmonisatiewet-arrest en wat maakt dit arrest zo interessant? Bevestigde de Hoge Raad werkelijk de traditionele plaats van de rechter in ons staatsbestel? Hij besliste dat de rechter de wet in de formele zin niet mag toetsen aan het Statuur noch aan fundamentele ongeschreven rechtsbeginselen. Desalniettemin gaf de Hoge Raad wel een oordeel over de schending van een fundamenteel rechtsbeginsel.
Auteur(s)J.A. Peters
Pagina361-363
LinkVolledige tekst artikel (uva.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad 'Beroemde en beruchte rechters'
TitelOliver Wendell Holmes; Away from principles, towards facts
CiteertitelAA 2010, 364
SamenvattingOntegenzeggelijk verdient Holmes een plaats in een galerij van grote rechters en wel om ten minste drie redenen. Hij 'zat' op belangrijke zaken, zoals de Lochner case, die door het Supreme Court van de Verenigde Staten zijn beslist. Hij was een begenadigd stylist die prikkelende, bijna literaire opinies en dissents schreef. Maar misschien nog wel de belangrijkste reden om Holmes 'in ere' te houden, is zijn invloed op de rechtswetenschap. Voor Holmes rechter werd, had hij al een opvallende carrière achter de rug als rechtswetenschapper. Zijn wetenschappelijke inzichten heeft hij in zijn rechterswerk benut, uitgewerkt, maar ook genuanceerd. Deze inzichten blijken in het licht van de huidige Nederlandse discussie over methoden van juridisch onderzoek verrassend actueel te zijn.
Auteur(s)A. Hol
Pagina364-372
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekLiteratuur
TitelNieuwe boeken
CiteertitelAA 2010, 373
Pagina373-373
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws en agenda
TitelNieuws & agenda
CiteertitelAA 2010, 374
Pagina374-375
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDe rechter
TitelDe rechter
CiteertitelAA 2010, 375
Auteur(s)J. van Muylwijck
Pagina375-375
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRelatievermogensrecht geschetst
CiteertitelAA 2010, 798
Pagina798-798
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelFamilierecht geschetst
CiteertitelAA 2010, 798
Pagina798-798
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVerbintenissenrecht geschetst
CiteertitelAA 2010, 798
Pagina798-798
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBurgerlijk procesrecht geschetst
CiteertitelAA 2010, 798
Pagina798-798
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHuurrecht geschetst
CiteertitelAA 2010, 798
Pagina798-798
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHoge Raad, 09-07-2010, 09/04465 en 09/04512
CiteertitelAA 2010, 800
SamenvattingASMI: zelfstandigheid en beleidsvrijheid van bestuur in een beur-NV. (Stichting Continuïteit ASM International/Hermes Focus Asset Management Europe Ltd e.a. en A.H. del Prado/Hermes e.a.)
Samenvatting (Bron)ASMI. Enquêteprocedure; Verantwoordelijkheid van bestuur van de vennootschap voor de te volgen strategie en voor de corporate governance; geen voorafgaand overleg vereist met aandeelhouders over handelingen waartoe het bestuur bevoegd is (Vgl. HR 13 juli 2007, NJ 2007, 434, ABN AMRO); bestuur dient het belang van alle betrokkenen bij de vennootschap op lange termijn in aanmerking te nemen; de Code Tabaksblat 2003 en 2008 vormen een uiting van de in Nederland heersende algemene rechtsovertuiging welke mede inhoud geeft aan de eisen van redelijkheid en billijkheid als bedoeld in art. 2:8 BW en de eisen die voortvloeien uit een behoorlijke taakvervulling waartoe elke bestuurder ingevolge art. 2:9 BW gehouden is; de in art. 2:140 lid 2 BW neergelegde taakopdracht van de RvC brengt niet mee dat deze de verplichting heeft een bemiddelende rol te vervullen bij conflicten tussen bestuur en aandeelhouders en dienaangaande verantwoording is verschuldigd aan de aandeelhouders; Iedere aandeelhouder heeft tijdens de AvA zelfstandig het recht vragen te stellen, daarbuiten hebben aandeelhouders geen recht op het verstrekken van door hen afzonderlijk verlangde informatie; een enquêteverzoek kan als daartoe in de procedure voldoende grond bestaat ook betrekking hebben op feiten en omstandigheden die zich hebben voorgedaan na de datum van indiening van dat verzoek.
Pagina800-807
UitspraakECLI:NL:HR:2010:BM0976
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelRechtbank Utrecht, 20-08-2010, SBR 10/2513 (voorlopige voorziening) en SBR 10/2514 (beroep)
CiteertitelAA 2010, 808
SamenvattingStuderen voor dokter of voor Dorknoper? Geen vermelding 'VWO' of geen postzegel? Geen dokter!
Samenvatting (Bron)Studie, uitsluiting selectieprocedure, voorlopige cijferlijst Wetsartikelen: WHW, Regeling aanmelding en selectie hoger onderwijs, artikel 8:72, vierde lid, Awb
Pagina808-813
UitspraakECLI:NL:RBUTR:2010:BN4493
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPerspectief
TitelWerken aan goede wetgeving
CiteertitelAA 2010, 814
SamenvattingDe redactie van Ars Aequi heeft mij verzocht iets te vertellen over het werken aan wetgeving. Daarbij werd mij een aantal vragen voorgelegd, namelijk wat er nodig is voor goede wetgeving, hoe een wetgevingsjurist ervoor kan zorgen dat zijn wetgevingsproducten aan de maat zijn en hoe de daarvoor vereiste competenties van wetgevingsjuristen worden getraind.
Auteur(s)N. Florijn
Pagina814-818
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad 'Beroemde en beruchte rechters'
TitelLord Bingham of Cornhill. 'A Judge for All Seasons'
CiteertitelAA 2010, 819
SamenvattingWie op het strand van Scheveningen de verte in tuurt, weet dat achter de einder het Verenigd Koninkrijk moet liggen. Een land waar men nog altijd met Ponden betaalt, nog altijd bier drinkt zonder schuimkraag en nog altijd aan de verkeerde kant van de weg pleegt te rijden.
Auteur(s)J. Uzman
Pagina819-824
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPerspectief
TitelHet belang van het pleidooit en de kunst van het pleiten in de civiele procedure
CiteertitelAA 2010, 825
SamenvattingVlot van tongriem gesneden advocaten die elkaar vliegen afvangen tijdens een vlammend pleidooi... een scene die in veel tv-series of films waaraan een advocaat te pas komt te zien valt: Pleidooi, Keyzer & De Boer Advocaten, L.A. Law, Laws of Atrraction en vele anderen. Noch het wellicht mede daardoor bij menig niet-jurist, maar ook menig rechtenstudent, bestaande beeld dat het houden van pleidooien de belangrijkste bezigheid is van advocaten, noch het beeld dat dit sprankelende gebeurtenissen plegen te zijn, stemt overeen met de werkelijkheid.
Auteur(s)C.J.M. Klaassen
Pagina825-831
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekReacties
TitelReactie op 'Begrijpt de rechter wat ik bedoel?'
CiteertitelAA 2010, 832
SamenvattingMet deze reactie willen we wijzen op enkele onjuistheden die in het artikel 'Begrijpt de rechter wat ik bedoel?' door professor Broeders in Ars Aequi van juli/augustus dit jaar zijn geslopen en een enkel kanttekeningen plaatsen.
Auteur(s)C.E.H. Berger , M.J. Sjerps
Pagina832-832
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekReacties
TitelNawoord
CiteertitelAA 2010, 833
SamenvattingVolgens Berger en Sjerps zou ik mij in mijn artikel Begrijpt de rechter wat ik bedoel?' schuldig hebben gemaakt aan een onjuiste weergave van de begrippen 'gewicht van bewijs' en likelihood ratio (LR). In mijn tekst probeer ik uit te leggen dat bij het herkomstonderzoek van sporen '(...) doorgaans twee gegevens van cruciaal belang [zijn]: de mate van overeenkomst die kan worden vastgesteld tussen een spoor en de mogelijke bron enerzijds en de frequentie van voorkomen van - ten minste - die mate van overeenkomst (...).
Auteur(s)A.P.A. Broeders
Pagina833-833
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekaankondigingen
TitelJ.B. Spath; Zaaksvervanging
CiteertitelAA 2010, 834
Pagina834-834
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekaankondigingen
TitelM.K.G. Tjepkema; Nadeelcompensatie op basis van het égalitébeginsel
CiteertitelAA 2010, 834
Pagina834-835
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuwe boeken
TitelNieuwe boeken
CiteertitelAA 2010, 836
Pagina836-836
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDe rechter
TitelDe rechter
CiteertitelAA 2010, 839
Auteur(s)J. van Muylwijck
Pagina839-839
Artikel aanvragenVia Praktizijn